Sağlıklı Beslenme Programı ve Diş Sağlığı
Yazar Melih Özgen • Ağız Ve Diş Sağlığı • 19 Haziran 2018 • Yorumlar:
Vücudunuz komplike bir makinedir. Hangi besinleri ne sıklıkla tükettiğiniz, diş ve diş eti sağlığınızla beraber tüm sağlık koşullarınızı şekillendirmektedir. Eğer şeker miktarı yüksek gazlı içecekleri, şeker ilaveli meyve sularını veya besleyici olmayan atıştırmalıkları fazla tüketirseniz, diş çürümesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Şekerin herhangi bir türünü içeren yiyecekler diş çürüme sürecini hızlandırmaktadır. Dolayısıyla tüketeceğiniz besinlerin şeker miktarını kontrol etmeniz gerekir. Yiyeceklerin ve içeceklerin besin değerleri ile bileşenlerini bilmek, önemlidir. Bu aşamadan sonra şeker miktarı en düşük olan seçilmelidir. Alkolsüz bazı içecekler, şekerlemeler, bisküviler ve hamur işleri, şekere en çok rastlanılan besinlerdendir. Ayrıca doktorunuz ya da diyetisyeniniz, sizin için en uygun olan beslenme şeklini söyleyecektedir. Çünkü bazı besinleri yeteri kadar tüketmemeniz, ağzınızdaki enfeksiyonların iyileşme sürecini zorlaştırabilir. Hatta bu durum, diş eti hastalıkları için de bir risktir. Diş eti hastalıkları, yetişkinlerdeki diş kaybının temel sebebidir. Birçok araştırma da bu hastalıkların hızlı ilerlemesiyle ve daha çok şiddetlenmesiyle kötü beslenme arasındaki ilişkiyi göstermiştir.
Diş Sağlığı Açısından Bazı Öneriler
Diş ve diş eti sağlığını da kapsayan sağlıklı bir yaşam için, yiyeceğiniz ve içeceğiniz şeylerden önce düşünmelisiniz. Sadece neyi tüketeceğinizi değil; tükettiğinizde meydana gelebilecek olan etkileri de değerlendirmelisiniz. Yiyecekler ve atıştırmalıklar arasındaki sınırı bilmeli ve dengeli beslenmelisiniz. Eğer belirli bir beslenme programına dahilseniz de doktorunuzun tavsiyelerine kulak vermelisiniz.
Ağız ve diş sağlığı için yiyecek ve atıştırmalıklara dair öneriler:
Bol miktarda su tüketmelisiniz.
Beş temel besin grubunun her birinden tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu kategoriyi oluşturanlar; tüm tahıllar, meyveler, sebzeler ile yağsız biftek, derisiz beyaz et, balık gibi proteinler ve kuru fasülye, bezelye, diğer baklagiller ile az yağlı ya da yağsız süt ve süt ürünleri gibi yağ oranı düşük olan yiyeceklerdir.
Atıştırmalıkları sınırlandırmalısınız. Tüketecekseniz de meyve, sebze veya bir parça peynir gibi sağlıklı olan besinlere yönelmelisiniz. Bu sınırlandırmanın sebebi, fazla tüketilen atıştırmalıkların dişlere -tüm gün boyunca tüketilen yiyeceklere oranla- daha çok zarar vermesidir. Tükürük ise yemek yerken daha çok salgılandığı için hem ağızdaki yiyecekleri temizlemekte hem de diş hasarına ve diş çürümesine yol açan asitlerin etkilerini kırmaktadır. Şekersiz sakızların çiğnenmesi tükürük akış hızını arttırarak ağız ortamının temizlenmesine yardımcı olur.