Şeker Ameliyatı ile ilgili Sık Sorulan Sorular
Yazar Hasan Erdem • Genel Cerrah • 8 Kasım 2018 • Yorumlar:
Yapılan çalışmalar incelendiğinde şeker ameliyatı olmuş kişilerin sonrasındaki 5 yıllık takip süreçlerinde şeker hastalığının tekrarlamadığı görülmüştür. Diyabetin yol açtığı hastalıkların başında insülin direnci gelişimi nedeniyle kalp krizi risklerinin artmasıdır. Kalp krizi geçiren hastaların yarısından fazlasının diyabet hastası olduğu görülmektedir. İnsülin direnci nedeniyle metabolizmanın işleyişi değişir ve vücut enerjisini sağlamak amacı ile yağ biriktirmeye başlar. Diyabet ameliyatı ile geri döndürülme şansı olan problemli hücreler ve organlarda çok büyük oranlarda düzelme elde edilir. Şeker (metabolik cerrahi) ameliyatı (gastrik bypass, transit bipartisyon, ileal interpozisyon) olan kişiler ameliyattan hemen sonra dahi şeker oranlarının düştüğünü ve hızlı bir iyileşme süreçlerinin olduğu görürler. Ameliyatın hemen sonrasında dahi kullandıkları iğneler bırakılır, diyabet için kullanılan tabletler dahi maksimum 15 gün içerisinde bırakılır duruma gelir. Hatta ameliyattan sonra hipertansiyon için kullanılan ilaçlar dahi bırakılır yani metabolik sendromun etkileri yok olur.
Cerrahi Yönteme Gerçekten Gerek Var Mıdır?
Tip 2 diyabetin cerrahi yöntemlerden başka kalıcı bir çözümü yoktur. Her Gün belirli zamanlarda yapılan insülin iğneleri kişilerin yaşam konforunu düşürmektedir. Bu noktada şeker ameliyatları oldukça etkilidir. Şeker ameliyatı sayesinde kişiler hem diyabetten hemde obeziteden kurtulmaktadır. Ameliyat diyabetin vücuta açabileceği hasarların(göz hastalıkları, kardiyovasküler problemler gibi) oluşma ihtimali önlenmektedir. Bu süreçte edinilen doğru beslenme alışkanlıkları kişilerin ömür boyu sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamaktadır.
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
Şeker ameliyatı ortalama 1,5 saat sürmektedir. Operasyonun süresi anesteziye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Ameliyatla Kaç Kilo Verilir?
Verilen kilo miktarı kişiden kişiye göre değişir. Şeker ameliyatından sonra ilk aylarda kilo verimi çok hızlı olmaktadır. İlk ay fazla kilonun %10 unun verilmesi hedeflenmektedir. Kilo verme süreci 12 ile 18 aylar arasında değişen bir süreçtir. Şeker ameliyatı sonrasında fazla kilonun %80 ni ilk bir yıl içinde verilir.
Ameliyat Yaş Sınırı Nedir?
Şeker ameliyatları 18 ile 65 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır.
Kilo Verememe, Yeniden Kilo Almak Mümkün Müdür?
Şeker ameliyatından sonra kilo verimi ilk aylarda çok hızlı olmaktadır, hastalar 1. yıla yaklaştıklarında kilo verimi yavaşlamaktadır. Bu süreç içerisinde kilo veriminde ara ara durmalar yaşanabilir. Böyle zamanlarda hastanın diyetisyeni ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Bu süreçte spor kilo vermeye ve kas kütlesinin korunmasına çok yardımcı olur. Ayrıca şeker ameliyatından sonraki süreç kişinin beslenmeyi öğrenmesi açısından çok önemlidir. Bu süreçte doğru beslenmeyi öğrenen hastalar ilerleyen dönemlerde tekrar kilo problemi yaşamamaktadır.
İstirahat Raporu Alabilir Miyim?
Şeker ameliyatından sonra istirahat raporu verilebilir.
Ameliyattan Sonra Ne Zaman İşe Dönebilirim?
Şeker ameliyatından sonra işe dönme süreniz yaptığınız işe göre değişmektedir. Masa başında çalışan hastalarımız taburcu olduktan sonra ertesi gün işe dönebilirken, ağır işlerde çalışan hastalar taburcu olduktan 5 gün sonra işlerinin başlarına dönebilmektedir.
Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?
Şeker ameliyatından sonra doktor ve diyetisyen kontrolleri ilk 10-15. Gün, 1 ay, 3. ay, 6 ve 12. aylarda yapılmaktadır.
Ne Zaman Hamile Kalınabilir?
Hamilelikte anne karnında bebeğin beslenmesi ve annenin sağlığı için yeterli beslenme çok önemlidir. Şeker ameliyatından sonra alınan besin sınırlanacağı için vitamin mineral eksiklikleri görülebilir. Bu süreç anneyi de bebeği de olumsuz etkileyeceği için ameliyattan 1 sene sonra hamile kalınması uygundur.
Emziren Kadınlar Ameliyat Olabilir Mi?
Doğumdan sonra ilk 6 ay bebek, ek gıdaya geçene kadar şeker ameliyatı önerilmez. Çünkü ameliyattan sonra bebeğin ve annenin ihtiyacı olan karbonhidrat, yağ, protein, vitamin mineraller yeterli miktarda alınamadığından anne içinde bebek içinde sağlıklı bir durum değildir. Bebeğin anne sütüne muhtaciyeti azaldığı zaman yapılan tetkiklerde herhangi bir engel görülmediği takdirde şeker ameliyatı uygulanabilir.