Şansımı Nasıl Arttırırım?

Gebelik oluşturmada etkili pek çok faktör ve izlenecek pek çok yol bulunmaktadır.

Bazı çiftlerde pek çabalamadan gebelik gerçekleşir. Bazılarında ise infertilite zorlu bir yolculuktur.

Ebeveyn olma hayalinize ulaşmanıza yardımcı olacak gelişmiş tıbbi tedavilerin yanı sıra, hamile kalma şansınızı artırmak istiyorsanız dikkate almanız gereken basit ve uygulanabilir yöntemler de mevcuttur.

Bu süreçte bakış açınızı korumanıza yardımı olabilecek, başlangıç seviyesinde bir dizi ipucunu aşağıda bulabilirsiniz.

UMUDUNUZU KESMEYİN 

Infertilite yaşayanlar için yolculuğun merkezi umuttur. Karşılaştığınız zorluklar ne olursa olsun, umutlu kalmak için daima bir neden vardır. Kendinizi desteklemek için umudu aklınızda tutarak motivasyon olarak kullanın. Bir uzmanın rehberliğinde zorlukları etraflıca gözden geçirin. 

Yalnız olmadığınızı hiçbir zaman unutmamak adına çevrenizde destekleyici arkadaşlarınızı ve grubunuzu bulundurun. Destek sisteminizin bir parçası olarak bir terapiste başvurmayı düşünün. Yaşamınıza sevgiyi davet edin. Böylesine bir gelişme ve geçiş döneminde paha biçilemez bir kaynak olacaktır. 

YAŞINIZI DİKKATE ALIN 

Yaşın infertilite üzerindeki etkilerine dair bilgileri öğrenin. Yaşın gebelik oluşturmanın gerekli bileşenlerinden biri olduğunu ve gebe kalma zamanını belirlemede önemli bir faktör olduğunu biliyoruz. 

Bir kadının yumurta rezervi her geçen gün azalmaktadır. Doğduğu anda, kız bebeklerde 2 milyon yumurta bulunur. Ergenlikte, bu rakam 400,000’e düşer. 30 yaşına gelindiğinde bu rakam 100,000 iken 45-50 yaş civarında yumurta sayısı sıfırdır. 

CİNSEL İLİŞKİ RUTİNİ OLUŞTURUN 

Yumurta ve sperm birleşmesi ihtimalini artırmak için doğurganlık pencereniz boyunca gün aşırı olmak üzere adetli olmadığınız her haftaya iki ya da üç kez cinsel ilişki planlayın. Serbest kalan (atılan) yumurtanız bir ila iki gün canlı kalırken sperm ise üç gün canlı kalabilmektedir. 

YUMURTLAMA ÇİZELGESİ 

Yumurtlama (ovülasyon) genellikle siklusunuzun 12. ve 16. günleri arasında meydana gelir. Yumurtlama belirtileri arasında esnek, yumurta beyazı renginde servikal mukus, artmış libido ve yumurtalık ağrısı yer alır. Yumurtlama oluşumunu (genellikle 12. ve 16. günler arası olup bir sonraki regl oluşunuzdan 14 gün öncesi) takip etmek için her ay siklusunuzu çizelgeye (takvime) kaydedin. 

STRESTEN ARINMA 

Yüksek stres düzeylerinin düşük doğurganlık oranları ile ilişkili olduğunu biliyoruz. Infertilite de stres, kaygı ve yalnızlık gibi başka zorlayıcı duygulara neden olabilmektedir... tam bir kısır döngü! Ancak yoga, zihin/beden grupları, destekleyici bir arkadaşla sohbet ve terapi stresle başa çıkmada yardımcı araçlardır ve yaşamınızda yeniden kontrol duygusunu kazanmanıza imkan tanır. 

EĞLENİN 

Cinsel ilişkinin giderek daha az keyifli olmaya başladığını hissediyorsanız, birkaç dakikalığına bile olsa gebe kalma fikrini aklınızdan uzaklaştırın. Yeni ve çılgın bir şeyler deneyin. Biraz eğlenin! 

SİGARAYI BIRAKIN 

Çalışmalar sigara veya diğer tütün ürünlerini içmenin, hafif düzeylerde bile olsa, sperm sayısı ve testosteron düzeylerinde düşüşe ve sperm motilitesinde (hareketi) yavaşlamaya yol açtığını göstermektedir. Stres azaltmanın bir yolu olarak sigara içiyorsanız yerine yoga, egzersiz veya güvenilir ve destekleyici bir arkadaşla konuşma gibi başka yöntemleri düşünün. 

BİR UZMANA GÖRÜNÜN 

Gebe kalmaya çalışan kişilerde zaman son derece değerli bir kaynaktır. Bir doğurganlık uzmanına başvurma zamanını bilmek ve mümkün olduğunca çabuk bir randevu ayarlamak başarı şansınızı artıracaktır. 

Yaşınız 40 veya üzerindeyse ve gebe kalma denemeleriniz başarısız olmuşsa bir doğurganlık uzmanından randevu alın. Yaşınız 35 ila 39 ise ve altı aydır gebe kalmaya çalışıyorsanız bir uzmana başvurmanın zamanıdır. Yaşınız 35’in altındaysa ve bir yıldır korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamamışsanız bir uzmana başvurmanın zamanıdır. 

“İKİ KİŞİ GEREKİR” 

İnfertilitenin kadın problemi olduğuna yönelik yaygın ancak tamamen yanlış bir söylence vardır. Gerçekte, tüm infertilite vakalarının %40’ı erkek partnerden kaynaklanmaktadır. İşte bu nedenle, infertilite nedeninin tanılanabilmesi için mutlaka iki partnerin de infertilite testi yaptırması gerekir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ziya Kalem Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ziya Kalem

Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Doç. Dr.

Randevu al