Sık Yapılan 10 Diyet Hatası
Yazar Zeynep Budakoğlu Subaşı • Diyetisyen • 12 Nisan 2017 • Yorumlar:
Yazın gelmesi ile bikinilerin içinde formda ve sağlıklı görünmek hangi kadının hayali değil ki. Bu uğurda uyguladığınız birçok popüler diyet listesi olabilir. Zayıflamaya çalışırken her gün yeni bir diyet listesi ile karşılaşabilirsiniz.
Ünlülerin diyetleri, bikini diyeti, karpuz diyeti, İsveç diyeti bu popüler diyetlere sadece birkaç örnek. Ancak uyguladığınız yöntemlerin ne kadarı doğru? Zayıflarken aynı zamanda sağlığınızdan da olmak istemiyorsanız yazımızı dikkatlice okuyun. Çünkü bu yazı diyet yaparken yaptığınız yanlışları görmenizi sağlayacak, doğru bildiğiniz yanlışları açığa çıkaracak.
ZAYIFLAMA İLAÇLARINI KONTROLSÜZ KULLANMAK
Hiçbir ilaç doktor kontrolü ve bilgisi olmadan kullanılamayacağı gibi zayıflama ilaçları da kullanılmamalıdır. Yanlış ve bilinçsiz şekilde kullanılan zayıflama ilaçları beyinde hasar, tiroid sorunları, tansiyon ve kalp damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle reçetesiz ve doktor kontrolü olmadan asla zayıflama ilaçları kullanmayın.
ÖĞÜN ATLAYARAK VE UZUN SÜRE AÇ KALARAK KİLO VERMEYE ÇALIŞMAK
Danışanlarım tarafından en sık duyduğum diyet hatalarından birisi öğün atlamaktır. Bir grup kahvaltıyı atlarken diğer bir grup ise öğle yemeğini atlayıp aldıkları kaloriyi azaltarak zayıflayacaklarını düşünüyorlar. Ancak bir sonraki öğünde sofraya düşük bir kan şekeri ile oturdukları için daha fazla yemek yiyeceklerini görmezler. Bu nedenle özellikle ana öğünleri yapmadan asla zayıflanamaz. Diyetinizi mutlaka 3 ana öğün olan kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri ile 2-2.5 saat arayla yapacağınız küçük ara öğünler şeklinde planlayın. Ara öğünlerde kuru veya yaş meyveler, süt, kefir, ceviz, badem, fındık gibi doyurucu ve sağlıklı seçenekleri tercih edin.
TEK TİP BESLENME DİYETLERİ UYGULAMAK
Lahana diyeti, salata diyeti, elma diyeti, protein diyeti gibi tek bir besine mucizevi görevler yükleyerek yapılan diyetler ancak su ve kas kaybettirir. Beslenme tüm besin gruplarının dengeli ve yeterli bir şekilde beslenmenizde ayarlanması anlamına gelmektedir. Sağlıksız olan bu diyetler nedeniyle kas kaybı yaşayıp daha sonra kilolarınızı vermekte oldukça güçlük çekersiniz çünkü vücudunuzda en çok enerji harcayan doku kas dokusudur.
“HEP AZ YİYORUM ANCAK KİLO ALIYORUM” DİYE KENDİNİZİ KANDIRMAK
Beslenme konusunda kendi kendinizi değerlendirmeyi bırakın. Bu iş diyetisyenlerin görevidir ve bizler ne kadar besin alımınız olduğunu anlamak için beslenme tüketim kayıtlarını alırız. Az yemek tamamen kişiden kişiye göre değişen bir tabirdir. Bu nedenle bunun değerlendirmesi için bir diyetisyene danışmanızda fayda var. Az yemek yemenin az kalori almak ile eşdeğer olmadığını bilin.
SU YERİNE KAHVE VE ÇAY İÇMEK
Vücudunuzun önemli bir bölümünü kaplayan su maalesef fazla kahve ve siyah çay tüketimiyle azalabilir. Fazla kafeinli içecekler idrar söktürücü özellikleri nedeniyle vücudunuzdan su eksilmesine neden olabilir. Diyetinizde suyun yerine bu içecekleri koymayın.
YAZILI VE GÖRSEL MEDYADAKİ ÜNLÜLERİN DİYETLERİNİ YAPMAK
Ünlü kişiler, mankenler, şarkıcıların diyetleri bırakın kendilerine kalsın çünkü herkesin diyeti kendine özel olmalı. Siz bir manken değilsiniz ve onun kadar da ince bir vücuda sahip olmak için uğraşmamalısınız. Diyetiniz gerçekçi olmalı ve her zaman sizin ihtiyaçlarınızı karşılamalı. Bedeninizi önemseyin ve ona kendi ihtiyaçlarını verin başkalarınınkini değil.
DÜŞÜK KALORİLİ ÜRÜNLERİ DİYETİNİZDE SINIRSIZ KULLANMAK
Diyet ürünler düşük kalorili ve düşük yağ içeriklerine sahiptirler ancak kalorisiz değildirler. Bu nedenle bunları sınırsız tüketmekten vazgeçin. Besin etiketlerini okuyun ve standart ürünlerle diyet ürünleri besin etiketlerinden karşılaştırın.
SIK SIK TARTILMAK
En çok yapılan diyet hatalarından biri de sık tartılmak. Kilonuz gün içinde sabah öğle akşam sürekli değişme eğilimindedir. Hatta çok spor yaptığınız günler, kadınlar için menstürasyon günleri, uykunuzu alamadığınız günler kendinizi farkı kilolarda bulabilirsiniz. Bunun nedeni gün içinde birçok şeyden etkilenen sıvı ağırlığımızdır. En doğru tartı haftada bir kez ve sabah aç karnına yapılandır. Ayrıca hep aynı tartıda tartılmayı da unutmayın.
GERÇEKÇİ OLMAYAN HEDEFLERLE PSİKOLOJİK OLARAK YORULMAK
Kilo vermek her ne kadar sadece fiziksel bir eylem gibi görünse de psikolojik durumunuzda çok önemlidir. Bu nedenle diyete başladığınızda kendinize gerçekçi hedefler koyun 1 ayda 10 kilo vereceğim ya da her gün 2 saat spor yapacağım hedefleri gerçekçi olmaktan uzaktır. Yapamayacağınız şeyleri hedeflemek hiçbir şey kazandırmaz aksine diyetten kısa sürede soğuyup bırakmanıza neden olur.
EKMEK YENİLMEZSE ZAYIFLANACAĞINI DÜŞÜNMEK
Ekmek diyetinizde en temel besin öğesi olan karbonhidratların temsilcisidir. Günlük almanız gereken kalorinin neredeyse yarısından daha fazlası karbonhidratlardan oluşmalıdır. Ekmek yememek diğer karbonhidratlara yani hamur işlerine, pilava ve makarnaya daha çok yüklenmeniz anlamına gelir ve bu durum size kilo verdirmez aksine fazla tüketimde kilo da alabilirsiniz. Ayrıca ekmeğin içinde yağ yoktur ve sizi gün içinde tok tutma özelliğine sahiptir. Tabiî ki burada bahsettiğimiz ekmek beyaz ekmek değil esmer tahıllı ekmeklerdir.