Şeker Bağımlılık Yapıyor

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 18 Kasım 2019 • Yorumlar:

Kilo problemi olan kişilerin çoğunun ilk kurduğu cümle ‘’ şekeri gıdaları çok seviyorum, bırakamıyorum’’ oluyor. Danışanlarımın/hastalarımın çoğundan duyduğum bu cümleyle başa çıkmak sanıldığı kadar kolay değil. Çünkü yapılan araştırmalara göre şeker bağımlılık yapıyor!

Princeton Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada kokain bağımlısı olan farelere 15 gün boyunca şekerli su içirtiliyor. 15 gün sonunda farelere kokain veya şekerli su şeklinde iki seçenek sunuluyor. Sonuçta farelerin %98’i şekerli suyu tercih ediyor. Şekerin ve madde bağımlılığının beyinde uyarıcı etki yaptığı ve canlılar üzerinde bağımlılık oluşturduğu gözleniyor.

Nasıl önlem alabiliriz?

  • Bağımlılıklardan kurtulmanın bir süreç olduğunu, şeker ve şekerli gıdaların tüketiminin gün içinde artmasıyla birlikte kişiyi daha da bağımlı hale getireceğini unutmamak gerek.

  • Basit şeker olarak nitelendirdiğimiz sofra şekerini ilk aşamada sıfırlamak oldukça zor. Fakat kademe kademe azaltarak ilerlemek çok daha kolay. Çayı 3 şekerli severim diyenlerdenseniz bu haftayı 2 şekerle geçirmeyi deneyin ne dersiniz?

  • Bir süre yoğun şekerli, ağdalı tatlıların yerine sütlü tatlıları sonrasında meyveleri yerleştirmek en doğru seçenek. Zaman içinde canınızın hiç şeker istemediğini taze meyve tüketmenin çok daha lezzetli olduğunu keşfedeceksiniz.

  • Gün içinde hiçbir şey yemiyorum fakat akşam saatleri kendimi durduramadığım tatlı ihtiyacım oluyor. Bu durumda tatlı olan her şeyi kontrolsüz yiyorum diyorsanız beslenmenize çeki düzen verme vaktiniz gelmiş demektir. Kişi eğer ki gün içinde vücudu için yeterli gıdayı tüketmiyorsa, günün sonunda o açığı kapatmak için direk alabileceği enerji kaynağına saldırır. Düşen kan şekeriyle birlikte gözlenen bu durum karbonhidrat bağımlılığına dönüşür. Herkesin günün sonunda kendi vücudu için yeterli miktarda kaliteli karbonhidrat, protein, yağ grubu besinleri alması gerekir. Bunu da yaparken zamanlamanın doğru ayarlanmasıyla yeme atakları geçirmesi önlenir.

Şeker zehirli bir gıda mı?

Şekerin zehirli bir gıda olması konusu aslında tam bir tartışma konusu. Amerika’da ve bazı Avrupa ülkelerinde şekerden ziyade yağın bir zehir olduğu, şekerin masum olduğu hakkında incelemeler görmek mümkün. Fakat medikal hastalıklara sebep olan bir gıdayı masum göstermek hiç doğru değil! 

Şekeri hayatımız boyunca hiç mi tüketmeyeceğiz? 

Hastalığımız, doktorumuz tarafından kısıtlama, alerjen bir etki yoksa; her gün olamamak şartıyla 20 grama kadar şeker, şekerli gıda tüketimini vücudumuz tolere ediyor. Tabi bunu sürekli hale getirmemek çok önemli! 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)