Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Tarama Testleri ve Kolposkopi: Kime, Ne Zaman ve Nasıl Uygulanmalıdır?
Yazar Eralp Başer • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 21 Kasım 2017 • Yorumlar:
Serviks kanseri, en sık karşılaşılan jinekolojik kanserler arasındadır. Günümüzde serviks kanserinin en önemli nedeninin, HPV (Human papillomavirus) virüsü olduğu bilinmektedir. Düzenli yapılan tarama testleri sayesinde, kanser öncüsü durumlar erken yakalanabilmekte ve kanser oluşmadan tedavi sağlanabilmektedir.
Tarama, jinekolojik muayene ile yapılmaktadır. Servikse sürülen yumuşak bir fırça yardımıyla o bölgedeki hücreler toplanır. Bu hücrelerin bir mikroskopi camı üzerine yayıldığı ve incelendiği yönteme Pap-smear testi, hücreler içerisinde eğer mevcutsa HPV virüsünün DNA’sının tespit edildiği yönteme HPV-DNA testi adı verilmektedir.
Tarama Kimlere Yapılmalıdır?
Serviks kanseri taramasına, cinsel olarak aktif kadınlarda 21 yaşından itibaren başlanılmalıdır. En az 65 yaşına kadar, uygun aralıklarla tarama testlerine devam edilmelidir. Rahim alınması (histerektomi) operasyonu yapılan kadınlarda rahim ağzı ile ilgili bir anormallik yoksa, tarama sonlandırılabilir.
Hangi Yaş Aralıklarında Hangi Testler Uygulanmalıdır?
21 ile 29 yaş arasında 3 yılda bir pap-smear testi uygulanır. 30 yaşından sonra ise her 5 yılda bir HPV-DNA ve pap-smear testleri birlikte uygulanmalıdır. Buna alternatif olarak, 3 yılda bir tek başına pap-smear testi uygulanabilir.
Kolposkopi İşlemi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Test sonuçlarına göre, eğer kanser öncüsü bir durumdan şüphe edilirse poliklinikte kolposkopi işlemi uygulanır. Kolposkopiyi uygulayan hekim mutlaka bu alanda özel olarak eğitimli ve tecrübeli olmalıdır. Kolposkopi esnasında serviks ayrıntılı bir şekilde gözlemlenir. Şüpheli bölgelerden küçük biyopsiler alınarak patolojik inceleme yapılır. Bu işlem genellikle 5-10 dakika arasında sürer ve anestezi gerektirmez. Patolojik inceleme sonucunda ileride kanser riski taşıyan durumlar saptanması halinde, riskli bölgenin temizlendiği servikal LEEP veya konizasyon işlemleri uygulanır.
Tarama İçin Hiçbir Zaman Geç Değil!
Serviks kanseri taramaları düzenli olarak yaptırıldığı takdirde, kanser oluşum riski yok denecek kadar azalmaktadır. Siz veya yakınlarınız bu testlerden herhangi birini yakın zamanda yaptırmadıysanız, en kısa zamanda bir jinekoloji veya jinekolojik onkoloji uzmanı ile irtibata geçerek bu testleri yaptırabilirsiniz.