Şeker Ameliyatı Sonrası Beslenme Süreci

Yazar Hasan ErdemGenel Cerrah • 8 Kasım 2018 • Yorumlar:

İlk 15 Gün (Sıvı Dönemi)

En Önemli Unsurları Nelerdir?

Sıvı dönemin en önemli unsuru komplikasyon riskini önlemek için taneli bir besin tüketmemektir. Bu dönemde kişilerin yeterli besinleri alabilmeleri için kendilerini aç bırakmamaları acıktıkça süt, protein içecekleri veya et/tavuk sularını içmeleri gerekmektedir. Su içme alışkanlığını kazanmak bu dönemde kazanılacak en önemli alışkanlıktır. Sadece sıvı ile doyma konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü mide hacmi küçüldüğü için daha hızlı doyuma ulaşacaksınız.

Kahvaltı Önerileri

Bireyin ağzını tatlandırmak amacıyla taze sıkılmış meyve suyu olmalı (hazır konsantre tüketilmemeli) veya şekersiz ve tanesiz komposto suyu tüketilebilir. Meyve tercihi yapılırken dikkatli olunmalıdır portakal, mandalina gibi asit salgısını arttıran, vişne gibi ekşi meyveler mide rahatsızlıklarını arttıracağından tüketilmemelidir. Bu dönemde beslenmenin değişmesine bağlı olarak ishal veya kabızlık görülebilir. Kabızlık yaşandığı durumlarda kompostolarda meyve tercihiniz kayısı veya erikten yana olmalıdır.

Ara Öğün Önerileri

Sıvı dönemde ara öğünlerde günlük protein ihtiyacını karşılamak için süt, ayran ve protein tozları tüketilmelidir. Süt, laktoz içeriğinden dolayı gaz yapabilir, bu sebepten ötürü sütler laktozsuz veya soya sütü olarak, ayran ise laktozsuz yoğurt sulandırarak hazırlanması tercih edilmelidir.

Öğle ve Akşam Yemekleri

Sıvı dönemde öğle ve akşam yemeklerinde et suyu, tavuk suyu veya kemik suyu (yağsız) tüketilmelidir. Mide rahatsızlıklarını önlemek adına et/ tavuk sularına salça, baharat, yağ, limon, soğan sarımsak eklenmemelidir. Et/ tavuk suyunu içmekte zorlanan hastalarımız pişirme esnasında içine gaz yapmayan sebzeleri, piştikten sonra içinden çıkarmak kaidesiyle koyabilirler. 

Neden İlk 15 Gün Kesinlikle Tanesiz Tüketilmeli? 

Şeker ameliyatından sonra ilk 15 gün kaçak riski vardır ve bu sebepten dolayı hastaların midesini çalıştırmak doğru değildir. Komplikasyon riskini önlemek adına ilk 15 gün sıvılar kesinlikle tanesiz tüketilmelidir. 

Protein Tozunun Önemi

Ameliyat sonrasında ilk 15 gün sıvı diyet uygulandığından, bu dönem günlük alınması gereken protein miktarını tamamlamakta protein tozlarını önemi büyüktür. Diyetisyenlerin hastanın kilosuna göre ayarladığı protein tozu miktarlarına mutlaka uyulması gerekmektedir. Bu operasyonu geçirmiş olan kişiler beslenme konusunda yeni bir başlangıç yaptıkları için günlük almaları gereken ihtiyaçlarını beslenmeyle tamamlayana kadar günlük protein tozu alımını özellikle ilk 1 ay ihmal etmemelidirler. 

İkinci 15 Gün (Püre Dönemi) 

En Önemli Unsurları Nelerdir? 

Püre dönemi hastaların yaşam boyu uygulamaları gereken sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmak için çok ideal bir süreçtir. Bu dönemde püre kıvamında da olsa katı besinler tüketilmeye başlanacağı için katı-sıvı ayrımına yapmaya bu dönemde başlanır. Porsiyon kontrolünü sağlamayı ve besinleri iyi çiğnemeyi, yavaş yemeyi hastalar bu dönemde öğrenirler.

Kahvaltı Önerileri

Püre döneminde kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta beyazı ile başlamak önemlidir. Yanına yumuşak, çok yağlı olmayan peynir (light süzme peynir) tercih edilebilir. Püre döneminde yumurta ve peynir çatalla ezilip, çok iyi çiğneyerek tüketilmelidir. Bu dönemde eski kahvaltı alışkanlıklardan uzaklaşmak gerekmektedir. Bu dönemde sebzelerin selüloz içeriği yüksek olduğu için mideyi çok fazla yorar ayrıca çok yer kapladığından protein alımınızı engellediği için domates, salatalık gibi çiğ sebzeler tüketilmemelidir. 

Ara Öğün Önerileri

Püre döneminde blenderize edilmiş meyveler tüketilmesi vitamin mineral ihtiyacını karşılamak açısından önemlidir. Fakat portakal, mandalina, greyfurt gibi asitli meyveler; vişne gibi ekşi meyveler mide rahatsızlıklarına sebebiyet verdiği için tüketilmemelidir. Meyveyi püre olarak tüketmekte zorlanan hastalar yoğurt veya süt ile blenderdan geçirip tüketebilirler, böylelikle protein alımlarıda artmış olur. Meyve dışında ara öğünde tüketilebilecek bir diğer önemli besin kaynağı ise süt ve süt ürünleridir. Kabızlık yaşayan hastalar bu dönemde probiyotik yoğurtlar veya probiyotik sütler tüketebilirler. 

İyice Çiğnemek Neden Önemlidir? 

Püre döneminde hazımsızlık yaşanmaması için iyice çiğnemek çok önemlidir. Çiğnemeden büyük lokmalar halinde yutulduğunda tıkanıklık hissi, kramp, bulantı, kusma gibi yaşam kalitesini düşüren semptomlar görülür. Kişiler çiğnemeden hızlı yedikleri için daha geç doyuma ulaşırlar buda mideyi kapasitesini, dikişleri zorlar. Oysaki yemekler çok yavaş yenmeli her lokmada çatal masaya bırakılmalıdır. Her bir öğün 30 ile 45 dk arasında sürmelidir. 

Öğle ve Akşam Yemekleri

Püre döneminde öğle ve akşam yemeklerinde et/tavuk/balık gibi protein içeriği yüksek olan besinlerle yapılan püreler tüketilebilir. Bu dönemde pirinçli, kremalı, unlu çorbalar dışında içerisinde yumurta akı veya et/ tavuk suyu içeren çorba tüketimine izin verilir. Kırmızı etlerin sindirimi beyaz etlere göre daha zor olduğu için ilk hafta beyaz etle başlayıp ikinci hafta kırmızı ete geçilebilir. Bazı besinlere karşı tolerasyonlar değişebileceğinden bu dönemde deneye deneye gitmek daha sağlıklı olacaktır. 

Sebze yemekleri içerisine salça, baharat, yağ, limon , soğan, sarımsak konulmadan pişirilmelidir. Protein içeriğinin artması için içine tavuk, kıyma konulup blenderize edilmelidir. Sebze tercihleri önemlidir. Gaz yapan veya nişastalı sebzeler tercih edilmemelidir. Sebze yemeklerinin protein içeriğini arttırmanın bir diğer yolu da içine yumurta beyazı veya peynir katmaktır. 

İlk Ay - 30 Gün Sonrası (Katı Dönemi) 

Taburcu olduktan 30 gün sonra katı beslenmeye geçilir. Bu dönem püre dönemine yasaklar anlamında çok benzerdir. Sadece besinler blenderdan geçirilmez ama çatal bıçakla çok küçük parçalara ayrılıp çok iyi çiğnenmesi gerekmektedir. Salça, baharat, yağ, limon, soğan, sarımsak, çiğ sebzeler, kuruyemişler 3. aya kadar tüketilmemelidir. Öğünlerde her zaman öncelikle yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek besinlere yer verilmelidir yanına yoğurt veya pişmiş sebzeler tüketilebilir. Üçüncü aydan sonra yemeklerin yanında salatalar tüketilebilir. Bu dönemde katı sıvı ayrımı yapmak çok önemlidir ve az az, sık sık yeme alışkanlıklarını kazanmak önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)