Sınav Kaygısı: Eyvah Sınav Yaklaşıyor!
Yazar Ebru Çelik • Psikolog • 18 Şubat 2019 • Yorumlar:
Eğitim hayatınız boyunca birçok sınava tabi tutulursunuz. Bu sınavların bazıları geleceğinize önemli ölçüde yön veren sınavlardır. Aylarca hatta yıllarca bu sınavlar için hazırlık yaparsınız. En iyi kursları, öğretmenleri ve kaynakları araştırırsınız. Günlük yaşantınızda, evdeki yaşantınızda hatta aile hayatınızda da önemli değişiklikler yaparsınız. En iyi şekilde motive olup sınava hazırlanmak istersiniz. Fakat “sınav kaygısı” ile de karşı karşıya kalırsınız.
Kaygı kısaca endişe, tedirginlik, sıkıntı olarak tanımlanan duygudur. Yüksek kaygı dikkat ve öğrenmeyi önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Normal düzeydeki kaygı kişiye zarar vermez. Aksine yapılan işe isteği arttırır, enerji üretir ve daha iyi motive eder. Öyleyse amaç kaygıyı ortadan kaldırmak değil, yaşanılan kaygıyı belli bir düzeyde tutarak yararımıza çevirmek.
Sınav kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin etkili bir biçimde kullanılmasına engel olur ve başarının düşmesine sebep olur.
Kişiler kaygı yaratan durumdan kaçma ya da bu durumla savaşma tepkisi gösterir. Kaçma davranışı rahatlamayı sağlar, rahatlama da kaçma davranışını pekiştirir ve işte bu döngü kaygıyı daha da arttırır.
Sınav kaygısı ile savaşmadan önce onu iyice tanımamız gerekir. Kaygıya neden olan durumları ve engellerimizi iyi anlamak ilk adımımız olmalı.
Sınav kaygısına neden olan durumlar;
-
Sınava ilişkin düşünce, inanç ve beklentiler
-
Ders çalışma alışkanlığı
-
Yüksek beklenti düzeyi
-
Mükemmeliyetçi yaklaşım
-
Erteleme davranışı
-
Başarısız olma korkusu
Bu durumları saptadıktan sonra eylem planınızı harekete geçiriniz.
-
Sınava ilişkin olumsuz düşünce ve inançlarınızı değiştirip kendinizi rahatlatacağınız senaryoları zihninizde canlandırabilirsiniz. Örneğin: Sınav anında ya elim ayağım birbirine dolanırsa yerine sınavda bildiğiniz soruları ne kadar rahatça çözdüğünüzü düşünün.
-
Ders çalışma yönteminizi değiştirerek daha verimli ve etkili bir çalışma yöntemi kaygınızı azaltacaktır.
-
Hedef belirlerken çıtayı çok yüksek tutmak yerine daha ulaşılabilir hedefler koyabilirsiniz.
-
Görev ve sorumluluklarınızı ertelemeyip, planlı ve programlı çalışmak daha iyi sonuçlar verecektir.