Sağlık Kontrolleri Dışında Ne Zaman Çocuk Doktoruna Başvurmalısınız?
Yazar Fatma Begüm Atasay • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 5 Aralık 2018 • Yorumlar:
Bebek, çocuk, ergenlerde rutin sağlık kontrolleri dışında hastalık işaretleri olduğunda çocuk doktoruna başvurulmalıdır.
Çocuklarda öncelikle sağlıklı çocuk kontrollerini yapan aynı doktora hastalık hallerinde başvurulması doğru olacaktır. Her çocuğun bir doktorunun olmaması, farklı doktorlar tarafından muayene edilmesi; bebeğin, çocuğun ya da ergenin özellikleri ile ailenin özelliklerinin bilinmemesi gereksiz tetkik yapılmasına ve ilaç kullanımına özellikle de antibiyotik tedavisi yapılmasına neden olabilmektedir.
0-6 ayda hastalık işaretleri varlığında (ateş, emmede bozulma, kusma, huzursuzluk, uyku düzeninin bozulması, öksürük, hırıltı, ses kısıklığı, ishal, döküntü, sarılık, ya da davranış değişiklikleri vb. durumlarda) çocuk doktoruna vakit kaybetmeden başvurulmaması bu yaş grubunda bebeğin hastalığının tanı ve tedavisinde gecikme geri dönüşümü zor sorunlara neden olmaktadır.
Unutmayalım hiçbir çocuk hastalanmadan büyümez. Bağışıklığın gelişimi için bu süreç bebek ve çocuklarda hastalıkların geçirilmesi ile tamamlanmaktadır. Yaşamın ilk yılı çok hızlı bir büyüme gelişiminin gerçekleştiği aynı zamanda hastalıkların yaşandığı süreçtir. Bu dönemde hastalık işaretleri varlığında gecikmeden çocuk doktoruna başvurulmalıdır.
Kreş süreci başladığında ise doğal süreç çocuğunuzun mikroplarla karşılaşıp hastalanması olarak gelişmektedir. Aşı ile birçok hastalıktan korunma sağlansa da özellikle solunum yolu enfeksiyonları ve isaller gelişebilmektedir. 3 yaş altı çocuklarda bu enfeksiyonların çoğu viral etkenlere bağlı ve tedavide antibiyotik gerektirmeyen durumlardır.
Gerekli olmadığı durumlarda antibiyotik kullanımı hem yan etkilere hem de vücuttaki koruyucu mikropların ölmesine ve yeni enfeksiyonların daha hızlı ve kolay gelişimine neden olmaktadır.
Viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımı çocuk hastalıkları ve sağlığında çok önemli bir sorundur.
Okul döneminde ise özellikle ispatlanmış (boğaz kültürü ile) A grubu beta hemolitik (BETA) streptokoka bağlı gelişen boğaz enfeksiyonları sık görülmektedir. Boğaz kültürü alınması ve antibiyotik tedavisinin gecikmeden başlanması uygun sürede verilmesi ve hastalığın düzeldiğinin doğrulanması önemlidir. Çünkü bu enfeksiyon ileri yaş da kalp ve böbrek hastalığına neden olabilmektedir.