Sigara Bağımlılığından Kurtulmak;Rezonanas Terapisi
Yazar Harun Aysever • Psikolog • 20 Eylül 2020 • Yorumlar:
Sigara içenlerin neredeyse tamamı sigaranın zararlı bir madde olduğunu kabul edip, bu bağımlılıktan kurtulmak ister. Aynı zamanda yine neredeyse tamamı sigaranın kendisine ve sevdiklerine tehlike oluşturduğunu, başkalarını ne kadar rahatsız ettiğini, maddi ve manevi zararlar oluşturduğunun da farkındalardır. Ancak sıklıkla ağızlarından ortak cümleler dökülür “istesem bırakırım”, “ben bağımlısı değilim sadece arada içiyorum”, “benim içtiğim ne ki”, “bırakırım fakat yaşayacağım olumsuzlukları düşünüyorum” ya da bunların aksine “ben sigara içmeyi seviyorum”, “bırakmayı denedim ama olmadı”, “bırakmak istemiyorum” bu ve buna benzer birçok ifadeyi duymuşuzdur. Dünya genelinde adım adım en öldürücü zehirlenme olayı nedir denildiğinde, şüphesiz ki sigara bu olayın başını çektiği söylenebilir. Dünya sağlık örgütü sigarayı en önemli önlenebilir hastalık nedenini sigara olarak tanımlamaktadır. Her yıl sigara içiminden dolayı ortalama 4,9 milyon insan hayatını kaybettiğini ve her geçen yıl bu sürenin arttığını belirmiştir. Sigara içenler başta olmak üzere içmeyenler dahi sigaranın insan vücudunda nasıl bir etki yarattığını bilmektedir. En küçüğünden en büyüğüne “içme şu sigarayı artık” ifadesi ile yakındıklarına şahit olmuşuzdur. Peki sigara bağımlılığından kurtulmak mümkün mü? Bilinen bir olgu vardır ki kişi sigarayı kişi tek başına bırakabilir ancak bu oldukça düşük bir ihtimaldir. Kişi destek almadan sigara içmeyi bıraktığında belirli bir süre sonra (ay, yıl, hafta) sigara içime davranışını yeniden göstermektedir. Tabi herkesin yeniden döneceği söylenemez. Kişinin sigarayı bıraktıktan bir süre sonra yeniden sigara içme eğilimi göstermesi, “kendi irademle bıraktım, yeniden bırakırım” düşüncesinin ağır basmasından kaynaklanmaktadır. Sigara bağımlılığından kurtulabilmede kullanılan farklı tedavi seçenekleri bulunmasının yanı sıra bu yöntemlere ek REZONANS Terapisi de mevcuttur. Kişinin sigarayı bırakmada gösterdiği çabaların başında, vücudun nikotin isteğini durması yatmaktadır. Rezonans terapisi maddenin fiziksel bağımlılığa bağlı nikotin yoksunluğu sona erdirilmekte ve kişi nikotin ihtiyacı hissetmemektedir. Uygulanan terapide vücudun bu yeni duruma uyum sağlaması ilk 72 saat oldukça önemli olup sigaraya karşı direnç gösterilen bu süre en riskli zamandır. Ancak bu sürede şiddetli sigara isteğinin oluşması da beklenmemektedir. Rezonans Fransızca kökenli bir terim olup iki frekansın birbiri ile uyumlu hale getirilmesi demektir. Rezonans terapilerinde yapılan işlem vücuda dışarıdan verilen frekans düzeyi ile vücudun etkileşime girmesi ve vücudun mikro enerji üreten doğasında değişiklik yaratılmasıdır. Bu yöntem bilinenin aksine hiçbir yan etki oluşturmamakta süreçte kişi kolaylıkla sigara bağımlılığından kurtulmaktadır. Öyle ki sigara bağımlılığından kurtulmanın ardından vücutta ilk 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normalleşmeye başlar. 8 saat sonra kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi riski azalır. 24 saat sonra vücut karbonmonoksitten arınır. 48 saat sonra kandaki nikotin azalır, koku ve tat duyusu artar. 72 saat sonra nefes alış verişinde rahatlama yaşanır. 2-12 hafta sonra vücudun dolaşımı düzelir. 12 ay sonra kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 36 ay sonra mesane kanseri riski yarıya iner. 5 yıl sonra yemek borusu, ağız kanseri riski yarı yarıya iner. Sigaranın oluşturduğu zararlardan çok sigarayı bıraktıktan sonra oluşan gelişimin bilinmesi dahi sigaradan kurtulmakta etkili olacaktır.