Sağlıklı Beslenme İle Bağışıklığımızı Nasıl Güçlendirebiliriz?

Yazar Barış KaçmazDiyetisyen • 3 Aralık 2021 • Yorumlar:

Hepimizin zor günler geçirdiği, Covid-19 salgını döneminde, virüsten korunmak ve sağlığımızı koruyabilmek adına yoğun mücadeleler vermekteyiz. Sosyal hayat, iş, okul gibi yaşantımızı devam ettirmeye çalışırken kendimizi, ailemizi ve sevdiklerimizi virüsten korumak için tüm tedbirleri yerine getirmeye çalışıyoruz.

Bağışıklığımızı güçlü tutan, zinde hissettiğimiz bir sağlıklı beslenme metodu, bu süreçte bizi destekleyen bir diğer önemli unsurlar arasında, gelin bunlara biraz daha yakından bakalım isterseniz.

Bağışıklık sistemimiz, vücudumuza giren davetsiz ziyaretçilerin karşısında duran en temel savunma hattımızdır. Bakteri, virüs ve mantar gibi antijenlerle savaşan beyaz kan hücrelerimiz onları yok etmeye çalışır.

Peki, sağlıklı bir bağışıklık sistemini sağlamak ve korumak için neler yapabiliriz?

Bağışıklığımızı güçlendirmek için, kişinin yaş, cinsiyet, boy ve kilo oranlarına göre belirlenen doğru miktarlardaki lif, vitamin, mineral, kompleks karbonhidrat, protein, sağlıklı yağ ve antioksidan alması önemlidir.

Bu içeriklere sahip birkaç besin bağışıklığımızı desteklemede yardımcı olabilir;

  1. Probiyotik içeriğe sahip fermente olmuş yoğurt ve kefir 

  2. Lif içeriği yüksek tam tahıl ve kuru baklagiller

  3. En başta ceviz olmak üzere, zeytinyağı, fındık, avokado ve somon gibi sağlıklı yağlar

  4. Porsiyon kontrolünde 10-20 gramı aşmayacak şekilde bitter çikolata

  5. Hipotiroidi olmayanlar için yeşil çay

  6. Kırmızı pancar, mor lahana, enginar, pırasa, yaban mersini, çilek gibi antioksidanlardan zengin, vitaminler ve mineraller bakımından yüksek olan renkli meyve ve sebzeler

Kaçınmamız gereken besinler ise;

  1. Genellikle işlenmiş veya kızartılmış gıdalardaki trans yağlar

  2. İşlenmiş etler

  3. Rafine olmuş şeker ve rafine olmuş un ile elde edilen hamur işi, kek ve kurabiyeler

  4. Fast food ve paketlenmiş abur cuburlar

Egzersiz yapmak da bağışıklığımızı desteklemede bir diğer önemli etkendendir. Haftanın 3-5 günü 30’ar dakikalık bir antrenman hedefi, size başarılı bir yol sunacaktır.

Yetersiz uyku antikorlar ve sitokinler gibi koruyucu maddelerin oluşmasına engel teşkil ettiğinden uyku eksikliği bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. Yetişkinler, kişiye göre değişen 7-9 saatlik bir uyku periyoduna ihtiyaç duyarlar.

İyi beslenmek, egzersiz yapmak ve yeterince uyumak bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamızda yardımcı olabilecek yollar arasındadır.

Unutulmaması gerekir ki, mucize besin yoktur her besin mucizedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar