Sertleşme Bozukluğu ve İlaç Tedavileri
Yazar Ceyda Güvenç • Psikiyatrist • 18 Ocak 2016 • Yorumlar:
Öte yandan insan cinselliğinin kompleks bir yapı olduğunu, İnsanda cinselliğin bir miktar fizyolojik durumlardan, ama büyük oranda kültürel, sosyal ve psikolojik süreçlerden etkilendiğini biliyoruz. O zaman şu sorular akla gelmiyor mu? Sertleşme sorununda; organ mı, sistem mi, insan mı, çift mi hasta? Evet cinsel işlevler kompleks, cinsel işlevin bozukluğu da kompleks. Hasta olan organ mı, kompleks yapının başka bir ayağı mı? Hangilerini tedavi etmek iyileştiren?
Peki ya partner… öyle ya erkekler mastürbasyon yapmak için ilaç kullanmıyor. Penislerin önünde bir kadın ardında bir erkek var. “İlaç kadınların yapamadığını yapıyor” . Kadınlar açısından, yeniden organ seksine dönüş, planlı sekse uyum zorluğu, ilaç boşa gitmemeli..
Unutulmamalı sertleşme bozukluğunda neden çoğunlukla psikolojik. Dolayısıyla temel tedavi seçeneği cinsel terapi. Sertleşme bozukluğunun tedavisi bazen performans kaygısı, negatif düşünceler, suçluluk ve günahkarlık duyguları, geçmişteki olumsuz deneyimlerle, travmaların, boşanma ya da aldatılmanın getirdikleriyle çalışmak demek. Mahremiyet ve gelenekler, bağımlı aile ilişkileri, çift ilişkisinin dinamikleri, öfke, dominans, statü, güven, yakınlık duygusu, cinsel çekim, partnerin cinsel sorunları, partnerin cinsel isteksizliği, iletişim güçlüklerini ele alan psikoterapotik bir süreç demek.
Peki sertleşme bozukluğunda ne zaman ilaç kullanalmalı?
Organik sebepler ön planda ise, cinsel terapiyi ertelemek gerekiyorsa, kısa süre kullanılacak herhangi bir ilacın yan etkisi olarak sertleşme bozukluğu gelişmişse, erkeğin değişken, çoğul partnerleri varsa, törenin hemen birleşme diretmesine karşı gelinemiyorsa, doğru ve ayrıntılı bilgilendirmeye rağmen hasta cinsel terapiyi değil de ilacı ısrarla talep ediyorsa geçici olarak ilaç kullanılmalı.
Ama her tedavi seçeneğinde insan cinselliğindeki hedefin ne olması gerektiği sorgulanmalı.. Üremek için çiftleşmek mi? Haz için sevişmek mi?