Sağlıklı bir kış için beslenmenize dikkat edin
Yazar Fadime Özgök Şenses • Diyetisyen • 30 Mart 2017 • Yorumlar:
Soğukları iyice hissettiğimiz şu günlerde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması hastalıklara yakalanmamak; hasta olduysak bile çabuk iyileşmek açısından çok büyük önem taşır.
Kış aylarında havaların soğuması ile birlikte daha kalorili, daha yağlı; daha şekerli besinleri tüketme eğilimi daha fazla olmaktadır. Havanın soğuk olması nedeniyle dışarıda geçirilen zamanın daha kısıtlı olması metabolizmayı yavaşlatır. Tabii sonuç olarak günlük alınan kalori miktarındaki artış ve hareketsizlik vücut ağırlığında istenmeyen artışlara neden olabilir. Kışın giydiğimiz kalın kıyafetler nedeniyle fazla kilolarımızı rahatlıkla kamufle edebiliriz. Bu nedenle istediğini yeme içme konusunda daha rahat davranabiliriz.
Kışın kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olacak altı altın kural :
- Öğün atlamayın: Metabolizmamızın yavaşladığını biliyoruz. 3 ana öğün 3 ara öğün kuralına dikkat ettiğinde metabolizmanı hızlandırmaya yardımcı olursun. Bu öğünlerde her besin grubundan çeşitlilik sağlamak hem bağışıklığını kuvvetlendirip seni hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur hem de kilo kontrolüne yardımcı olur.
- Vitamin-mineral takviyesi: Kış aylarında bol meyve ve sebze tüketmek vücudun savunma sistemini güçlendirir. Özellikle C vitamini içeren sebze ve meyvelerin antioksidan özelliklerinden faydalanmak için öğünlerde içinde farklı renklerin olduğu bol salata tüketmek çok önemlidir. Ara öğünlerde tercih edilecek mevsim meyvelerinin yine C vitamini açısından zengin olanlardan tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Bunların başında portakal, mandalina, greyfurt, kivi gelmektedir. Bunları meyve suyu olarak da tercih edebiliriz. Ancak bu meyvelerin kesildiği andan itibaren C vitamini miktarının azaldığı unutulmamalıdır. Bu nedenle hemen tüketilmesi daha uygun olacaktır. Meyve suyu şeklinde tüketiminin posa alımını azalttığı bu nedenle bağırsak hareketleri yavaş olan kişilerin posa alımını arttırmak açısından meyve olarak tercih etmesi metabolizmayı hareketlendirmesi açısından daha sağlıklıdır.
- Ara öğün şart: Kış aylarında yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmanın en iyi yollarından biri ara öğün eklemektir. Ara öğünlerde meyve tercih edilebileceği gibi fındık, ceviz, badem gibi kuru yemişler E vitamini içeriği sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirir. Yağ içeriği nedeniyle bu besinlerin kontrollü kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
- Kışın sıcacık bir çorbaya kim hayır diyebilir: Kış aylarında sebzelerle zenginleştirilmiş sıcacık bir çorba insanın içini ısıtmaya yardımcı olur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta içerisine eklenen şehriye, pirinç, bulgur, un gibi karbonhidrat kaynakları nedeniyle ekmeğimizi azaltmamız gerektiği. Kalorisi düşük olarak kabul ettiğimiz çorbayı kremalı olanlardan tercih etmemekte fayda var.
- Hareket olmazsa olmaz: Kış aylarında vücut ağırlığının kontrolünün sağlanmasında en önemli unsur hareketli olmaktır. Hava şartları nedeniyle açık havada spor yapılmayacağı aşikar. İmkan dahilinde ise bir spor salonuna yazılmak; evde internetten izleyerek yapılabilecek basit egzersizler yapmak , günlük 10000 adım atmaya çalışmak yapılabilecekler arasında sayılabilir.
- Su içmeyi ihmal etme : Suyun en önemli görevlerinden biri vücut ısısını dengede tutmaktır. Aynı zamanda vücuttan toksinlerin atılmasına da yardımcı olur.Bu nedenle günlük su tüketiminin 2 litrenin altına düşürülmemesi çok önemlidir. Su içmekte zorlananlar sıvı takviyesi olarak ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi bitki çaylarını tercih edebilirler