Sıcak Havalarda Kalp Sağlığının Korunması
Yazar Begüm Öztürk • Kardiyolog • 11 Kasım 2019 • Yorumlar:
Kalp sağlığını koruma hem sağlıklı bireylerde hem de kalp hastalığı teşhisi konmuş kişilerde çok önemlidir. Kalp hastalıkları yaşam tarzının düzeltilmesi ile büyük ölçüde önlenebilir.
Malum önümüz yaz. Sıcak günler bizi bekliyor. Aşırı sıcak havalarda kalp hastalıklarından ölüm riski artmaktadır. Bu nedenle bu dönemde sağlığımıza özellikle de kalp sağlığına daha çok önem vermeliyiz.
Aşırı sıcak havadan kalbimiz nasıl etkileniyor?
Vücudumuz kendi normal sıcaklığını sabit tutabilmek için bu durumda aşırı miktarda terlemektedir. Bu da ciddi bir sıvı kaybı yaratır. Bununla birlikte tansiyon değişiklikleri görülebilir. Genellikle ani tansiyon düşüklüğü, nadiren de tansiyon yükselmeleri meydana gelir. Yine kalp atışı hızlanıp, ritim bozukluğu oluşabilir. Sıvı kaybı ile birlikte kan yoğunluğu artar, akışkanlığı azalır. Bu durumda ani damar tıkamalarına sebep olabilir. Kolesterol yükselebilir. Sıcak havaya vücudumuzun verdiği nörohormonal cevaplara bağlı olarak kan şekerinde ani artış veya düşmeler meydana gelebilir.
Tüm bu değişimler kap krizi riskini arttırmaktadır.
Kalbimizi sıcak havaların olumsuz etkilerinden nasıl koruruz?
Öncelikle su içmek çok önemlidir. Mümkünse su şişesi gözümüzün önünde olmalıdır. Su içmekten hoşlanmıyor isek içine nane, elma, kabuk tarçın, limon gibi lezzet verici doğal ürünler ekleyebiliriz. Gazlı ve kafeinli içeceklerden kaçınmalıyız. Bu içecekler hem tansiyon ve nabız değişikliklerini tetikler, hem de idrar sökücü etkileri nedeni ile vücudu daha da susuz bırakırlar. Suyun yanı sıra ter ile kaybettiğimiz mineralleri yerine koymak için maden suyu da içebiliriz. Ancak fazlasının tansiyonumuzu yükseltebileceğini akıldan çıkarmamalıyız. 2 küçük maden suyu şişesini geçmemeliyiz. Bitki çaylarını da soğutup buz ile veya maden suyu ile karıştırıp tüketebiliriz.
Üstümüze giydiğimiz kıyafetler de bu dönemde kalp sağlığını korumada önemlidir. Hava geçiren, çabuk kuruyan, çok sıkmayan, genellikle pamuk veya keten içeren, hafif dokulu kumaştan yapılmış giyisiler tercih etmeliyiz. Gerekirse gün içinde kıyafetimizi değiştirebiliriz. Dışarı çıkarken şapka takmakta bizi güneşin zararlı etkilerinden kısmen koruyabilir.
Peki, hangi saatlerde dışarı çıkalım? Mümkünse güneşin etkili olduğu saatler olan 11-16 arasında dışarıda olmayalım. Bu saatlerde çıkmamız gerekiyor ise, şapka, güneş gözlüğü kullanalım. Gölgede bulunmaya çalışalım. Mümkünse yanımızda su şişesi bulunduralım. Sık sık su içmeyi ihmal etmeyelim.
Yaz aylarında da egzersiz yapabiliriz. Ancak kapalı ve sıcak ortamlarda olmamaya dikkat edelim. Mümkünse öğleden önce veya akşamüzeri serin havada yapabiliriz. Açık havada veya iyi serinletilmiş ortamlarda egzersiz yapabiliriz. Giydiğimiz kıyafet yaptığımız egzersize uygun olmalı. Egzersiz sırasında ve sonrasında da bol su içmeyi ihmal etmeyelim. Egzersiz sonrası ve gün içinde kısa duşlar alabiliriz. Çok sıcak veya çok soğuk su ile duş almak tansiyon ve nabız dengesini bozabileceği için önerilmemektedir.
Bu dönemde çok ağır ve sıcak yiyecekler yenmemelidir. Tıka basa yemek yemek kalbimize aşırı yük bindirir. Hafif, lifli, hazmı kolay yemekler tercih edilmelidir.
Alkol ve sigara her mevsim olduğu gibi bu mevsimde de zararlıdır. Tüketilmesi önerilmez.
Ne zaman doktora başvurmalıyız?
Daha önce kalp hastalığı teşhisi konmuş kişilerin kontrollerini tatil sonrasına bırakmamaları gerekir. Mevsimsel değişiklikler nedeni ile ilaçlar ve dozları değiştirilmesi gerekebilir. Yine yaz döneminde hastaların kendi tansiyonlarını takip etmeleri uygun olur. Tansiyon ve nabızda değişim olursa doktorlarına danışmaları faydalı olur.
Sağlıklı bireylerin de çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baygınlık hissi gibi şikâyetleri olursa vakit kaybetmeden doktora başvurmaları gerekir.
Sağlık en değerli varlığımızdır. Her şeyin başı sağlıktır. Hayatımızın öncelikleri sıralamasında birinci sırada olması gerekir. İhmal edilmeye gelmez. Kendimize, sağlığımıza, kalbimize iyi bakalım. Hepimize güzel bir yaz diliyorum.