Sevdiklerinizi Başkalarıyla Kıyaslamayın
Yazar Sinem Özkaya Alp • Psikolog • 5 Eylül 2018 • Yorumlar:
Kıyaslama temelde karşımızdakini motive etmek için kullandığımız yararsız bir yöntem ve maalesef çoğu kişinin günlük hayatta fazlaca yaptığı bir hatadır. Çocuklarını, başkalarının çocuklarıyla hatta diğer kardeşleriyle kıyaslayan ebeveynler. Eşini, başkasının eşi ile kıyaslayan eşler. Çalışanlarını bir diğer çalışanla ya da rakip firmanın çalışanlarıyla kıyaslayan yöneticiler.
Peki, kıyaslanmak insana neler hissettirir/düşündürür? Kıyaslama yapmanın iki sonucu var;
-
Gizli zarar
Bu durumda kıyaslanan kişi gerçekten hırslanıp, rakibi olarak tayin edilen kişiyi geçebilir. Peki, sonra ne olur? Rakip olarak başka birisini gösterirsiniz, onu da geçer. Yani bu böyle sürer gider. Bu durum dışarıdan bakıldığında iyi bir yöntem gibi gözükebilir fakat madalyonun birde şu yüzü var. Kişi, sürekli geçmeye çalıştığı birisinin olduğu ve her seferinde hedefi yerine getirince yeniden bir hedefin belirlenmesi durumunda yetersizlik hissedebilir. Artık o kişinin başarı anlayışı, istediği ve hayal ettiği noktaya gelmek değil, sadece birisini geçmek olur. Bu çarpıtılmış düşünce de hayatının her noktasına yayılır. Trafikte birisi onu geçince sinirlenir, biriyle oyun oynarken yenilgiyi kabul etmez ve ileri boyutlarda bu onu o kadar rahatsız eder ki artık kazanmak için dürüst olmayan yöntemlere başvurabilir, hile yapabilir.
-
Ters tepme
Kıyaslanmaya maruz kalan kişi, nasılsa ben onu geçemem, ondan daha iyi olamam diye düşünüp denemekten bile vazgeçmesi. Ya da kıyaslayan kişiye öfke duyabileceğini düşünürsek ona inat istenilen davranışı yapmayabilir. Bu davranış, kişide öfkeye ve yine yetersizlik duygusuna sebep olup ileride daha büyük problemlere yol açmasına sebep olabilir.
Peki ne yapmak lazım?
Kendisi ile kıyaslayın. Daha önceden başarmış olduğu şeyleri örnek göstererek motive edin. Çözüm bu kadar basit…
Gördüğünüz gibi kişiliğin geliştiği yaşlarda yapılan en ufak hatalar iyi niyetli bile olsa nelere sebep olabiliyor. Özellikle ebeveynlere bu noktada çok iş düşüyor. Lütfen çocuklarınızı bilinçli yetiştirin. Akıla, bilime, sanata önem veren nesiller yetişsin. Sağlıcakla kalın.