Sağlıklı Veda Edememenin Arkasındaki Dinamikler

Yazar Ayşe Albayrak • 7 Ekim 2024 • Yorumlar:

Hiçbir ilişki bitecek motivasyonu ile başlamaz.Fakat bazen yol ayrımlarına gelinir.İnsanların ilişkiye yükledikleri anlam ve yaptıkları yatırıma göre vedalaşma süreci çok karışık ve zorlayıcı görünebilir.Peki bazı insanlar sağlıklı vedalar yaşarken bazılarımız ise neden aynı görüntülere takılıyoruz.Bu hafta süreci zorlaştıran psikolojik nedenlere değinmek istiyorum ;

1. Bağlanma Stilleri

Yapılan çalışmalar ışığında çocukluk döneminde ebeveynlerimizle geliştirdiğimiz bağlanma stillerinin yetişkinlikte ki ilişkilerimizi derinden etkilediğini söylemek yanlış olmaz.. Özellikle çocukluk çağında kaygılı bağlanma geliştiren bireyler yetişkinlikte ilişkilerin bitişini kabulde zorlanırlar.Kaygılı bağlanma stili genellikle çocukluk döneminde ebeveynlerinden yeterli duygusal destek alamamış veya tutarlı bir güven ortamını sağlanamamış ailelerin çocuklarında gözlenir. Kaygılı bağlanma stiline sahip olan bireyler bir ilişki bittiğinde nedeni ne olursa olsun terk edilmiş hissi yaşarlar bu yüzden de ayrılığı reddetme ya da süreci aşırı dramatize etme davranışı gözlenebilir.Terk edilme korkusu ilişki sırasında da ilk gündem maddesidir.Ayrılık gerçekleştirğinde de ‘’başarısız oldum’’ şeklinde içselleştirilir.Ayrılık sonrası ısrarlı aramalar ,mesaj atmalar sürekli bir iletişim kurma çabasının altında çocukluktan gelen kaygılı bağlanma stili yatıyor olabilir.

2. Ne Olucak Kaygısı

Belirsizlik içinde her ihtimali barındırdığı için bazen bildiğiniz bir mutsuzluğu bilmediğiniz bir mutluluğa tercih edersiniz.Kişiler karşıda ki kişiler onları yaralasa dahi yara yerlerimi biliyor ve ben bunun acısına aşinayım deyip ilişki de kalma konusunda ısrarcı olabiliyor.Bir çok insan bu belirsizliği yönetemeyeceğini düşünüp sağlıklı veda etmek yerine ilişki de kalmayı sürdürebiliyor.

3. Ben Kimim ?

Uzun süren ilişkiler de bağlar çok girift bir hale gelebiliyor.biz nerede bitiyor kişiler nerede başlıyor çözmek biraz zaman alıyor.Biz olma hali o kadar baskın olabiliyor ki ilişki bittiğin de ‘’BEN KİMİM ‘’ sorusu yanıtsız kalacakmış gibi düşünebiliyoruz.

Ve ilişki sırasında edindiğimiz sıfatları bir anda üstümüzden çıkarmak insana  çıplak kalmış hissi yaşatabiliyor.Oysa kendimiz olarak hiçbir zaman çıkaramayacağımız bir hırkaya zaten sahibiz.Fakat süreçte kayıplara odaklandığımız için sahip olduğumuz değerler bir kenarda  farkedilmeyi bekliyor.

4. Ah yine Başarısız oldum !

Kendine güven konusunda şüpheleri olan bireyler bir ilişkiyi bitirmeyi kendi başarısızlığı olarak yordabilir.Bunu kabul etmemek içinde süreci sabote etme yoluna giderler. Ayrılığı yenilgi olarak görüp başlangıçta tüm gücüyle ayrılmamanın yollarını dener.Sürekli ayrılığı ertrleme çabasına girmesi debu yüzdendir..Bu çaba ise sürecin uzamasına ve sağlıksız kök salmasına neden olur.

5. Bensiz ne yapar !

Bazı insanlar ise ilişki de sadece bir partner olarak değil sanki bakım veren olarak da

durduğunu düşünebilir. İlişki onaların omuzların da yükselmektedir ve eğer giderlerse herşey karşıdaki kişinin üzerine yıkılacakmış gibi düşünebilirler.İlişki bittiğin de karşıdaki kişiye ihanet etmiş ya da terk etmiş gibi düşünerek ayrılığı ertelerler.Hatta gündemlerine almaya kalktıkların da dahi suçluluk duygusu ile düşünmezler bile.Omuzlerındaki yük sırtlarında kambur oluştursa da ölçüsüz bir bağlılık ve sorumluluk hissettikleri için yola devam ederler. .Fakat bu durum  ilişkide ki sağlıksız dinamikleri sürekli besler.

6. Elalem ne der ?

Toplum da uzun süren tartışma olmayan aslında bir nevi itaatin olduğu ilişkiler idealize edilir.Evlilik akdi imzalanmasıyla  beraber sosyal çevremiz de bu döngüye katılır.Özellikle yaşadığımız toplumda kişilerin mutlu anlarında yanların da oynarken ayrılacakları zaman bir sürü yorumla dahil oluruz olaya ve maalesef çoğu zaman kişilerin haberi olmaz bundan.Yolları ayırmanın da bir seçenek olduğunu düşünen insanlar ellerinden geleni yapsa dahi sırf sosyal yargılanmadan korktuğu için vedayı askıya alır.Bu süreç ise insanların tükenmesine maalesef sağlıklı veda edemeyecek kadar yıpranmasına yol açabilir.

7. Eyvah rutinlerim değişiyor!

İlişkilerde sadece duygusal değil davranışsal alışkanlıklar da geliştiririz.İlişki yaşadığımız insnala oluşturduğumuz rutinleri yenileri ile değiştirme düşüncesi ayrılığı zorlaştırabilir.Kişi bu rutinleri değiştiği anda gelecek olan rahatsızlığı göze almak istemeyebilir ve istemsizce ilişkiye tutunmaya çalışır.

Bu hafta sağlıklı veda etmemizin önünde duan dinamikleri ele aldık haftaya ise ‘’Sağlıklı bir veda süreci için neler yapabiliriz?’’ Buna değineceğim.

Şimdilik  hayat kısa kuşlar uçuyor …Haftaya görüşmek dileğiyel

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)