Sınav Kaygısı Nedir, Sınav Kaygısı Nasıl Oluşur?
Yazar Aysun Hızlı Okur • Psikolog • 17 Eylül 2021 • Yorumlar:
Sınav kaygısı olan bireylere yaklaşımlarımız nasıl olmalıdır?
Herkes hayatının bir döneminde anksiyete(kaygı) yaşamaktadır. Kişilerin günlük hayatın akışına göre kendisini kaygılı hissetmesi son derece normaldir. Ancak kaygı bozukluğu olanlarda kaygı duyguları süreklidir ve günlük hayatı da etkileme eğilimindedir. bu sizin akıl hastası, güçsüz olduğunuz veya bir kişilik problemi olduğu anlamına gelmez. Etkili tedavi yolları vardır.
Kaygı, kişinin korku verici veya tehdit edici bir duruma karşı vermiş olduğu ruhsal ve bedensel bir tepkidir. Bu tepkiyi zaman zaman her insan yaşar. Kaygı ve korku yakından ilişkili duygulardır. Korku daha çok ortaya çıkan tehlikelere karşı gösterilen bir tepki iken kaygı gelecek ile ilgili endişeleri içermektedir. Yani kaygı daha çok geleceğe yöneliktir. Kaygının en iyi örneklerinden birisi ülkemizde milyonlarca insanın girdiği sınavlarda yaşanmaktadır. Sınavda ve sınava girmeden birçok öğrenci sınav kaygısı duymaktadır. Kaygının kaynağı belli değildir. Korktuğumuzda ve kaygılandığımızda meydana gelen baş dönmesi, iç bulantısı, sersemlik duygusu, uykusuzluk, kas gerginliği bedenimizin bize verdiği uyarıdır.
Peki sınav kaygısı nasıl oluşur?
Bireyin sınava yüklediği anlam, sınav ile ilgili oluşturulan imaj, sınav sonrası elde edilecek kazanımlar, sosyal çevrenin beklentileri ve baskısı da önemli rol oynamaktadır. Sınav kaygısının oluşmasında önemli rol oynayan bir diğer düşünce ise yıl boyunca öğrenilen bilginin sınav esnasında aktarılamaması korkusudur. Başaramama korkusu yoğun bir kaygı oluşturmaktadır. Mükemmelliyetçi kişilik yapısına sahip olmak, bunalıma eğilimli bir yapıya sahip olmak da sınav kaygısını tetiklemektedir.
Bireyler sınav kaygısı ile başa çıkmak için neler yapmalıdır?
Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır, öğrenciyi bir amaç edinmeye motive eder. Ancak faydalı olmayan aşırı kaygıdır. Aşırı sınav kaygısı başarısızlığa neden olur. Kaygı ile başa çıkmak hem bedensel hem zihinsel çaba gerektirir. Sınav kaygısı ile başa çıkabilmek için ilk adım kaygıyı bastırmak yerine onu kabullenmeye çalışmaktır. Sınava yüklediğimiz anlamı farklı bir gözle yeniden değerlendirmek yapılacak bir diğer yöntemlerdendir. Nefes alma egzersizleri, gevşeme egzersizleri, dikkatimizi toplamaya çalışmak olumsuz düşünceyi kontrol altına almamızı kolaylaştıracak yöntemlerdendir.
Ailelere öneriler
Aileyi hayal kırıklığına uğratmak, onları üzmek onların gözünde değersiz ve başarısız olma korkusu tüm sınavların yaşatacağı kaygıdan daha büyük bir kaygıdır. Aileler çocuklarının sınırlarını bilmelidirler. Çocuklara gereğinden ve sınırından fazla güven ve sorumluluk vermemelidir. Olumlu geri bildirimlerde bulunulmalıdır. Çocuktan yüksek beklentilerinin olması, sınava yönelik tutum ve yaklaşımlarının önemli olduğu unutulmamalıdır. Ve kesinlikle akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınılmalıdır. Aileler beklenti düzeylerini gerçekçi sınırlara indirerek sağlam temelli aile ilişkileri oluşturmalıdır. Aileler çocuklarını koşulsuz sevmeli uygun rol-model olmalıdır. Çocuklarınıza ve kendi payınıza güvenin. Çocuklarınızın sizin için her sınavdan her başarıdan önemli olduğunu hatırlayın ve bunu onunla paylaşın.
SEVGİ, GÜVEN, BAŞARI DOLU GÜNLER DİLERİM.