Sigara ve EMDR

Yazar Erkin Ünalan • 26 Ekim 2016 • Yorumlar:

Sigara, içerisinde başta nikotin olmak üzere birçok zararlı kimyasal madde bulunduran ve bağımlılık yaratma potansiyeli çok yüksek bir maddedir. Sigara kullanan birçok insan, sigarayı bırakmayı denemenin bile ne kadar zor olduğunu bilir.

Bağımlılık adı üstünde, elbette sigarayı bırakma sürecinde sabır ve dirayet ortaya koymamız gerekiyor. Sigarayı bırakma sürecinde kendimizle zaten hali hazırda büyük bir savaş veriyorken, bir de üstüne çevremizdeki insanların “aslında senin elinde, bak öteki hemen bıraktı, bir daha da ağzına sürmedi, senin iraden yok, istesen bırakırsın” gibi ifadelerle iyi niyetle destek olmaya çalışırken aslında köstek olduklarının farkında olmazlar. Sigarayı bırakmayı, bundan muzdarip olan bir kişi olarak siz zaten herkesten çok istersiniz. Ancak çevreniz sanki bunu gerçekten istemiyormuşsunuz gibi bir algı ortaya koyarak belki de sizi daha umutsuz hissettirir. Ateş düştüğü yeri yakar derler, aynı onun gibi bir durum işte! Peki, sigarayı bırakmak istiyorsunuz ancak defalarca kez denemenize rağmen bir türlü bırakamıyorsunuz. “Yok mu bunun bir çaresi?” diye isyen ettiğinizi duyar gibiyiz.

Sigarayı bırakmanın bir çaresi de: EMDR! Anlamı ise göz hareketleriyle duyarsızlaştırma demek. Bunun için sizin sigaraya ilk başladığınız zamanlarda yaşadığınız deneyimler, geçtiğiniz süreçler, yaşadığınız travmalar, son zamanklarda sigara içme isteğini tetikleyen zaman, mekan ve durumlar olmak üzere geçmiş, bugün ve gelecekte sizde sigara içme dürtüsü uyandıran bütün duygu, düşünce ve eylemlerinizi içine alan bütüncül bir yaklaşımdan söz ediyoruz. Tüm dünyada hızla yükselen bir psikoterapi yöntemi olan EMDR sayesinde, sigara ile olan “duygusal bağ”ınızı geride bırakmanıza yardımcı oluyoruz. Çünkü aslında sigaradan kurtulmak istiyorum derken sigaranın bizdeki olumlu çağrışımlarından kurtulmuş olmuyoruz. Sigara içme eyleminin olumlu anlamdaki bütün çağrışımlarının kesmediğiniz sürece, sigaraya bir gün geri dönme ihtimaliniz çok yüksektir.

Düşünün bir kere, aşık olduğunuz birinden ayrılmak zorunda olsanız ne olur? Aşkınız bitmediği sürece elbet bir O'na geri dönersiniz. İşte sigara de böyle! Sigara ile olan “gönül bağı”nızı koparmadığınız sürece sigaradan vazgeçmeniz zordur. İşte EMDR'nin yenilikçi ve bilimsel çerçevede hazırlanmış özel yöntemleri burada devreye giriyor. Sizin sigara ile ilgili olumlu çağrışımlarınızdan arınmanızı sağlıyor ve böylece bağımlılığınızdan arınmış oluyorsunuz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)