Sanatın İnsan Psikolojisine Etkisi
Yazar Damla Kankaya • Psikolog • 14 Ekim 2020 • Yorumlar:
Sanat, bir duygunun dışa vurulmasında kullanılan belli yöntemler ve tekniklerden oluşur, insanları zihinsel açıdan gelişimin sağlarken aynı zamanda psikolojik olarak da yarar sağlar. Peki bu yararlar nelerdir? İnsan sanatla uğraştıkça huzur dolabilir. Sanatın insanı her zaman dinlendiren ve rahatlatan bir tarafı vardır. Birçok insanın sanatla uğraşmasının sebebi huzur ve rahatlama ihtiyacıdır.
Sanatta taşkınlık ve abartı olduğu kadar huzur ve dinlenmede vardır. Örneğin ev hanımlarının, yaşlıların sanatla ilgilenme isteğinin arkasında çoğunlukla huzur ve rahatlama arayışı vardır. Aynı zamanda sanat insanı robotlaşmaktan kurtarır. Günümüz teknolojisinde her şey artık elimizin altında bizim yerimize bir şeyler yapıp üretilebiliyor. İnsanlar yaratıcılıktan ve insani özelliklerinden yavaş yavaş uzaklaşmaya başladı ama insanlar resim yaparken, enstrüman çalarken hem yaratıcı zekalarını kullanıyorlar hem de somut şeyler elde ediyorlar.
Bazen de sanat bir kaçış yoludur. Gerçek dünyanın telaşesinden, paniğinden en kolay ve rahat kurtulabileceğimiz yer kendi hayal dünyamız. Bu hayal dünyasını bir şekilde somut hale sanat ile getirebiliriz, buda insanı en azından bir süreliğine de olsa gerçek dünyayla bağını koparabilir ve rahatlatabilir. Sanat aynı zamanda insanı yalnızlıktan kurtaran bir araçtır, bize arkadaşlık eder. Sanatın en önemli noktası ise beyin içinden geçenleri hiç bir kısıtlama olmadan dışa vurmasını sağlamasıdır. Sadece sizin doğrularınız olduğunu düşünün ve bu kimse tarafından kısıtlanmıyor. Bir beste mi yapmak istediniz kuralsızca sadece kendinize ait olan bir melodi çıkartabilirsiniz. Sadece sizin içinizden gelen bir şeyi bir tuvale hiçbir kural olmadan ve sınır olmadan çizebilirsiniz ve size kimse karışamaz. Sanat insanı özgürleştirir. İnsan duygusal bir varlıktır ve sanat duyguların, düşüncelerin dışa vurumudur.
İnsan sanatla ne kadar çok ilgilenirse duygusal olarak kendisini o kadar çok rahatlatabilir.
Sanat aynı zamanda bir terapi yöntemidir. Nedir bu sanat terapisi? Danışanların resim, heykel gibi sanatsal aktiviteler sayesinde iç dünyalarını ve bilinçaltlarını ifade etmek için geliştirilmiş bir yöntemdir. Yapılan bir araştırmaya göre bipolar bozukluk tanısı almış hastaların sanat terapisi sonrasında benlik saygılarında olumlu yönde değişiklik olmuştur. Kısacası sanatın etkileşimde olduğu alanlardan biri de psikolojidir. Sanat, insanın psikolojik yönde gelişimine ve rahatlamasına yardımcı olur.