Sensin Turp Gibi
Yazar Melis Atay • 9 Ocak 2019 • Yorumlar:
O zamanlar beş altı yaşlarındayım o küçük pembe elma sandığım turplara gözüm çok takılırdı. Bir gün dayım o çok merak ettiğim elmalardan bir tanesini uzatıp çok faydalı olduğunu eğer bunu yersem “Turp gibi” olacağımı söylemişti ve ilgimi çekmeyi başarmıştı. Ben de gözlerim parlayarak o küçük pembe elmalardan kocaman bir ısırık aldım biraz çiğnedikten sonra yüzüm ekşimeye başladı ve o ısırığı zar zor da olsa nihayet yuttum. Tabi dayım da ellerini şaplatarak aferin sana, her gün bundan yersen “Turp gibi” olacaksın demişti. Görüntüsüne her ne kadar bayılmış olsam da tadını hiç sevmediğim için kendimi tutamayıp sinirli bir şekilde "Sensin Turp Gibi" dedim. Her ne kadar acı elma sansam da beni bu güzel besinle küçük yaşta tanıştırdığı için dayıma teşekkür etmeliyim. ☺
Sizde bu besinle çocuklarınızı tanıştırmaya geç kalmayın özellikle kahvaltılarda güzel bir alternatif olabilir. Evet, şimdi biraz da turp’un özelliklerinden bahsedelim;
Turp çeşitlerinden küçük ve kırmızı köklere sahip olanlara fındık (acı elma sandıklarım); beyaz olanlarına kestane; siyah olanlara ise bayır turpu adı verilmektedir. Turpun her mevsim bulunabilmesi ayrı bir avantajıdır.
-
İçerdiği antioksidan bileşikler ile kansere karşı korumaktadır. Turplarda yapılan çalışmalarda glukozinolatların, DNA hasarından hücreleri koruyabilecekleri, karsinojenleri inaktive edebilecekleri, antiviral ve antibakteriyel özellikler taşıyabilecekleri ortaya konulmuştur.
-
İçeriğinde bulunan kükürtlü bileşiklerin sayesinde safra akışını hızlandırmakta ve karaciğer sağlığını korumaktadır. Safra salgısı üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırmaktadır.
-
Diüretik olmasından dolayı ödem atıcı etki göstermektedir.
-
Kan şekerini yavaş yükseltmektedir. (Düşük glisemik indekse sahiptir.)
-
Yüksek lif ve fitosterol içerdiği için kan kolesterolünü azaltıcı etki göstermektedir.
-
Kandaki yağ miktarını azaltıcı etkisi sayesinde koroner kalp hastalıklarından koruyucu etkiye sahiptir.
-
Turp, yüksek oranda potasyum içerdiğinden hipertansiyona karşı koruyucu özellik göstermektedir.
Yapılan bir çalışmada taze ve pişirilmiş turp içerikleri karşılaştırılmıştır. Buna göre rendelenmiş taze turptaki izosiyanat miktarı, dilimlenip 30 dakika pişirilen turplara oranla yedi kat fazla çıkmıştır. Bu nedenle turpun taze olarak tüketilmesi önerilmiştir.
Kahvaltılık pratik tarif:
-
1 dilim tam buğday ekmeği
-
Yarım yağlı krem peynir
-
Turp dilimleri
-
Çörek otu
Turp’un tadını sevmeyenler için lezzetli smoothie tarifi;
(Bol antioksidanlı, bağışıklık arttırıcı)
-
1 orta boy kırmızı elma
-
1 küçük turp
-
1 orta boy kara havuç
-
1 tatlı kaşığı bal
-
Su