Sınav Kaygısını Yenmenin Yolları

Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Sınav kaygısı, sınav öncesinde edinilmiş olan bilginin, sınav esnasında etkili bir şekilde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine sebep olarak yaşanan yoğun kaygı durumudur.

Kaygı, stres ve tehlike durumlarında ortaya çıkan sağlıklı bir duygu olmakla birlikte, kaygının seviyesi ve süresi çok önemlidir. Kaygının çok düşük veya çok yüksek olması başarıyı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Sınav kaygısı; zihinsel ve fiziksel belirtiler olmak üzere iki şekilde yaşanmaktadır. Fiziksel belirtiler; çarpıntı, ellerde titreme ve terleme, ateş basması, baş dönmesi şeklindedir. Zihinsel belirtiler ise; düşünceleri toparlayamama, unutkanlık, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü gibidir.

Sınav kaygısı ile başa çıkmak için; düşünce biçimimizi düzenlemek, kaygımızın kaynağı olan düşüncelerimizi olumlu olanları ile değiştirmek,  zaman planlaması yapmak, beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek ve gevşeme yöntemlerini öğrenmek gerekir.

Sınav kaygısı ile başa çıkmanın ilk adımlarından birisi sınava iyi hazırlanabilmektir. Son güne çalışmayı bırakmak kaygıyı arttıracaktır. Düzenli çalışıp, çalışma becerileri ile ilgili yöntemler öğrenilmelidir. Sınav kaygısı nedeniyle performans azaldığında olumsuz düşünceler artabilmektedir. Kendi kendimize neler söylediğimize dikkat etmeli ve bu olumsuz düşünceler olumlu düşünceler ile değiştirmeye çalışılmalıdır.

    Kaygıyı azaltmak için ders çalışırken kendinizi sınav ortamında güvenli ve zihniniz açık olarak hayal etmeli, böylelikle sınavda iyi yaptığınızı hayal etmek gerçek hayatta bunu gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır. Derin nefes alma, kas gevşetme ve hayal etme gibi yöntemler kullanılmalıdır.

   Bununla birlikte sınav öncesinde hafif kaygı olması son derece normaldir. Eğer ki hiç kaygı hissetmiyorsanız elinizden gelenin en iyisini yapabilmeniz için motive olamayabilirsiniz.

   Sınav kaygısını önlemek için ebeveyn tutumları da çok önemlidir. Aileler bu gibi durumlarda çocuktan yapabileceğinin daha fazlasını beklememeli, olumsuz eleştirilerde bulunmamalı, tutarlı davranmalı, çocuğu başka çocuklarla kıyaslamamalı ve en önemlisi de çocuğa her ne olursa olsun sevildiği duygusu hissettirilmelidir.

     Sınav kaygısı yaşayan bir birey, yaşamış olduğu bu kaygı ile baş edemiyorsa, bir uzmandan destek alınmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)