Sınav Kaygısı, Öğrencinin, Bildiği Sorularda Doğru Şıkkı Gözden Kaçırmasına Neden Oluyor
Yazar Ali Evren Tufan • Çocuk Psikiyatristi • 1 Ekim 2018 • Yorumlar:
Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr.Evren Tufan, sınav kaygısı öğrencilerin bildiği soruların doğru şıkkını gözden kaçırmasına neden olduğunu söyledi.
Tufan, yaptığı açıklamada, hafta sonu yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) öncesi sınav kaygısına dikkat çekerek, önemli derecede sınav kaygısı başarısızlığa, umutsuzluğa ve soruların doğru şıkkının gözünden kaçmasına neden olduğunu belirtti.
Sınava girecek öğrencilerin sınav salonuna girmeden önce arkadaşları ile sınav sohbetinden kaçınması gerektiğini belirten Tufan, "Öğrenciler sınava girecekleri yerlerin kapısında arkadaşları ile son denemede ne yaptığına dair konuşma yapmamalı. Böyle konuşmalar heyecanı artırır. O heyecanla sınava başladığında soruların doğru şıkkını gözünden kaçırabilir. Bizim önerimiz, sınav gününde bir kaç gün önce çalışmaya ve sınav hakkında konuşmaya son verilmeli" dedi.
Tufan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Son günlerde sevdiğiniz bir aktivite yapın. Ailenizle vakit geçirin. Son gün ise iyi bir yürüyüş yapmak ve ılık bir süt içip sonra sıcak banyo yapmak kişinin uykusunu kolaylaştıracaktır. Sınav günü sabah kalktığınızda sağlam bir kahvaltı yapın. Sınav yerini mümkün olduğunca önceden görün. Öğrencinin sınava nerede gireceğini bilmesi, sınav kaygısını ve endişesini azaltacaktır. Sınav başlamadan rahat bir nefes alınsın. Olumlu düşünüp, ben yapabilirim desinler. Ben elimden geleni yaptım, bundan sonrası kader diyerek kendilerine moral vermeleri iyi olur. Sınavda en iyi bildikleri ve sevdikleri dersten başlamaları onlar için moral olacaktır. Zor bir dersin sorusundan başladığında ben baştan zorlanıyorsam işim çok zor gibi düşüncelere kapılabilir. Bildiği dersin sorularından başlarsa kendine güveni gelecektir. "
Sınav öncesinde ve sonrasında ailelerin çocuklarına karşı olumlu yaklaşması gerektiğini kaydeden Tufan, "Motive etmek amacıyla çocuklarına, biz senin için hep birlikte elimizden geleni yaptık. Biz senin elinden gelenin en iyisini yapabileceğini biliyoruz. Sen elinden geleni en iyisini yap. Bu sınav eğer elinde olmayan şartlardan dolayı kötü geçerse tekrar girme fırsatın veya başka bir alternatifin olacağını unutma. Akademik başarın hayatında her şey olmadığını gibi söylemler çocuğun kaygısını giderecektir. Sınavdan sonra öğrenci bir iki hafta dinlenilsin. Sınavdan sonra sınav hakkında fazla konuşulmamalı. Sınav sonucu açıklandıktan sonra sonucu ne olursa olsun aileler birbirlerini suçlamamalı. Her zaman bir başka fırsat olduğu, bir başka yarın olduğu unutulmamalı. Önemli olanın hatalardan ders çıkartmak olduğunu söylenmeli" diye konuştu.