Sağlıklı Beslenme Konusu Zihninizi Ne Kadar Meşgul Ediyor?
Hareketli yaşama ayak uydurma çabasıyla beraber hazır gıdalar günlük hayatta tercih sebebi olabiliyor. Bununla beraber sağlıklı beslenme de daha çok önem kazanıyor. Bu konuda hassasiyet gösteren kişiler, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve hatta çocuklarına da bu alışkanlıkları yerleştirmek için çaba sarf ediyorlar. Sağlıklı yaşamak için sürdürülen bu çaba da çoğu zaman kişilerin yaşam kalitesini arttırıyor.
Ancak bazı kişiler için bu alışkanlık ciddi bir endişeye sebep olması dolayısıyla görünürde sağlık için yapılan bir aktivite olmasına rağmen, sağlıksız bir zihinsel aktiviteye dönüşebilmektedir. Bu durumda alınan ya da tüketilen gıdaların sağlıklı olup olmadığına ilişkin tekrarlayıcı düşünceler, şiddetli endişe ve gıdaların hazırlanış aşamaları, katkı maddeleri, gıda boyaları, ambalaj özellikleri gibi bir takım kriterleri günlük hayatı zorlaştıracak düzeyde çok yoğun olarak kontrol etme döngüleri başlayabiliyor.
Sağlıklı beslenme çabasının, günlük yaşam aktivitelerini zora sokacak yoğunlukta ve sıklıkta olması durumunda sağlıklı bir çabadan sağlıksız bir takıntıya dönüştüğü ihtimali değerlendirilmelidir. Bu nedenle sorun olan kısım sağlıklı beslenme çabası değil, bunun yogunluğu, sıklığı ve kişinin günlük hayatını ne kadar bloke ettiği ile ilgilidir.
Yeme bozukluğu tanıları arasında henüz yer almayan ve Ortoreksiya Nervoza denilen bu durumun gün geçtikçe yaygınlaştığı görülmektedir. Bu durumu yaşayan kişilerde;
-
Sağlıklı/sağlıksız beslenme konusunda günlük yaşamlarını etkileyecek düzeyde düşünme,
-
Bu sebepten sosyalleşmekten, seyahate çıkmaktan ve buna benzer aktivitelerden kaçınma,
-
Belirli grup besin alımı sebebiyle beslenme dengesinin bozulması/fiziksel sağlığın bozulması,
-
Kalori kısıtlaması sebebiyle olmayan, sağlıklı beslenme takıntısı sebebiyle ciddi miktarda kilo verme,
-
Sağlıklı beslenme konusunda yiyecekleri planlarken, alışveriş yaparken çok fazla zaman harcama,
-
Sağlıklı beslenme kategorisinde hissetmediği bir besin aldığında yüksek düzeyde suçluluk hissetme
gibi bir takım belirtiler görülmektedir.
Tamamiyle genellememek kaydıyla; takıntıya meyili olan, yaptığı iş/sosyal çevre dolayısıyla belirli bir görüntü veya kiloda kalması gerektiği düşünülen veya diyetle fazlaca ilgili kişilerin bu konudaki riskinin daha fazla olduğu düşünülebilir.
Sağlıklı beslenme konusunda fazlaca düşünen ve takılan kişilerin beslenme, fiziksel sağlık gibi konularda zorlanmalarının yanında psikolojik olarak da zorlanmaları sebebiyle multidisipliner bir çerçevede değerlendirilmeleri ve ihtiyaç tespit edilir ise bununla ilgili hekim, diyetisyen ve psikolog desteği almaları önerilmektedir. İşin fiziksel ve psikolojik yanının ele alınması ve üzerinde çalışılması sonucunda, kişinin de isteğiyle birlikte ‘sağlıklı beslenme’ takıntısından, sağlıklı bir sağlıklı beslenme çabasına dönüşebilir. Böylelikle kişinin yaşam dengesinde sağlıklı beslenme konusu anlamını koruyabilmekle birlikte; sosyal hayat, iş, aile yaşamı, ilgi alanları gibi diğer yaşam dinamiklerinin önünde bir engel oluşturmayacaktır.
Sağlıklı günler.