Sağlıklı-Dengeli-Bilinçli Beslenme
Yazar Mehmet Şakir Kaya • Akupunktur Uzmanı • 5 Şubat 2019 • Yorumlar:
Günümüz tam bir tüketim çağı; Bu tüketim çılgınlığına kendimizi bırakırsak, sağlığımızı eninde sonunda kaybedeceğimiz aşikar. Kronik hastalıklarımızın çok daha erken yaşlarda başlaması ise bu durumun en dikkat çeken göstergelerinden biri. Kaybedeceğimiz şey sadece sağlığımız olmakla da kalmayacak; muhtemelen cilt hastalıkları ve erken yaşlanmaya da mahkum olacağız. Hem iç, hem de dış güzelliğimizin olmazsa olmazı ise midemizden geçiyor. Bu demek oluyor ki; çağımızdaki ‘üretim kirliliğine’ ( =zararlı/zararsız satılan herşeyin üretilmesi) karşı biz de bilgilenmeli ve bilinçli tüketimi hayatımıza sokmalıyız.
İnsan olduğumuz gerçeğini de düşünürsek, hayatın akışı içinde sağlıksız herşeyden uzaklaşamayacağız elbet. Herşeye rağmen uzaklaştıramadığımız şeylerin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için tedbirlerimizi alabilmeliyiz. Sonuçta gerek doğa, gerekse bedenimiz bir problemle karşılaştığında bunu kompanse edebilmeyi/zararlı etkileri en aza indirebilmeyi bilir. Aynı şekilde bir dini kaide olan ‘ çoğunu yapamadığımız şeylerin hepsinden vazgeçemeyiz’ fetvasınca; ‘nasılsa bataklıktayız, amaaan neyse’ diyemeyiz. Mesela bedenimizde, aldığımız fazla kalori ve atılamayan ağır metaller, bedenimizde çok az aktif görevi olan yağ dokusunda depolanır. Dolayısıyla metabolizmamız/bedenimiz korunmuş olur. Bizim de yediklerimizi ve bedenimizi tanıyıp, kompanzasyon mekanizmalarını uygulayabilmemiz gerekmekte. Mesela ağır bir yemek yediğimizde, lokmalarımızı çok çiğnemeli, yemekle beraber yeterli lifli gıdayı alabilmeli, yemek sonrasında hafif hareketler/egzersiz yapabilmeliyiz. Karbonhidratlı besinleri çok tükettikten 2 saat sonrasında ciddi bir egzersiz yapabilmeliyiz. Özellikle proteinli gıda tüketirken aynı öğünde tek çeşitle yetinmeliyiz. Ayrıca toplumumuzda yaygın olan, akşam yemeklerinden (sıklıkla da ağır bir yemek olur) sonra yenilen hamur işleri, tatlı, çerez ve meyvelerden vazgeçmeli ve bunları aç karnına tüketmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Yeterli su içmeyi ve haraketi günlük işlerimizin arasına yerleştirebilmeliyiz. Bunlar gibi küçük ama etkili tüyoları öğrenip, hayatımıza sokmalıyız ki; estetik görünümlü, kilosuz ve en önemlisi sağlıklı bir bedene sahip olabilelim. Unutmayalım ki; en önemli varlığımız bedenimiz. Ve ona güzel baktığımız müddetçe de bizi yarı yolda bırakmayacaktır.
‘Sana gelen her iyilik Allah’tandır, sana gelen her kötülük ise nefsinin arzusuna uymandandır...’(Nisa;79)(Allah bize her zaman iyilik yapmak ister ama kötülükleri ve hastalıkları biz kendimize yaparız.)