Şeker Hastalığının Tedavisinde Ne Kadar Başarılıyız?

Yazar Yusuf Bozkuş • 4 Aralık 2024 • Yorumlar:

Şeker hastalığında tedavi başarısını gösteren en önemli gösterge, 3 aylık şeker ortalaması olarak bilinen HbA1c değerinin 7’nin altında olmasıdır. Yaşam boyu bu seviyeyi koruduğumuz takdirde, şeker hastalığı size hiçbir zarar vermeyecektir. Hatta bu durumda diyabet hastası olmaktan çıkıp, diyabetik bir birey olmuş olacaksınız. Yani yaptığınız diyet ve kullandığınız ilaçlar dışında, şeker hastası olmayan bir kişiden farkınız olmayacaktır. Hatta ve hatta, şeker hastalığı için hayatınızda yaptığınız olumlu değişiklikler, belki de sizi başka kötü hastalıklardan koruyacaktır.

Peki biz sağlık çalışanları, sizler hastalarımız olarak bunu yakalamada ne kadar başarılıyız. İşte bu sorunun cevabını en net şekilde veren araştırma, ulusal endokrin derneğimizin öncülüğünde yapılan TEMD çalışmasıdır (Turkish nationwide survEy of glycemic and other Metabolic parameters of patients with Diabetes mellitus). Bu çalışmada, Türkiye’de üniversite hastaneleri, eğitim araştıma hastaneleri gibi üçüncü basamak olarak nitelendirdiğimiz, daha kalifiye ve daha teşekküllü sağlık kurumlarına giden şeker hastalarının durumunu inceledik.

Bu organ ve dokular başta göz ve böbrek olmak üzere, ayak sinirleri, kalp, beyin ve ayak damarlarıdır. Bu organ hasarları, şekerin uzun süreli kötü seyretmesi sonucu ortaya çıkar. Şeker yüksek seyrettiği takdirde, ortalama 10 yıldan sonra başlar. Bu uzun süreçte de yüksek şeker çok ciddi rahatsızlık yaratmadığı ve sinsi olduğu için, çoğu zaman insanlar bu durumu önemsemezler. Örneğin bir yerimiz ağrıdığında bir terslik olduğunu anlar, mutlaka bir hekimle görüşür ve sebebini bulup tedavi olmak için istekli oluruz. Çünkü ağrı, çok rahatsız edici bir şikayettir. Ancak ağzımız kuruduğu zaman, çoğu zaman geçiştiririz. Ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma, iştah artışı, çok yeme isteği, kaşıntı, halsizlik, terlemede artış gibi şikayetler varsa şekeriniz yüksek olabilir. Şeker hastası olduğu bilinen birinde, diyet yapmadığı halde kilo kaybı varsa, bu durumda vücutta artık insülinin azalmış olduğunu gösterebilir. Bu şikayetleri önemseyip mutlaka bir hekim ile görüşmelisiniz. Önce kan testleri ile şekerinizin ne kadar yüksek olduğu saptanmalı, sonra şekerinizin düzeyine, organlarınızın durumuna ve yaşam tarzınıza göre bir tedavi planlanmalıdır. Ardından verilen tedavi ve diyete sadık kalmak, düzenli kontrolleri yaptırmak sizleri bu hastalığın yol açabileceği sorunlardan koruyacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yusuf Bozkuş Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)