Sağlıklı İlişki Nedir?
Yazar Sema Akkoyun • Psikolog • 29 Ağustos 2022 • Yorumlar:
-
Bir ilişkiyi sağlıklı kılan nedir?
-
Bize iyi gelen ilişki nasıl oluyor?
Güven: İlişkilerde güven duygusunun gelişmesi kişilerin birbirlerine davranış biçimlerinden etkileniyor. ilişkide güven, karşılıklı olarak paylaşımda bulunmalarını, içlerini açmalarını ve yakınlık geliştirmelerini sağlıyor. Güven duygusu arttıkça ilişkide kişiler kendilerini ilişkilerinin akışına bırakabiliyor. İlişkilerinizde bir şeyleri saklama ihtiyacı duyuyorsanız, kendinizi tam olarak olarak açamıyorsanız güven duygusunun eksikliğini yaşıyor olabiliriz.
Dürüstlük: Sağlıklı bir ilişkide kendiniz gibi hissetmek önemlidir. Her ilişkide kişilerin birbirlerine kendilerini açma seviyeleri ve yakınlıkları farklılık gösterebilir. Fakat önemli bir ayırıcı nokta ilişkinizde kendinizi saklama ve değiştirme ihtiyacı duymamanızdır. İlişkinizde yakınlık arttıkça paylaşılan düşünceler, tercihler, inançlar, korkular, hayaller, duygular, geçmiş yaşantılar paylaşılırken kendinizi rahat hissedip hissetmediğiniz önemlidir. Sağlıklı bir ilişki, partnerlerin her zaman her şeyi paylaşmaları demek değildir. Bireysel ihtiyaçların ve sağlıklı sınırların korunabildiği ilişkidir.
Karşılıklı Sevgi: Yakın ve sağlıklı bir ilişkide kişiler zevklerine, fikirlerine, karakterlerine karşılıklı olarak saygı duyarlar. Birbirlerini aşağılamamak, küçümsememek, isteklerini önemsememek, farklılıklarını kabul etmek, teşekkür etmek gibi davranışlarda bulunurlar.
Sevgi ve İlgi: Öncelikle doğru miktarda yakınlık, ilgi ve seviyesi diye bir şey yoktur. İlişkiyi sağlıklı kılan paylaşılan ilgi, özen ve sevgi seviyesinden memnun olmasıdır. Besleyici bir ilişkide kişiler gerçek sevgilerini birden fazla yolla iletebilirler.
İyi Bir İletişim: Sağlıklı, uzun ilişkiler iyi bir iletişim kurabilmeyi gerektiriyor. İyi bir iletişim, yargılamadan, eleştirmeden, karşı tarafı merak duygusu ile dinleyerek yapılması gerekiyor. İletişim hiç tartışmamak, karşı tarafı her zaman onaylamak anlamına gelmiyor. Bir tartışmayı, fikir ayrılıklarını nasıl yürüteceğini bilmek ve bir çözüme ulaşabilmek gerekiyor. Tartışmaların sağlıklı olanı kimi zaman aramızdaki bağı güçlendirerek ilişkinin yararına olabiliyor.