Sağlık İçin Kefir İçin!
Yazar Şeyma Nur Türkan • Diyetisyen • 1 Aralık 2020 • Yorumlar:
Kefir, doğal bir probiyotik kaynağıdır. Laktik asit bakterileri ve maya içeren fermente bir süt ürünüdür. Kefir yapımının geleneksel yöntemi süte doğrudan kefir taneleri ekleyerek gerçekleşir.
Kefirin Faydaları
Bağırsak dostudur
Kefiri değerli kılan özelliği bağırsak dostu bir içecek olmasıdır. Probiyotikler bağırsaklardaki yararlı bakterileri arttırarak sindirim sistemini düzenler. Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin artması sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlık şikayetlerini hafifletir, bağışıklığı güçlendirir. Kefir orta düzeyde laktasif etkiye sahiptir. Antibiyotik tedavisine maruz kalmış kişilerde bağırsak mikrobiyatasını eski haline döndürmek için kefir tüketilmelidir. Bağırsaklarınızın çalışmasını düzenlemek için günde 1 su bardağı kefir tüketin.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Beslenme ve bağışıklık sistemi arasında doğrudan bir ilişki vardır. Kefirin bağışıklık mekanizması üzerinde düzenleyici etkisi olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Düzenli kefir tüketimi mide ve bağırsak sistemi üzerinde bağışıklık sistemini bozan etmenlerin üretimini baskılar.
Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir
Kefir, kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü yükseltir. Bu sonuç kalp-damar hastalıklarından korunmak için tam da kolesterolde olması gereken değişikliklerdir.
Laktoz intoleransına iyi gelir
Laktoz, süt ürünlerinde bulunan karbonhidratın adıdır. Bağırsaklarda laktozu parçalayacak beta galaktosidaz enzimi olmadığında süt tüketimi sonrası sindirim sistemininde meydana gelen, gaz, şişkinlik ve ishal gibi problemler oluşur. Daha düşük laktoz içeriği ve daha yüksek beta galaktosidaz aktivitesi nedeniyle kefirin laktoz intoleransı olan bireylerde laktoz sindirimini kolaylaştırır ve şişkinlik hissini azaltır.
Kanser hücrelerini baskılar
Fermente edilmiş süt ürünleri olan yoğurt ve kefirin antimutajenik etkinlikleri fermente edilmemiş süte göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. İçerdikleri bazı proteinlerin ve küçük peptidlerin bu etkide rolü olduğu düşünülüyor. Kefirde, kefir daneleri tarafından üretilen suda çözünebilen Kefiranin adlı bir bileşen bulunur. Çalışmalarda Kefiraninin tümör karşıtı aktivitesi olduğu bulunmuştur. Kefirin içerdiği proteinlerin de tümör karşıtı etkinliği vardır. Özellikle sülfür içeren aminoasit grubu kefirin antikarsinojenik etkilerinde önemli paya sahiptir. Fonksiyonel bir diyette doğal fermente süt ürünlerinin, özellikle de kefirin düzenli tüketimi gerekmektedir.
Kan şekerini düzenler
Kefirin, glikozun iskelet kası hücrelerine girişini arttırdığı, yani kandaki glikoz(şeker) düzeyini düşürdüğü böylece glikozun kaslarda enerji olarak kullanımını arttırdığı bulunmuştur. Bu sebeple Tip 2 diyabet hastalarının diyetlerinde kefire yer vermeleri kan şekerlerini düzenlemeye yardımcı olur.
Astım ve atopik dermatit gibi alerjik hastalıklarda etkili
Bronşiyal astım, atopik dermatit gibi alerjik temelli olan hastalıklarda eozinofiller hem kanda hem de ilgili dokuda artar. Kefirin alerjik reaksiyonlarda rol oynayan bağışıklık sistemi elamanını olan eozinofil artışını azalttığı yapılan çalışmalarda bulunmuştur. Bu sebeple alerjik hastalıklardan korunma ve önlenmede kefir etkilidir.
Bağırsak Çalıştıran Kefirli Smoothie
-
1 su bardağı sade kefir
-
1 küçük boy armut(kabuklu)
-
1 kuru incir veya kuru erik
-
1 tatlı kaşığı keten tohumu
Yapılışı: Armutu ve kuru inciri doğrayıp robota alın ardından kefiri ve keten tohumu ekleyip hepsini robottan geçirin. Sabah aç karnına veya uyumadan 2 saat önce içebilirsiniz. Afiyet olsun.