Sigara Bırakma Sonrası Stresle Nasıl Baş Edilir?

Yazar Fulden KüçükFarmakolog • 21 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Şu anda bulunduğumuz zaman dilimin de tahmin ediyoruz ki stresli olmayan kimse yoktur. Zaten hayatlarımız zordu ve bir de üstüne pandemi eklenince daha da zor oldu ve bu bazen mücadele gücümüzü kırdı… Sigara içenler bu zor zamanlarda bir sigara yaktı (ki bunun olmaması gerektiğine dair yüzlerce örnek var…) ve kendilerini sahte rahatlatmaya teslim ettiler. Peki ya sigara bıraktıktan sonra stresle nasıl mücadele etmelisiniz?

Bu yazımızda sigara bırakma sonrasında karşılaştığımız stresli durumlarda nasıl bir yol izlemeliyiz ki tekrardan sigaranın tuzağına düşmeyelim hakkında faydalı bilgiler vereceğiz…

Nikotin stresli veya zor durumları daha da kötüleştirir

Sigaranın içerisinde bulunan nikotinin nelere sebep olduğunu bir de bu açıdan görelim…

  • Nikotin, kalp atış hızının ve kan basıncının yükselmesine neden olur, bu yüzden kalbin çok çalışması, onun tamamen rahatlamasını zorlaştırmakta.

  • Bir süre sigara içmediğiniz de nikotin yoksunluğu yaşarsınız, bu yoksunluk nedeniyle de stresli ve huzursuz hissedersiniz.

  • Bu huzursuzluk sonrasında bir sigara içtiğinizde, nikotin bu yoksunluğu giderir ve beynimiz için bir ödül niteliğinde olan kısa bir dopamin verir.

  • Lakin kalp atış hızınız ve kan basıncınız yükseldikçe bu döngü yeniden başlar.

  • Bıraktıktan sonraki altı hafta içinde çoğu insan ruh hallerinin daha iyi olduğunu ve sigara içtiklerinden daha az stresli hissettiklerini söyler.

Sigara içmeden stresle başa çıkmanın yolları

Tv’ler de, diziler de sigara yasağı öncesi ne zaman stresli bir sahne olsa bir sigara yakılırdı, bu da insanların zihinlerine işlendi ve bir çok kişi gördükleri bu olayı kendi yaşamlarında ki stresli anlarla bağdaştırdı ve bugün stresli olunduğunda kurtuluş sigara gibi algılandı içenler tarafından… Peki sigarayı bıraktıktan sonra yaşanılan stresli durumlarda sigara içmeden nasıl başa çıkabiliriz. İşte bir kaç yolu…

  • Zevk aldığınız şeyleri yapmak için zaman ayırın: Size ne keyif veriyorsa onu yapmaya gayret edin, kanepede uzanıp film seyretmek mi yoksa tırnaklarınıza oje sürmek mi kararı siz verin 

  • Fiziksel olarak hareket edin: Spor yapmak, yürüyüş ve hatta koşu yapmak size stresli anlarda harika bir kaçış noktası olacaktır. Fiziksel hareket yapmak için biraz kendinizi zorlamanız gerekebilir ama bir kaç denemeden sonra vücudunuz siz istemeden bile hareket yapmaya hazır olacaktır. Hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için bolca hareket stresle başa çıkmanız için en güçlü silahlarınızdan birisidir.

  • Hayır demeyi öğrenin: 2008 yılında çıkan bir film var Yes Man isminde ve Jim Carrey oynuyordu. O filmde her şeye karşı çıkan bay hayırcı, daha sonra her şeye evet demeye başlıyor ve hayatında bazı şeyler değişiyordu. İşte bu filmdekine benzer şekilde hayır demesini de öğrenmek gerekir. Sizi strese sokan bazı şeyler yada işler vardır. Bu istekler belki en yakınlarınızdan bile gelse gerektiğinde hayır demesini bilmelisiniz. Evet dediğiniz de biliyorsunuz ki gereksiz yere strese gireceksiniz ve bu da sizin sigarayla olan mesafenizi kısaltmaya itecek. O yüzden doğru zamanda doğru kişiye hayır demesini öğrenin… Böylelikle, gerçekten yapmak istediğiniz şeyler için zaman size kalmış olacak…

  • Nefes egzersizleri ve meditasyon: Bugün nefes terapisi adında bir çok uygulama gerçekleştirilmekte. Nefes ile sakinlik ve stresle başa çıkılmanın yolları öğretilmekte. Hatta instagram da nefes egzersizleri diye arattığınızda ücretsiz ve gerçekten sizi rahatlatacak bir çok nefes tekniğine denk geleceksiniz. Eğer bu size uymuyorsa meditasyon yada yoga gibi içsel huzura ulaştıracak teknikler deneyebilirsiniz…

  • Biriyle konuşun: Bazen sadece anlatmak istersiniz, yaşadığınız durumu öylece anlatmak, çözüm beklemezsiniz… İşte stresle başa çıkabilmek için bazen birileriyle konuşmak son derece iyi gelebilmekte. Bu bir yakın arkadaşınız da olabilir yada profesyonel bir danışmanda… İçinizde tuttuğunuz şeyler gün geçtikçe büyüyebilir, taşmadan boşaltın…

Stresi azaltmak için 3 adımlı egzersiz

Adım 1: Sigara içmenize neden olan duyguları ve durumları listeleyin. Aşağıdaki durumlarda sigara içme isteği duyuyor musunuz?

  • Trafikte sıkışmış?

  • İş konusunda stresli misiniz?

  • Mali durumunuz hakkında endişeli misiniz?

  • Partnerinle mi üzüldün?

  • Çocuklar tarafından hayal kırıklığına mı uğradınız?

Adım 2: Bu durumları sigara olmadan nasıl halledebileceğinizi düşünün

  • Evdeyseniz, bir DVD izleyebilir, bir dergi okuyabilir veya hatta yatak odanızda birkaç dakika zaman geçirebilirsiniz.

  • İşteyseniz, etrafta dolaşın ya da kendinize bir atıştırmalık veya bir fincan çay yapın. Kendinizi sigara içmek istemenize neden olan durumdan uzaklaştırmak için yapabileceğiniz her şey yardımcı olacaktır.

  • Trafikte iseniz, biraz müzik veya radyo çalın – genellikle dinlediğinizden farklı bir şey – ya da ağzınızda patlamaya hazır bir nane bulundurun.

Adım 3: Bonus destek için fitoterapi ve aromaterapiyi kullanın

İlk adımdaki durumlara ikinci adımda önerdiklerimizi ve sizin bulduklarınızı uygulayın, yine de zorlanıyorsanız bu sefer tamamlayıcı tıp uygulamalarından olan, akupunktur, fitoterapi ve aromaterapinin rahatlatıcı etkisinden faydalanın.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fulden Küçük Tıbbi Farmakoloji, Akupunktur, Fitoterapi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)