Semizotunun Sağlık Üzerine Etkileri

Yazar Zeliha Aktan • 15 Ekim 2024 • Yorumlar:

Semizotu; genellikle sulak yerlerde, dere kenarlarında veya sebze bahçelerinde su kenarında yabani olarak kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Ülkemizde çoğunlukla bu şekilde toplanarak pazarlanmakla birlikte çok az da olsa bazı yerlerde üretimi de yapılmaktadır. Ayrıca ulaşılması kolay bir bitki haline gelmiştir.

Taze semizotunun; vitaminler (A, B1 (tiamin), B2, B6, C, E, niacin, nikotinik asit, beta karoten, riboflavin, folat vb.), mineraller; (özellikle K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu ve Mn), doymamış yağ asitlerinden özellikle Omega-3 yağ asitleri, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengin olduğunu belirtmiştir.

Özelikle Omega-3 yönünden zengin olduğundan dolayı semizotu; kalp-damar hastalıklarından yüksek tansiyona, Alzheimer’dan depresyona, romatizmal hastalıklardan astıma, immun sistem hastalıklarından osteoporoza kadar onlarca hastalığın önlenmesi ve tedavisinde önemli pozitif etkilere sahip olduklarını göstermektedir. Üstelik bu yağ asitleri olumlu etkilerini ciddi anlamda bir yan etki göstermeksizin doğal yolla yani beslenme ile gerçekleştirmektedir.

Ayrıca, kanseri önleyici antioksidanların bol miktarda bulunduğu semizotunun bol idrar söktürdüğü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediği, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi geldiği, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiği, böbrekteki kum ve taşı döktüğü bildiriliyor.

Haricen uygulamalarında ise yanık tedavisinde, kulak ağrısında, böcek sokmalarında, kızarıklıklarda, deri enfeksiyonlarında, egzama, sivilcelerin iyileşmesinde, antibakteriyel, antifungal, yaraların tedavisinde yardımcı olduğu bildirilmiştir. Bitkinin genellikle taze yapraklarından elde edilen püre veya suyunun kas gevşetici, spazm giderici özelliği de bulunmaktadır.

HAP BİLGİ

Semizotu 100 gram başına sadece 16 kalori içerir. Bu, kalori alımını sınırlandırmaya çalışan insanlar için iyi bir haber olabilir. Çünkü semizotu düşük kalorili olma özelliğiyle diyet dostudur. Ayrıca yemekten sonra doygunluk hissine ulaşmanızı sağlayan diyet lifi ile doludur; yiyecek alımınızı sınırlar ve kilo vermeye yardımcı olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar