Sağlıklı ve Dengeii Beslenme
Yazar Nesrin Eriş • 18 Ocak 2016 • Yorumlar:
Doğduğumuz andan itibaren, sağlıklı büyümek ve gelişmenin en önemli şey olduğunu artık biliyoruz. İlk günden itibaren, yaşamaya başlanan hayat içinde her birey çevresel, genetik, ruhsal ve psikolojik birçok faktörle karşılaşıp sınav verir. Zaman zaman bize tüm hayatımız boyunca destek olacak güzellikler, mucizeler, olanaklar da sunulmaktadır. Hayat boyu sağlıklı ve dengeli beslenme de işte bunlardan birisidir. Bu kavramın karşılığı her birey için, yaşadığı ve yaşattıklarına göre değişir. Gerçekten kendisi için doğru şeyleri yapmaya karar veren birinin, kalan tüm ömrü boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam etmesi sonucunda, kimisi için bir güzellik, kimisi için de bir mucize gerçekleşir.
Sağlıklı ve dengeli beslenme, kişinin kendisine yapabileceği en güzel yatırımdır. Yanlış beslenmenin olumsuz etkilerini ilerleyen yaşlarda görürüz. Diyelim ki düştünüz ve ayağınızı kırdınız. Gerekli tedaviye hemen başlamak zorundasınız. Oysa 3-5 kez yanlış beslendiğinizde, hemen bir sorun çıkmayabilir. Uzun yıllar sonra ise yanlış beslenmeye bağlı metabolik hastalıkların geri dönüşümü olmayan olumsuz sonuçlarıyla karşılaşırız. Bu nedenle, hayatımız boyunca diyet yapmamız gerekebilir.
Dünyanın neresine giderseniz gidin, besin grupları hakkındaki temel bilgiler değişmez. Beş grup besin bulunmaktadır: Et, ekmek, süt-yoğurt, sebze-meyve, yağ-şeker. Sağlıklı ve dengeli bir diyetin hedefi de bu 5 grubu kişiye özel olarak doğru miktarda alabilmektir. Bundan neyi kast ediyoruz? Bir erkeğin, kadının, çocuğun, hamilenin ve emziklinin sağlıklı beslenmesini sağlarken, bu besin gruplarından faydalanırız. Bütün bunlarla birlikte, farklı sağlık sorunları yaşayan, farklı sosyal hayatları ve aktiviteleri olan her birey için yine bu beş grup besini kullanarak, kişiye özel beslenme programı oluşturulur.
Sağlığımızı etkileyen etmenler ikiye ayrılır
• Değiştiremeyeceğimiz kişisel özellikler: Yaş, cinsiyet, genetik durum bu kapsamdadır.
• Değiştirebileceğimiz özellikler: Bu özellikler, bizim kontrolümüzdedir. Yaşam şekli, çevre ve alışkanlıkları bu kapsamda sayabiliriz.
Bizim için fark yaratan, değiştirebileceğimiz özelliklerdir. Besin tüketimleri, sigara ve alkol kullanımı, bizim için gelecekteki sağlık durumumuzu belirleyen diğer faktörlerdir.
Tükettiğiniz besinler, sizin sadece yaşamınızın devamı için değil fiziksel olarak görüntünüz için de önemlidir. Her yıl cildiniz, saçlarınız, kemikleriniz, hücreleriniz, hormonlarınız, organlarınız, çalışma potansiyeliniz ve yaş özelliklerinize bağlı olarak değişmektedir. Bu değişikliğin sizin lehinize olabilmesi, yaşlanma sürecini geciktirmeniz besin seçimlerinizle, tükettiğiniz miktarlarla yakından ilişkilidir. Tüm bunlar için ihtiyacınız olan enerjiyi sadece besinlerle alıyorsunuz. Yıllar geçse de hep aynı kaldığınızı, hep aynı siz olduğunuzu düşünseniz de aslında sadece yıllar değil, her gün değişip yenileniyorsunuz. Bağırsak hücreleriniz kendisini 3-5 gün ara ile yeniliyor. Vücut kıllarınız, tırnaklarınız, saçlarınız her gün uzuyor. Deriniz her gün dökülüyor ve siz fark etmeden yerine yenisi geliyor. Değişimi kendi yararınıza çevirmek ve biyolojik yaşlanmanızı yavaşlatabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz.