Sarı Nokta Hastalığı
Yazar Altan Atakan Özcan • Göz Doktoru • 2 Eylül 2021 • Yorumlar:
‘Sarı nokta hastalığı’ olarak bilinmekte olan makula dejenerasyonu; merkezi görme kaybına neden olan bir retina hastalığıdır. Merkezi görme bozulması sonucu; araba kullanma, okuma, televizyon izleme gibi temel görme işlevi gerektiren aktivitelerde yetersizlik hissi oluşur. Sarı nokta hastalığının diğer belirtileri arasında yazıları karışık ve dalgalı görme, çizgileri kırık biçimde görme, çevredeki obje ve renkleri soluk görme vardır.
Sarı nokta hastalığı gözün retina tabakasının makula bölgesinin hasarlanması ve yapısındaki değişikliklere bağlı oluşmaktadır. Asıl sebebi tam olarak aydınlatılamasa da; yaşlanma, sigara kullanımı, uygunsuz beslenme, ailede sarı nokta hastalığı öyküsü bulunması risk faktörleri arasında sayılabilir.
Sarı nokta hastalığı temel olarak kuru tip ve yaş tip olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Kuru tip; sarı noktadaki görme hücrelerinde drusen denilen metabolik artıkların birikmesi ile görme hücrelerinin hasarlanması ile oluşmaktadır. Yaş tip; sarı nokta altında büyüyen anormal gelişen kan damarlarından sızıntı ve kanamalarla beraber ödem de görülebilen tablodur.
Sarı nokta hastalığının teşhisinde göz hekiminin retina muayenesine ile birlikte; makula optik koherens tomografi (OKT), fundus flöresein anjiografi (FFA), indosiyanin yeşili anjiografi (İSYA), optik koherens tomografi anjiyogafi (OKTA) tetkikleri değerlendirilmektedir.
Hastalar genelde başlangıç aşamalarda düz ve muntazam çizgilerde eğrilik ve kırık görme tariflerler. Sarı nokta hastalığı risikini azaltmak için; sigara kullanılmamalı, alkol alımı kısıtlanmalı, diyette yeşil yapraklı sebze ve meyvelere ağırlık verilip antioksidan zengin gıdalarla beslenilmeli, hipertansiyon ve diyabet gibi sistemik rahatsızlıklar kontrol altında tutulmalı, kilo alımından kaçınılmalıdır.
Tedavi yaklaşımında kuru tip sarı nokta hastalığında göz için gerekli olan vitamin ve mineralleri içeren antioksidan içeren ilaçlarla beraber düzenli sağlıklı yaşam alışkanlıkları önerilmektedir. Yaş tip sarı nokta hastalığında kötü damarlanmayı ve ödemi tedavi etmek amacıyla göz içi iğne tedavileri uygulanabilmektedir.
İleri yaşın bilinen en önemli risk faktörü olması sebebiyle 65 yaş üzeri tüm hastalar rutin yıllık göz kontrollerini mutlaka yaptırmalıdır. Ek olarak ailede sarı nokta hastalığı hikayesi olması, sigara ve alkol kullanımı olması, diyabet ve hipertansiyon gibi risk faktörlerine sahip hastaların daha yakın takip olmaları ve 6 ayda bir göz muayenelerine ve kontrollerine gitmeleri önem arz etmektedir.