Sık Sorulan Sorular

Yazar M. Cihan TekerekAğız Ve Diş Sağlığı • 26 Nisan 2021 • Yorumlar:

Hangi Diş Macununu Kullanmalıyım? En İyisi Hangisidir?

Diş macunu konusunda bir hekimin herhangi bir markaya önermesi etik olmayacaktır. Zaten önemli olan da hangi macunla temizlik yaptığınız değil, mekanik temizlik prosedürlerini ne ölçüde yerine getirdiğinizdir. Hekiminizin size marka önermemesi size bir şey kaybettirmeyecektir. Bilinen herhangi bir macun işinizi görecektir. Zira su ile yapılan fırçalamalar bile önemli ölçüde yeterlilik gösterebilir.

Diş İpi Kullanmalımıyım?

Diş ipi bize en çok yardımcı oral hijyen araçlarındandır. Diş fırçası ile ulaşamayacağımız diş arası bölgeleri, çürüksel veya diş eti ile alakalı tüm hastalıkların genellikle başlangıç yeridir. Bilhassa çapraşık dişlerde durum daha da önem kazanır. Bu yüzden diş fırçalamaya ek olarak günde bir kere diş ipi kullanmakta fayda vardır.

Hangi diş ipinin size uygun olduğunu ve diş ipinin nasıl kullanılacağınızı hekiminize danışınız.

Diş Ağrısı Başladığı Zaman Acil Olarak Yapılması Gerekenler Nelerdir?

 

Ağrıyan dişin üzerine kesinlikle herhangi bir ağrı kesici ilaç veya alkol gibi kimyasal maddeler uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları sebebi ile bu gibi maddeler dişetinde ve çevredeki yumuşak dokularda kimyasal yanıklara sebep olabilmektedir.

 

Ağrının hafifletilmesi için diş hekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir.

 

Eğer yüzde bir şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yaparak ağrının hafifletilmesi sağlanabilir.

 

Diş üzerinde çürüğe bağlı olarak bir kavite(oyuklaşma) oluşmuşsa bunun içine çok az miktarda karanfil yağı emdirilmiş pamuk konulabilir. Karanfil yağı ağrının hafiflemesini sağlayacaktır.

 

Bu önlemlerle birlikte zaman kaybetmeden diş hekimine müracaat edilmelidir.


 

Dolgu Yapıldıktan Sonra Dişlerimizde Sızlama Oluyor, Bu Durum Normal Mi?

 

Dolgunun doğal olarak çürüğün sinire yakınlığına göre sızlama şikayetleri artabilir. Ama bu asla gece ağrısı veya sıcak uyarana karşı sızlama şeklinde olmamalıdır. Sızlamalar hafif ve anlıksa sıkıntı yoktur, zaman içinde azalan bir ivme ile geçer. (Hastanın ağrı eşiğinin düşük ya da yüksek olması sızlamayı etkileyen diğer bir faktördür.) Hastanın uzun süren (1-2 saat) sürekli sızlamalarında, gece ağrılarında hemen hekime gitmesi ve muayene olması gerekir. Çoğu zaman hastalar yoğun ağrı yaşamalarına rağmen hekime hemen gitmeyip evde ağrılarını ilaçlarla dindirmeye çalışırken dişler iltihaplanmakta ve daha komplike tedaviler gerektirmekte veya kaybedilmektedir

 

Kanal Tedavisi Neden/ Ne Zaman Gereklidir?

 

Pulpada(dişin içinde bulunduğu damar ve sinir paketi) enfeksiyon ya da kalıcı bir hasar varsa kanal tedavisine gerek duyulur. Tedavi edilmemiş çürükler pulpa enfeksiyonuna neden olabilir. Diş minesi ve dentin çürük nedeni ile kök kanalına kadar madde kaybına uğrar ve çürük nedeniyle oluşan bakteri pulpada enfeksiyon oluşumuna neden olur. Dişin iç kısmında bulunan bu enfeksiyonlar için antibiyotikler dişte ve çevresinde oluşan iltihabı ortadan kaldırmakta etkili değildir. Pulpada bulunan iltihap ağrıya neden olabilir. Meydana gelen enfeksiyon tedavi edilmezse apse oluşumuna ve dişi çevreleyen kemikte zarara neden olabilir. Kanal tedavisinin amacı dişi, enfekte olmuş ya da zarar görmüş pulpayı çıkartarak kurtarmak ve herhangi bir iltihabı tedavi etmek, boş kanalları özel bir dolgu maddesi ile doldurmaktır. Eğer kanal tedavisi yapılmazsa dişin çekilmesi gerekebilir. Doğal dişi korumak her zaman tercih edilir. Bir ya da daha fazla diş eksikliği komşu dişlerin yer değiştirmesine, duruş şeklinin bozulmasına sebep olabilir. 

Diş Apsesi Nasıl Oluşur?

 

Bazı kişiler diş çürümelerini önemli bir sorun olarak görmezler. Ancak, zamanında ve doğru şekilde müdahale edilmediğinde, daha çok sorun yaratan bir duruma yol açabilir. Çürüğün ilerlemesi ile bakteriler dişin özüne ulaşarak enfekte olmasına neden olurlar. Enfeksiyon dişin köküne ve çevre dokulara yayılarak abse olarak bilinen şişliklere neden olur. Enfeksiyonun kemiğe ulaşarak yumuşak dokularda şişme yapması sonucunda şiddetli ağrı oluşur ve hemen müdahale edilmezse dişin kaybedilmesi kaçınılmaz olur.

 

Hamileyim, Diş Tedavisi Sakıncalı Mıdır?

 

Hekim olarak tercihimiz hastaların hamileliği planlamadan önce tüm diş tedavilerini yaptırmalarıdır. Sonradan gelişen ya da fark edilmeyen durumlar hamilelik döneminde problem yaratırsa müdahale edilecek en iyi dönem 3-6 ay arasındaki zaman dilimidir. (Müdahale öncesi hamile hastanın durumunu takip eden doktorundan onay istenir.)

 

Diş Taşı Neden Oluşur?

 

Diş taşı birden fazla sebebin meydana getirdiği bir sonuçtur. Düzensiz ağız bakımı, sigara ve benzeri kötü alışkanlıklar, ağız kuruluğuna yol açan çeşitli hastalıklar, tükürük bezlerinin az çalışması gibi sebepler birleşerek diş taşı oluşmasına imkan sağlar.

 

Diş Taşlarının Zararları Nelerdir?

 

Diş taşlarında yerleşmiş olan mikroorganizmaların ürettikleri artıklar dişlerin yüzeyine zarar verir, diş etlerine zarar vererek diş eti çekilmesine ve diş eti çekilmesi de çene kemiğinin erimesine sebep olur. Bu yüzden dişlerin desteği azaldığı için sallanmalar ve ileri aşamada da diş kayıpları başlar. Diş taşları görüntü, sürekli diş eti kanamaları, ağız kokusu, diş eti apseleri gibi olumsuz durumlara sebep olur.

 

Diş Taşı Temizliği Dişlere Zarar Verir Mi?

 

Diş taşı temizliği ultrasonik veya el aletleriyle diş üzerinde biriken diş taşı ve lekelerin airflow ve benzeri ekipmanlarla temizlenme işlemidir.Diş taşları temizlenmediği durumda diş etlerinin çekilmesine diş eti hastalığına ve ağız kokusuna sebep olabilmektedir.

Ancak bu işlem çok sık tekrarlanmamalıdır.(6 aylık hekim kontrollerinizi yaptırmanızı öneriyoruz.)


 

Diş Etlerim Fırçalarken Kanıyor, Ne Yapabilirim?

 

Dişetlerindeki iltihabın en önemli göstergesidir. Hasta hekimine başvurmalı ve düzenli olarak tartar temizliği yapılmalıdır. Kanamanın en büyük nedeni fırçalama ile artık çıkmayan dişe yapışmış dişeti içine gizlenmiş diştaşlarında kolonize olmuş bakteri topluluklarıdır. Kanama dişeti hastalığının ilk belirtilerindendir ve hasta için ilk uyarıdır. İlerleyen zamanlarda bu uyarı dikkate alınmazsa dişetleri kendini geriye doğru çekecek ve artık çene kemiğinde erimeler başlayacak, bunun sonucunda da çürüksüz sağlam dişler kaybedilecektir. Ama hasta bu ilk uyarıda hekimine başvurursa ve tekrar düzenli fırçalamaya devam ederse, tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır.

 

Diş Gıcırdatması Sonucu Ağız Ve Dokularında Ne Tür Rahatsızlıklar Oluşur Ve Belirtileri Nelerdir?

 

Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma:

Geceleri dişlerin birbirleri ile sürtünmesi sonucunda oluşan aşınma tüm dişlerde görülse de özellikle ön dişlerde daha çok görülür.

  • Dişlerde kırılma: Dişleri sıkma ve gıcırdatma sonucunda ön dişlerin köşelerinde arka dişlerin çıkıntılı kısımlarında mikro çatlaklar oluşur. Röntgen ile saptanamayan bu çatlaklar zamanla büyüyerek dişlerin kırılmasına neden olur.

  • Dişlerde aşırı hassasiyet: Dişlerin mine tabakalarının aşınmaları sonucunda genellikle soğuğa karşı hassasiyet gelişir. Ani diş sızlamaları başlar.

  • Diş etinin çekilmesi ve genellikle bununla birlikte oluşan dişin boynunda diş eti hizasında oluşan kama şeklindeki aşınmalar: Bu durumun oluşmasına neden olarak ilerleyen yaşa bağlı diş eti çekilmesi ya da aşırı baskı uygulanarak yapılan diş fırçalama gösterilse de bruksizm hastalığının dişlerde bu gibi oluşumlara neden olduğu bilinmelidir.

  • Dişlerde sallanma: Gıcırdatmanın uzun sürmesi sonucu dişlerin etrafındaki destek dokularda bir rezorpsiyon oluşur, bunun sonucunda dişler gevşeyerek sallanmaya başlar. Aşırı basınç dişleri saran kemik desteğinin kaybolmasına neden olur.

  • Kas ağrısı: Özellikle şakak ve yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması bu bölgelerde kas ağrısına neden olur.

  • Baş ağrısı: Oluşan kas ağrıları zaman zaman baş ağrısı şeklinde kendini gö

  • Çene ekleminde ağrı: Çene eklemine aşırı yüklenilme nedeni ile eklemde ağrı, çıtırtı ve kenetlenme olabilmektedir.

  • Bu belirtiler diş gıcırdatmasının hemen başlangıcından itibaren ortaya çıkmaz. Olayın şiddetine ve süresine göre bazen yıllar sonra görülebilmektedir. Çoğunlukla belirtilerin tümü birden olmayabilir.


 

İmplant Nedir? Herkese Yapılabilir mi?

 

Doğal dişler çürük, dişeti hastalığı, kaza vs. gibi nedenlerle kaybedilebilir. İmplant tedavisiyle bu dişsiz boşluklara kişinin kendine aitmiş gibi yeniden diş yapılabilir. İmplant tedavisi çene gelişimini tamamlamış ve genel sağlık durumu iyi olan her hastada uygulanabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar