Ses İnceltme
Yazar Sevtap Akbulut • Kulak Burun Boğaz Doktoru • 12 Haziran 2019 • Yorumlar:
Ses inceltme nedir?
Sesi yaş, cinsiyet, ve fiziksel görüntüsüne uyumlu olmayan şekilde kalın olanların sesini “daha normal” ve ”daha estetik” hale getirmek için yapılan işlemidir.
Ses inceltme ameliyatına kimler ihtiyaç duyar?
Hormonal bozukluk veya hormon tedavisi sebebiyle sesi kalın olanlar, yapısal olarak sesi kalın olanlar, cinsiyet değişimi geçiren transseksüellerde (erkekten kadına değişim) ses inceltme ameliyatı gereklidir. Uzun süreli sigara kullanımına bağlı bazı kadınlarda gözlenen ses kalınlaşması durumunda da ses inceltme ameliyatı yapılabilir.
Ses inceltme ameliyatı nasıl yapılır?
Sese istenilen inceliği kazandırmak için farklı ameliyatlar yapılabilmektedir. Bu ameliyatlarda ses telinin gerginliği arttırılabilir, boyu kısaltılabilir veya kalınlığı azaltılabilir.
1. Ses telinin boyunun kısaltılması ameliyatı (Wendler glottoplasty): Ağız içerisinden, genel anestezi ile mikroskop ile büyütme altında yapılır. Ses tellerine dikişler konularak ses teli boyunun ayarlanması sağlanır.
2. Ses telinin kalınlığının azaltılması ameliyatı (Laser reduction glottoplasty): Ağız içerisinden, genel anestezi ile mikroskopla büyütme altında yapılır. Ameliyatta lazer kullanılarak ses teli katmanları inceltilerek adeta akortlanır.
3. Ses teli gerginliğinin arttırılması ameliyatı (Cricothyroid approximation): Boyundan ufak bir kesi ile, lokal anestezi altında yapılır. Böylece ameliyat sırasında hastanın sesi dinlenerek uygun olan ses perdesi saptanabilir.
Ses inceltme ameliyatı sonrası bilinmesi gerekenler?
Ses inceltme ameliyatından sonra mutlaka bir süre (genelde 5-7 gün) kati ses istirahati önerilir ve kişinin ağır bedensel aktivitelerden uzak durması istenir. Ses istirahatinin amacı iyileşmeyi hızlandırmaktır. Kati ses istirahatinin ardından sesin kısıtlı şekilde kullanılması gereken iki aylık bir dönem bulunmaktadır. Bu özellikle ağızdan yapılan girişimlerde oldukça önemlidir. Bu dönemde sesin kalın ve kaba çıkması beklenilen bir durumdur. Hasta ameliyatın etkin olmadığını düşünerek moralini bozmamalıdır. İyileşmenin tamamlanıp, “ince yeni sesin” tam oturması ve kişinin yeni ses telleri ile konuşmaya alışması için 6-12 aylık bir süre gerekir.