Sertleşme Sorunu Neden Olur?
Yazar Mehmet Remzi Erdem • Ürolog • 11 Şubat 2020 • Yorumlar:
Cinsel birliktelik için olmazsa olmaz fizyolojik gereksinimlerden biri erkeğin yeterli sertleşmeyi sağlayabilmesidir. Ereksiyon için hem yeterli sertleşme yakalanmalı, hem de uzun süre bu sertlik korunmalıdır. Şayet bu iki durum yeterli düzeyde gerçekleşmezse, yani sertleşmenin tam olmaması yahut erken sönmesi, cinsel birliktelikten alınacak hazzın her iki partner açısından da sorunlu hale gelmesine neden olur.
Peki sağlıklı bir penis sertliğini sağlayan faktörler nelerdir? Bunları genel olarak psikolojik faktörler ve fizyolojik faktörler olarak 2 ana sınıfta inceleyebiliriz.
Cinsellik içerisinde yoğun bir duygusallığı da barındırdığından psikolojik olarak kişinin ve partnerinin bu birlikteliğe hazır olması gerekmektedir. Ayrıca paylaşılan ortamın fiziki şartları da birleşmenin sağlıklı olarak sürdürülebilmesine olanak sağlayacak şekilde huzurlu ve rahatsız edilme endişesinden uzak bir halde olmalıdır. Partnerlerin birbirlerine karşı olan olumlu his ve duygularını ortaya koymaları önsevişmenin yeterli sürede yapılabilmesi de ereksiyon (sertleşme) için olumlu bir katkı sağlayacaktır.
Kişinin ruhen ve fiziken aşırı yorgun ve stresli olması, uykulu ve gergin olması cinsel birlikteliği bir vazife gibi görüp acele ile gerçekleştirme isteği zamanla gereken optimal sertleşmenin de sağlanamamasına neden olabilir. Bu yüzden yoğun tempoda çalışanlar için cinsel birlikteliği daha dinlenmiş oldukları zaman dilimlerine kaydırmalarında yarar vardır.
Ayrıca varsa psikolojik sorunların tespit edilmesi ve bir psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilip tedavi edilmesi de sertleşme sorunun altta yatan nedenlerinin tespiti ve tedavisinde önem arz etmektedir.
Ereksiyon sorunlarının temelinde yatan diğer patolojiler ise hastanın sağlık problemleri ile bağlantılı olarak ortaya çıkan durumlardır. Bunu açıklarken aslında ereksiyonun gerçekleşme mekanizmasını da kısaca özetlemiş olacağız. Penisin sertleşebilmesi için uyarıların beyinde algılanıp özel iletim yolakları ile penise ulaştırılarak penise giden kan akımının arttırılması ve penisten çıkacak olan kan akımının da azaltılması gerekmektedir. Bu sayede yüksek basınçlı kan akımı peniste birikerek tam sertlik sağlanmış olur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi iyi bir sinirsel uyarı, sağlıklı bir atardamar ve toplar damar yapısı ereksiyonun olmazsa olmazlarındandır. Bu komponentlerden herhangi birinde bir hastalık olması durumunda yeterli ereksiyon gerçekleşemez. Ayrıca hasatnın cinsel arzu ve istek duyması için gereken hormonların da normal sınırlarda olması gerekmektedir.
Erkeğe ait patolojilerin neden olduğu ereksiyon problemlerinin yanında eşlere ait patolojiler de ereksiyon sorunlarına yol açabilmektedir. Eşin psikolojik olarak cinsel birlikteliğe hazır olmaması, ilk gece korkusu, vajinismus gibi durumlar erkeğin kendine olan güvenini sarsmakta sertleşmenin yeterli düzeyde sağlanamamasına neden olabilmektedir.
Özetleyecek olursak başarılı bir ereksiyon için huzurlu ve temiz bir ortam, ruhen rahat, fiziken dinlenmiş, birbiriyle diyaloğu iyi olan bireyler arasında gerçekleşmesi gerekir. Bununla birlikte yukarıda bahsedilen sertleşme mekanizmalarının da işler olması şarttır. Bu sayılan durumların herhangi birindeki aksaklık beraberinde sertleşme sorununu getireceğinden tedavi planlamasında ayrıntılı değerlendirme yapılıp nedene yönelik çözümler kişi bazında planlanmalıdır.