SAĞLIKLI VE KALICI KİLO VERMENİN 5 ALTIN KURALI

Yazar Gülrüya KurnazDiyetisyen • 10 Ekim 2017 • Yorumlar:

  1. GÜNE MUTLAKA KAHVALTI İLE BAŞLAYIN

Kahvaltı günün en önemli öğünü.Ancak pek çok kişi; iştahsızlık,geç uyanmak, zamansızlık,yorgunluk gibi mazeretlerle kahvaltıyı geçiştirir. Kahvaltıyı atlamak, iştah metabolizmanızı etkileyen ve bir sonraki öğünde çok acıkarak ani yeme atağına sebep olan yanlış bir davranıştır. Mazeretleri bir kenara bırakıp, değişmesi mümkün olan hayat rotanızı belirlemek sizin elinizde! Yapılan birçok bilimsel çalışma, güne kahvaltı ile başlayan bireylerin kilo vermede daha başarılı olduklarını ve iştah kontrolünü daha iyi yönettiklerini gösteriyor. O halde seçim sizin.

  1. SU TÜKETİMİNİZE ÖZEN GÖSTERİN

Suyun hayati önemini hepimiz biliyoruz. Ancak gün içinde belki de en çok ihmal edilen unsur su tüketimi oluyor. Organlarınızın fonksiyonunu doğru şekilde yerine getirebilmesi hücrelerinizin canlı kalması ve metabolizma hızınızın düşmemesi için her gün en az 2 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Kilo verirken vücudunuzda serbest kalan toksinlerin atımı ve vücut sıcaklığınızın dengesi için suya ihtiyacınız olduğunu unutmayın! Siz de gün içinde ‘Su içmeyi unutuyorum’ diyenlerdenseniz, çalışma masanızda veya gözünüzün önünde sürekli su bulundurun böylece su içmeyi kolaylıkla alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Dip Not: Çay, kahve, ayran… gibi sıvı tüketimi, su yerine geçmez. Yalnızca ‘su’ içerek, vücudunuzun su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

  1. DÜZENLİ EGZERSİZ ALIŞKANLIĞI EDİNİN

Spor yapmak, endorfin salgısını arttırır ve pozitif düşünmenizi sağlar. Böylece bedeninizden önce ruhunuzu beslemiş olursunuz. Bazal metabolizma hızınızı arttırırken serbest yağ asitlerinin enerji için kullanımı, kaslardaki glikojen boşalımını önler. Böylece kilo vermeyi kolaylaştırır.

  1. UYKU DÜZENİ GELİŞTİRİN

23.00-04.00 saatleri arasında melatonin salgılandığını ve melatonin güçlü bir antioksidan olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ancak, aktif sosyal hayat, geç saatlere kadar çalışmak gibi sebeplerle uykuya geçiş süresi uzayıp gidiyor. Geç yatma alışkanlığı abur cubur yeme eğilimine sebep olurken kortizol salınımı da arttırır. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi baskılanır, kan şekeri yükselir ve yağ depolanması gerçekleşir. Yapılan bilimsel çalışmalarda geç yatan bireylerde, ertesi gün daha şekerli ve tuzlu yeme isteği görülmüştür.

 

  1. İŞİ UZMANINA BIRAKIN!

Kendi kendinize diyet yapmaya çalışmayın. ‘Kilo vermek için ekmeği kestim’ mantığından acilen uzaklaşın. Sadece ekmek yemeyerek kilo vereceğine inanan kaldı mı bilinmez ama su götürmez bir gerçek var ki; bilinçsizce yaptığınız her hatalı beslenme davranışı bedeninizde ve ruhunuzda kalıcı hasarlar bırakır. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirerek kilo vermek ve hayat boyu kaliteli yaşamak için beslenme uzmanından yardım alın. Sağlıkla kalın…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)