Sıkıntılı Durumlarla Nasıl Baş Edebiliriz?
Yazar Şevval Demir • 29 Kasım 2024 • Yorumlar:
Hayatın bize bazı dönemler karanlıkta kalmışız hiç çıkamayacakmışız gibi hissettirdiğini düşünebiliriz. Bu da gayet normaldir fakat size bir sır vereyim hislerimizi biz kendimiz yaratıyoruz!
Algımızı değiştirirsek hissimiz, hissimiz değiştiğinde de tepkimiz değişir. Bu tepkiler de alışkanlıkları oluşturarak hayatımızın tümüne etki eder. Algı değiştiğinde ise hayatımızın tümü değişir.
Sıkıntılı durumlarla başa çıkmak için güçlü stratejiler geliştirmek, stresi yönetmek ve sorunları daha etkin bir şekilde çözmek açısından oldukça önemlidir.
İşte bu durumlarla başa çıkmak için kullanabileceğiniz bazı yöntemler:
1. Durumu Kabul Edin ve Kontrol Alanınızı Belirleyin
İlk adım, yaşadığınız durumun sizi zorladığını kabul etmek ve kontrol edebileceğiniz şeylerle edemeyeceklerinizi ayırmaktır. Kontrolünüz dışındaki şeylere odaklanmak yerine, çözüm geliştirebileceğiniz alanlara yönelin.
Örneğin, hava durumunu değiştiremezsiniz, ancak hava koşullarına göre hazırlık yapabilirsiniz.
2. Duygularınızı Tanıyın ve İfade Edin
Sıkıntılı durumlarda duyguları bastırmak yerine onları tanıyıp kabul etmek, duygusal sağlığınızı korumanız için önemlidir. Kendinize "Bu durumda ne hissediyorum?" diye sorarak duygularınızı netleştirin.
Güvendiğiniz bir kişiyle duygularınızı paylaşmak ya da günlük tutmak, duygularınızı sağlıklı bir şekilde ifade etmenize yardımcı olabilir.
3. Derin Nefes ve Farkındalık Egzersizleri Yapın
Stresin yoğun olduğu anlarda, derin nefes alma egzersizleri veya farkındalık (mindfulness) uygulamaları sakinleşmenize ve mevcut ana odaklanmanıza yardımcı olabilir. Derin nefes alarak yavaşça nefes verin; bunu nefesi 5 saniyede alıp 8 saniyede vermeye odaklanarak zenginleştirin. Bu bedeninizi rahatlatır ve zihinsel sakinlik sağlar.
Günlük olarak 5-10 dakikalık farkındalık pratiği yapmak, stresle başa çıkma becerinizi güçlendirebilir.
4. Sorun Çözme Odaklı Yaklaşım Geliştirin
Sıkıntılı durumlara sorun çözme perspektifiyle yaklaşmak, durumu daha kontrol edilebilir hale getirir. Öncelikle sorunu tanımlayın, sonra olası çözüm yollarını listeleyin. Ardından en etkili çözümü belirleyerek küçük adımlarla uygulamaya başlayın. Sorunun tümünü çözmek zorunda değilsiniz; küçük adımlarla ilerlemek de faydalıdır.
5. Olumsuz Düşünceleri Yeniden Çerçeveleyin
Sıkıntılı durumlarda olumsuz düşünceler doğal olarak ortaya çıkar. Ancak bu düşünceleri olumlu veya daha gerçekçi bir çerçeveye oturtmak, duygularınızı daha iyi yönetmenizi sağlar. Örneğin, “Bu durum hiç düzelmeyecek” gibi bir düşünceyi “Bu zor bir süreç ama geçici ve bu süreçten ders çıkarabilirim” şeklinde yeniden çerçeveleyebilirsiniz.
Kendinize söyleyebileceğiniz başka bir çerçeveleme ise:
Bu durum sadece benim başıma gelmedi bunu yaşayan binlerce insan var ve ben de bununla baş etmek için yollar bulabilirim.
6. Sosyal Destekten Yararlanın
Zor durumlarda sevdiklerinizle iletişim kurmak, stres seviyenizi düşürebilir ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Yardım istemekten çekinmeyin; arkadaşlarınız, aileniz veya bir uzmandan destek almak sıkıntılarla başa çıkmayı kolaylaştırır. Destek almak yalnız olmadığınızı ve başkalarının da benzer durumları yaşadığını hatırlatır.
7. Fiziksel Aktiviteyi İhmal Etmeyin
Fiziksel aktivite, bedenin endorfin salgılamasına neden olur ve bu da doğal olarak stresi azaltır. Sıkıntılı bir durumdayken kısa bir yürüyüş yapmak veya evde basit egzersizler uygulamak bile ruh halinizi iyileştirebilir. Bunlar internetten bulacağınız 10-15 dakikalık videolar aracılığıyla olsa bile bedeninize iyi geleceğini göreceksiniz.
8. Kendi Kendinize Şefkat Gösterin
Zor durumlar karşısında kendinize karşı nazik ve anlayışlı olmayı unutmayın. Kendinizi suçlamak veya aşırı eleştirmek yerine, zorlukların herkesin hayatının bir parçası olduğunu ve bu durumlarla baş ederken elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı hatırlayın. Yorulduğunuzda dinlenmeniz için kendinize zaman tanıyın. Bir şekilde çabalamaya devam ettiğinizi ve mükemmel olmak zorunda olmadığınızı hatırlayın. Kendinize, zorlandığınızda şefkat göstermek, daha sağlıklı ve işlevsel bir şekilde başa çıkmanıza katkıda bulunur.
9. Geçmiş Başarılarınızı Hatırlayın
Daha önce üstesinden gelmek zorunda kaldığınız durumlar mutlaka vardır. Geçmişteki başarılarınızı ve nasıl üstesinden geldiğinizi hatırlamak, kendinize olan güveninizi artırır. "Ben bunu daha önce başardım, yine yapabilirim" düşüncesi, zor durumlarda cesaret verici olacaktır. Öğrenmek için herkesin zamana ihtiyacı vardır. Küçük başarılar büyüklerini getirir. Gelişimizi fark edin!
10. Bir Uzmandan Destek Alın
Eğer sıkıntılarınız başa çıkılamayacak kadar ağır hale gelirse, bir uzmandan profesyonel destek almak faydalı olabilir. Bir psikolog veya terapist, sorunlarınızla başa çıkmanızda size rehberlik edebilir ve özel stratejiler geliştirebilir.
Bu yöntemleri uygulayarak sıkıntılı durumlarda daha güçlü bir psikolojik dayanıklılık geliştirebilir ve sorunların üstesinden gelmede daha başarılı olabilirsiniz.
Bunu yapmak elbette ilk başta kolay gelmeyecek. Zorluklar başa çıkma toleransınızı arttırmak zaman alacak fakat emin olun geleceğe yönelik kazanımınız çok daha fazla olacak!
Kısacası; zorlandığınız durumlarda kendinize aşağıdaki maddelerden herhangi birini yapıp yapmadığınızı sorun!
1. Bu durum nasıl beklediğimden daha iyi sonuçlanabilir?
2. Bu durumun olumlu yönleri nelerdir?
3. Bu durumda olumlu şeyler neden önemli veya değerlidir?
Zihninizi yeni bir yöne zorlamak duygularınızı da değiştirmenize yardımcı olabilir. Böylece sıkıntılı durumlarla daha kolay baş edebilirsiniz