Serebral Palsi (SP)

Yazar Koray ÇoğulFizyoterapist • 21 Nisan 2020 • Yorumlar:

Gelişimini henüz tamamlamamış olan beynin (2 yaş altı), hasarına bağlı olarak gelişen kas-iskelet sistemi ve hareket bozukluklarıdır. Vücudun sağ ya da sol yarısı, sadece alt kısmı ya da tamamı etkilenebilir. Sadece denge bozukluğu oluşabilir. Genellikle kaslarda katılık olur ve buna spastite denir. Spastik çocuk denmesinin sebebi budur. Asıl sorun, beyindeki kalıcı hasar nedeniyle kaslara doğru uyarının gitmemesidir. Kas hem beyinden uyarı gelmediği için çalışamaz hem de omurilikten gelen fazla uyarı nedeniyle kasılmış olarak kalır. Güçsüz ancak fazla katı olan kas görevini yapamaz. Tipik yürüyüş bozuklukları sıkça görülür. Türkiye' de 1000 canlı doğumdan 4 ü CP' li olmaktadır. Bu hesapla Adana'da 5-6 bin civarında CP hastası olduğu söylenebilir. Yeni hasta olasılığını azaltmak için doğum öncesi ve sonrası bakım, ailenin ve toplumun bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Fizik tedavi yöntemleri bu hastalıklarda ciddi ilerlemeler sağlar. İlerleme olmayan hastalarda ise belki de ileriki zamanda çıkacak mucizevi bir tedavi yöntemi için eklemleri hazır tutar. Fizik tedavi dışında ilaçlar, botox enjeksiyonları, bir takım aparatlar tedavide kullanılır. Doğru tedavi, eğitim, toplumun ve yöneticilerin farkında olması önemlidir. 5 Ekim tüm dünyada Serebral Palsi farkındalık günü olarak kutlanmaktadır. Biz de bu günü Serebral Palsi ve diğer hastalıklara bağlı engelli bireyler için ne yapılabileceğini tekrar düşünmek üzere bir fırsat olarak görmeliyiz. Özellikle yardım duygusunun hala saf ve yoğun olduğu diğer çocuklarımıza engelli kişiler için ne yapılabileceğini düşündüren faaliyetler planlamayız. Yaptığımız ve yapacağımız çok şey var ancak bunların hep yetersiz olacağının da bilincinde olmalıyız. Onlar için yapılacak küçük değişiklikler hayatlarına büyük kalite katabilir. Engelli bireylere verilen değer o toplumun gelişmişlik düzeyini göstermektedir. Ve biz onların ne kadar değerli olduğunun farkındayız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Koray Çoğul Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Mezoterapi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)