Serviks Kanseri Tarama Testi

Serviks kanseri tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanserler arasında meme kanserinden sonra 2. sırayı alır. Ama ileri evre rahim ağzı kanserleri malesef aralarında en ölümcül risk taşıyandır.Ancak son yıllarda serviks kanserlerinin erken dönemde yakalanmasını sağlayan PAP smear tarama testinin yaygınlaşması ile bu risk giderek düşmektedir. Düzenli yapılan PAP smear taramaları ile vakalar zaten kansere dönüşmeden önceki aşamada yakalanmakta ve gerekli tadaviler yapılarak kanser önlenmektedir.

RAHIM AĞZI KANSERINDE RISK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

HPV virüsü ile enfekte olmuş kadınlar Erken yaşta (18 yaş altı) ilk cinsel ilişkisinde bulunan kadınlar Birden fazla cinsel partneri bulunan kadınlar Sigara içenler Bağışıklık sistemi herhangi bir nedenle zayif olan kadınlar(yetersiz beslenme, stres, bazı hastalıklar nedeniyle kullanılan bağışıklık baskılayıcı "immünosupressif" ilaçlar, HIV enfeksiyonu "Aids" vb.. Düzenli olarak PAP Smear yaptırmayan ve prekanseröz (kanser öncüsü) hücre değişiklikleri saptanamayan kadınlar PAP SMEAR TESTİ NE SIKLIKLA YAPILMALIDIR ? Bu konuda değişik görüşler olmakla birlikte genel yaklaşım 21-65 yaş aralığı kadınlarda, en büyük risk faktörü olan HPV taraması yapılmayanlarda 3 yılda bir HPV taraması yapılıp negatif bulunanlarda 5 yılda birdir.HPV taraması pozitif bulunanlarda virüsün risk gurubuna göre değerlendirmeye alınır. Smear testinin yapılma sıklığı ile muayene sıklığı karıştırılmamalı ve hiçbir şikayet olmasa bile yılda bir rutin jinekolojik muayene ihmal edilmemelidir. Bu muayeneler sırasında da doktorunuz gerekli görürse daha sık smear testi yaparak size özel bir takip programi belirleyebilir.

Özetle her kadının hiçbir şikayeti olmasa dahi yılda bir jinekoloğunu ziyaret etmesi, onun belirleyeceği kişiye özel takip ve tarama programi dahilinde bütüncül olarak değerlendirilmesi hayati öneme sahiptir. 

Her kadının kendine hakettiği değeri vermesi dileğiyle sağlık ve sevgi ile kalın... 

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Günnur Yüce Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)