Sedef Hastalığında Fonksiyonel Tıp Tedavisi
Yazar Begüm Kuran • Diyetisyen • 11 Haziran 2020 • Yorumlar:
Geleneksel tıp sedef hastalığına bir cilt rahatsızlığı olarak bakar, ancak aslında cildin altında başladığını ve bağışıklık sisteminin kronik bir hastalığı olduğunu (diğer otoimmün durumlar gibi) bilmek önemlidir.
Sedef hastalığı, cilt hücrelerinizin yaşam döngüsünü hızlandıran bir otoimmün bozukluktur. Sedef hastalığı belirtileri cildinizde kendini gösterirken, bu basit bir kozmetik sorun değildir. Aksine, gerçek neden bağışıklık sisteminizin hileli olması ve kendi dokularınıza saldırmasıdır.1 ,2 ,3 T hücreleriniz, sağlıklı cilt hücrelerini, bir yaradan gelen bir enfeksiyon veya iltihapla mücadele etmeye çalıştıkları şekilde yanlışlıkla hedefler. Aşırı aktif T hücreleri, diğer T hücreleri, nötrofiller ve cilt hücrelerinin üretiminin artmasına neden olur. Bu, etkilenen bölgede kızarıklığa ve genişlemiş kan damarlarına neden olabilir. Sağlıklı bir vücutta, bu cilt yenileme süreci haftalar alabilir, ancak sedef hastalığı ile vücudunuz birkaç gün içinde geçer. Bu, cilt hücresi birikmesine ve cildinizde kalın, pullu, kırmızı lekelere yol açar.Sedef hastalığına aşina değilseniz, yaşamanın ne kadar zor olabileceğini anlamayabilirsiniz. Çoğu insan bunun sadece kepek, döküntü veya egzama olduğunu varsayar. Yine de bundan daha fazlası var. Sedef hastalığı, iltihaplanmaya neden olan cildin otoimmün bir durumudur. Cilt hücreleri normalden daha hızlı yükselir ve yüzeyde birikmeye neden olur, bu da kepek ve ölçeklendirme görünümü oluşturur.Çoğu zaman, sedef hastalığı, gümüş pullarla kaplı kalın, kırmızı (iltihaplı) cilt lekeleriyle sonuçlanır. Bazen plaklar olarak adlandırılan bu yamalar genellikle kaşınır veya ağrır. Çoğu zaman dirseklerde, bacaklarda, kafa derisinde, sırtta, yüzde, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında görülürler, ancak vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler.Hastalık ayrıca tırnakların, ayak tırnaklarının, cinsel organların ve ağız içindeki yumuşak dokuları da etkileyebilir. Genellikle etkilenen eklemlerin etrafındaki cilt çatlamaya başlar. Sedef hastalığı olan bazı insanlar, psoriatik artrit adı verilen artrit semptomları üreten eklem iltihabı yaşarlar .
Sedef Türleri
Birkaç çeşit sedef hastalığı vardır:
Plak sedef hastalığı : Bu, kaşıntılı ve ağrılı olabilen kuru, kabarık ve kırmızı plaklarla karakterize edilen en yaygın tiptir. Vücudunuzun herhangi bir yerinde görünebilirler.
Tırnak sedef hastalığı : Bu tip tırnaklarınızı ve ayak tırnaklarınızı etkileyebilir. Renk bozulmasına, anormal tırnak büyümesine, gevşek tırnaklara ve parçalanan tırnaklara yol açabilir.
Guttat sedef hastalığı : Bu tip esas olarak çocuklarda ve genç yetişkinlerde bulunur. Bakteriyel bir enfeksiyon tarafından tetiklenen küçük, su damlası şeklinde, ölçekleme lezyonları ile karakterizedir. Enfeksiyondan sonra sıklıkla kendi kendine gider.
Ters sedef hastalığı : Bu genellikle koltuk altlarınızda, kasıklarınızda, göğüslerinizin altında ve cinsel organlarınızın çevresinde görülür. Mantar enfeksiyonları tarafından tetiklenebilen kırmızı, iltihaplı cilt ile karakterizedir .
Püstüler sedef hastalığı : Bu tip nadirdir. Kaşıntı, ateş, titreme ve ishal eşliğinde irin dolu kabarcıklara hızla gelişebilir.
Eritrodermik sedef hastalığı : Bu tip, vücudunuzdaki kırmızı, soyulma ve kaşıntılı döküntüler ile karakterize en yaygın olanıdır.
Psoriatik artrit : Bu form iltihaplı, pullu ve kırmızı cilt ve ayrıca ağrılı, şişmiş eklemlerle karakterizedir. Psoriatik artrit genellikle diğer artrit formlarından daha az ağrılıdır, ancak yine de ilerleyici eklem hasarına ve ağrısına yol açabilir.
Sedef hastalığını bu stratejilerle iyileştirin
Sedef hastalığı genellikle gluten intoleransları ile bağlantılı olsa da, her zaman böyle değildir. En büyük üç suçlu:
Gluten duyarlılıkları
Bağırsakta maya aşırı büyümesi
Ağır metallere maruz
1.KURAL: ELİMİNASYON DİYETİ (Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni ile planlanmalı.)
2.KURAL: Sarımsak, kekik, zencefil, biberiye, kutsal fesleğen ve zerdeçal gibi otlar ve baharatlar ve yeşil çay tüketimini arttırın.
3.KURAL: Doğru takviyeleri kullanın. Balık yağı , D vitamini, çinko, vitamin B2, vitamin B3, vitamin A ve probiyotikler gibi besinler sedef hastalığını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca kuersetin, üzüm çekirdeği ekstresi ve rutin gibi anti-enflamatuar besinleri de arttırın.
4.KURAL: Düzenli egzersiz. Düzenli egzersiz doğal bir anti-enflamatuardır. Bir çalışma, diyetle müdahalenin artmasıyla birlikte fiziksel egzersizin arttığını , sistemik olarak tedavi edilen aşırı kilolu veya aktif sedef hastalığı olan obez hastalarda sedef hastalığının şiddetini azalttığını buldu .
5.KURAL: Her gece 8 saat uyu. Çalışmalar, sedef hastalığı olan hastaların daha fazla uyku bozukluğu yaşadığını göstermektedir.
6.KURAL: Karaciğerinizi koruyun: Karaciğer fonksiyonunu optimize edin. Karaciğerinizin yapabileceği birçok şey, toksinlerin filtrelenmesi ve atılması, enzimler ve hormonlar dahil binlerce kimyasalın üretilmesi ve kan şekerinin makul seviyelerde tutulmasını içerir.