Sağlıklı Şekilde Kilo Almaya Ne Dersiniz?

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 10 Kasım 2019 • Yorumlar:

Bazılarımız için öyle basit ki kilo almak ne yesem yarıyor, su içsem kilo alıyorum diyenlerle dolu etrafımız. Oysa bazılarımız var ki ne yerlerse yesinler kilo alamamaktan şikayetçi.. Genetik yatkınlıklar, hormonların çalışma düzeni, uyku düzeni, cinsiyet, beslenme şekli gibi birçok sebep iştah metabolizmamızda söz sahibi. Peki bu kişiler için kilo almak imkansız mı? Tabi ki hayır!

  • Hastalığınız varsa ve ilaç kullanıyorsanız ilaçlarınızı aksatmadan, vaktinde içmeye özen gösterin.

  • Kilo almak için kalorisi yüksek hacmi küçük gıdalara yönelin. Kuruyemişler burada kurtarıcı rolü üstleniyor. Sağlıklı yağlar olan kuruyemişlerden gün içinde porsiyonunu abartmadan fındık, badem, ceviz, yer fıstığı gibi çeşitlendirerek yemeye özen gösterin. Leblebinin ekmek grubu olduğunu unutmayın.

  • Cips, kola, şekerlemeler sağlıksız seçeneklerdir. Kilo almak uğruna her şeyi yerim deyip sağlığınızı riske atmayın.

  • Kahvaltınızı düzenli yapmaya özen gösterin. Bal, tahin-pekmez, ev yapımı reçelleri kahvaltınızda peynir, yumurta ve ekmekle birlikte tüketin. Ekmek tercihinizi tam bığday yada çavdar ekmeğinden yana kullanın.

  • Öğünlerinizin arasında 2-3 saat olmasına özen gösterin. Aksilik yaşamanız halinde bu süreyi maksimum 4 saatte tutun.  Uzun süre bir şey yemediğiniz takdirde metabolizmanız bir tık daha düşer, kendinizi halsiz ve yorgun hissedersiniz. Oysa düzenli beslenme alışkanlığı kazandığınızda enerjiniz artar, çevrenize de pozitif enerji yayarsınız.

  • Öğle yemeğinde tercihlerinizi daha çok protein grubundan yana kullanın. Et/tavuk/balık kaliteli protein kaynaklarındandır. Aynı zamanda son dönemde tavukla ilgili çıkan haberlerden dolayı tercihinizi hindi etinden yana da kullanmanız mümkün. Çünkü hindi eti tavuk etine kıyasla içeriğinde bulunan yağ asitleri ve vitamin ile daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

  • İkindi vakitlerinde mutlaka ara öğün yapın. Dışardaysanız yarım simit ile peynir yiyebilir veya pratik olması açısından tost tercih edebilirsiniz. Yanında içecek olarak tercihiniz ayrandan yana ve sade mineralli maden suyundan yana olsun.

  • Akşam yemeğinde ise daha çok zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edin. Ekmek tercihinizi ise tam buğday yada çavdar ekmeğinden yana kullanın. Öğünü tamamlamak için 1 kase kadar yoğurt yemeyi ihmal etmeyin.

  • Gün içinde canınız herhangi bir şey yemek isterse taze meyvelere yönelin. Canınız daha tatlı bir şeyler yemek isterse sütlü tatlı tercih edebilirsiniz.

  • Süt grubu gıdalar yağ yakma metabolizmamızda etkili. Özellikle kefir bağırsaklarımızdaki koruyucu askerler olarak adlandırdığımız probiyotiklerden zengindir. Mümkünse evde mayalayıp probiyotik yoğurt yapabilir, geceleri yatmadan 2 saat önce kefir içebilirsiniz.

  • Kilo almada en önemli etkenlerden biri de spor! Tempolu yürüyüşlerle kas kütlenizin artmasını sağlayarak hem ideal kilonuza kolaylıkla ulaşabilir hem de kazandığınız kiloları koruyabilirsiniz. Spor, beslenme şeklinize ve tercihinize göre hem kilo almanıza hem de kilo vermenize yardımcı olur. Önemli olan dengeyi koruyabilmektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)