Şeffaf Plaklar ile Ortodontik Tedavi Nedir?
Yazar Canan Aksu Kızıldağ • 23 Ekim 2024 • Yorumlar:
Şeffaf plaklar kişiye özel tasarlanan, hasta tarafından takıp çıkartılabilen, dışarıdan neredeyse hiç fark edilmeyecek incelikte ve şeffaflıkla olan, estetik ortodontik tedavi seçeneklerinden biridir. Geleneksel diş teli tedavisinin aksine, şeffaf plak tedavisi estetik bir tedavi şeklidir.
Şeffaf Plak Tedavisine Nasıl başlanır?
3D görüntüleme teknolojileri ile dişlerinizin görüntüsü alınır
Bilgisayar destekli tasarım yazılımıyla dişlerinizin hareketleri tahmin edilir
Eğer gerekliyse tedavi planınız gözden geçirilir
Tedavi planı oluşturulduktan sonra, dişlerinizin hareketlerini kontrol edebilecek size özel bir dizi şeffaf plak tasarlanır. Yaklaşık 1 ay içerisinde tüm tedavi sürecini oluşturan plaklar elimize geçer.
İlk veya ilerleyen seanslarda dişlerin üzerine dolgu malzemesinden (kompozitten) ataçmanlar yapılır.
Plaklar genellikle yemek yerken ve dişlerinizi fırçalarken çıkarılır ve geri takılır. Her gün 20-22 saat boyunca takılması önerilir. Genellikle her iki haftada bir yenisi ile değiştirilir.
Tedavi süresince ortodontistinizle düzenli kontroller yapılır. Bu kontroller, tedavi sürecinin doğru ilerlediğinden emin olmak için önemlidir.
Şeffaf Plak Tedavisi Kimler İçin Uygun?
1. Estetik Kaygıları Olan Yetişkinler
Şeffaf plak tedavisinin en büyük avantajlarından biri estetik görünümüdür. Metal diş tellerinin aksine, şeffaf plaklar neredeyse görünmezdir. Bu nedenle, estetik kaygıları olan yetişkinler için ideal bir seçenektir. Aile, iş ve sosyal yaşantınıza hiçbir kaygı duymadan devam edebilirsiniz. Özellikle çocukların ve gençlerin diş çarpıklığı tedavilerinde yaşadıkları psikolojik sorunların önüne geçmektedir. -
2. Dişlerinde Hafif veya Orta Dereceli Sorunlar Olanlar
Şeffaf plak tedavisi genellikle hafif ve orta dereceli ortodontik sorunlarda etkili bir çözümdür. Dişlerin çapraşıklığı, diş aralarındaki boşluklar ve küçük çapraşıklıklar gibi sorunlar bu tedavi ile düzeltilebilir. Ancak, daha karmaşık ortodontik sorunlar, büyük çapraşıklıklar veya çene uyumsuzlukları için şeffaf plak tedavisi tek başına yeterli olmayabilir ve ek tedavi yöntemleri gerektirebilir. -
3. Disiplinli Bireyler
Şeffaf plak tedavisinin başarıyla tamamlanabilmesi için düzenli olarak plakların takılması ve önerilen süre boyunca kullanılması gereklidir. Tedavi sürecinde plakların düzenli takılmaması, tedavi sonuçlarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, tedavi sürecine uyum sağlayabilecek ve disiplinli bir şekilde plakları kullanabilecek bireyler için uygundur. -
4. Dişlerini Düzenli Olarak Temizleyebilenler
Şeffaf plaklar çıkarılabilir olduğundan, dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak çok daha kolaydır. Ancak, plaklar çıkarıldığında dişlerin iyi temizlenmesi ve ağız hijyenine dikkat edilmesi önemlidir. Aksi takdirde, plakların altında yiyecek artıkları birikerek ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla, iyi ağız hijyenine özen gösterebilen bireyler için uygundur. -
5. Diş Hekimi Tarafından Onaylanan Bireyler
Şeffaf plak tedavisinin uygun olup olmadığını belirlemek için bir ortodontist ile danışmak en doğrusudur. Ortodontist, dişlerinizin ve çenenizin durumunu değerlendirerek, şeffaf plak tedavisinin sizin için uygun olup olmadığını belirleyebilir ve en iyi tedavi planını oluşturabilir.
Çocuklara Özel Telsiz Ortodonti Tedavisi Nedir?
6-12 yaş arasında yer alan çocuk hastalar içinde Invisalign First tedavisi uygulanır. Invisalign tedavisinde, dişlerin etrafını çepeçevre saran şeffaf plaklar kullanılır Yetişkin invisalign tedavisi yöntemi ile birebir aynı olup kişiye özel üretilen şeffaf plaklar çocuk ağız yapısına uygun olarak üretilir.
Çocukların şeffaf plak ile ortodonti tedavisine başlamaları için; süt dişlerini düşürmüş ve en az 2. büyük azı dişlerinin kısmi olarak sürmüş olması gerekmektedir.
Invisalign First – Çocuklara özel telsiz ortodonti hangi tip vakalarda uygulanır?
• Çene darlıkları üst çenenin ileride olduğu vakalar
• Alt çenenin ileride olduğu vakalar
• Çapraz kapanışa sahip vakalar
Invisalign First – Çocuklarda şeffaf plak tedavisi ne kadar sürer?
• Çocuklarda şeffaf plaklarla tedavi edilmesi gereken diş yamukluğunun durumuna bağlı olarak tedavi süresi değişmektedir.
• Invisalign şeffaf plakların günde en az 20-22 saat kullanılması gerekmektedir.
• Çocuklarda her bir plağın kullanım süresi 5 ile 7 gün arası değişirken, yetişkinlerde plak kullanım süresi 10 ile 14 gün arası değişmektedir.