Şeker Hastalığında Akla Takılan Sorular

Soru: Şeker hastasıyım ve sigara alışkanlığım var. Bende kalp hastalığı daha mı çok görülür? Cevap: Sigara alışkanlığınız varsa hemen bırakın zira sigara kalp krizi, damar tıkanıklığı, inme (felç), böbrek hastalığı, sinirlerin hasara uğraması gibi şeker hastalarında görülen komplikasyonların sıklığını artırır ve ilerlemelerini hızlandırır. Sigara diabetlilerde kalp-damar hastalıklarının yol açtığı ölümü yakınlaştırır.

Soru: Şeker hastasıyım ve alkol alışkanlığım var. Alkol ile şeker hastalığı bir arada olabilir mi?

Cevap: Alkol alışkanlığınız varsa derhal gereğini yapın ve bırakın. Neden mi? Alkol aldığınız miktara ve beraberinde yediğiniz mezelerin cinsine göre kan şekeri düzeninizi bozar. Alkol şeker hastalarında sık görülen karaciğer yağlanmasını da artırır.

Soru: Şeker hastalığı yüzünden aşırı stres içindeyim. Ne yapmalıyım? Cevap: Bu kadar ağır strese girecek bir durum yok. Şeker hastası olmayan kişiden tek farkınız diyetiniz ve yaşam tarzınız ile kullandığınız ilaçlar. Aslında bu beslenme ve yaşam rejimi herkese lazım. Stres, insulinin karşıtı olan hormonları harekete geçirir ve kan şekerini artırır. Stresle başa çıkmak için gerekirse psikolojik danışmanlık alın.

Soru: Şeker hastası evli bir kadınım. Yaşım yirmibeş. Ben ve eşim çocuk sahibi olmayı istiyoruz. Şeker hastalığı anne olmama engel mi?

Cevap: Şeker hastası genç kadınlar gebelik düşünüyorlarsa hamile kalmadan önce, gebelikleri süresince ve hamile kaldıktan sonra kan şekerleri sürekli normal veya normale yakın olmalıdır. Bu sayede hem siz hem bebeğiniz sağlıklı olursunuz. Bunun için insulin dozunuzda değişiklikler yapılabilir, insulin kullanmıyorsanız insuline başlanabilir. Hamilelik boyunca şekerinizin yüksek seyretmesi şekerin doğrudan bebeğinize geçmesine yol açar. Bu yüzden bebeğinizin pankreası daha çok insulin salgılayarak şişmanlamasına sebep olur. Bebeğin gereğinden fazla irileşmesi doğumun zor olmasına hatta sezeryan zorunluluğuna sebep olur. Doğum sonrası da bebeğinizi bekleyen riskler olabilir. Şekeriniz düzgün gidiyorsa siz ve bebeğiniz fazla sorun yaşamazsınız. Hamileliğiniz başladığı an hemen diyet uzmanınıza gidin. Diyetinizde doktorunuzun önerisine göre günlük kalori artırımı ve yeni düzenlemeler yapılacaktır. Kalp-damar sisteminin düzenli çalışması, tansiyon yüksekliğinizin olmaması, böbreklerinizin zorlanmaması gerekir. Lütfen doktorunuzla sürekli ve düzenli irtibat halinde olun. Göz muayenenizi de ihmal etmeyin. 

Soru: Şeker hastasıyım, uzun süreli seyahata çıkacağım. Ne yapmalıyım? 

Cevap: İlk önce doktorunuz sonra doktorunuzun önerisi doğrultusunda diyet uzmanınız ile görüşün. Gideceğiniz yere göre diyetinizi ayarlayın. Yemeğiniz gelinceye kadar gecikme ihtimalini düşünerek yanınızda atıştırabileceğiniz bir şeyler olsun. İş görüşmesi- düğün-parti-turistik gezi nerede olursanız olun bira-şarap-rakı-viski vs. her türlü alkolden uzak durun. Seyehate otomobil ile gidiyorsanız ve arabayı siz kullanıyorsanız iki saat ara ile arabayı durdurun, kan şekerinizi ölçün. Diyetinizi (yemeğiniz ve ara öğününüz) ve dinlenmeyi ihmal etmeyin. Unutmayın araba kullanırken aç kalmak şekerinizin düşmesine yol açar. Bu durumda şuur kaybına ve neticede hayatınıza mal olabilir. Uçakla gidiyorsanız yanınıza ara öğününüzü ve ilaçlarınızı alın. Yasal işlemlerini yerine getirerek insulininizi de alın. Yemek servisi gecikebilir. Bunun için yanınızda yiyecek bir şeyler bulundurun. Yabancı ülkeye gidiyorsanız orada ilacınız başka isimle satılıyor olabilir. Reçetesiz ilacınızı alamayabilirsiniz onun için ilaçlarınızı yanınıza alın. Gittiğiniz ülkede sağlık sorununuzun olması halinde yararlanabileceğiniz bir sağlık sigortası yaptırın. Yanınıza diabetli olduğunuzu, kullandığınız ilaçları, aldığınız diyeti gösteren diabet tanıtım kartınızı alın. 

Bütün bu önerileri dikkate alın, olumlu olun, hayata neşeyle bakın, sağlıklı ve uzun yaşayın sevgili diabetliler. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şükrü Yenice İç Hastalıkları, Hematoloji Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)