Sınavdan Önce Ne Yapmalıyım?
Yazar Zehra Binici • Psikolog • 13 Ekim 2021 • Yorumlar:
1)Sınavın yükünün verdiği strese korona korkusu da eklendi, bu sürecin sınava girecek öğrenciler üzerinde maalesef negatif etkileri oldu. Peki anne ve babalar, sınava birkaç gün kala bu süreci nasıl yönetmelidirler? Çocuklara kaygı düzeylerini minimuma indirmeleri konusunda nasıl yardımcı olabilirler?
Öncelikle belirtmek isterim ki; gençlerimiz bizim kıymetlilerimiz, geleceğimizin mimarlarıdır. Girecekleri sınav-sınavlar gençlerimizin yaşamlarını şekillendirmede sadece basamaktır. Yaşamlarının tamamı değildir.
İçinden geçtiğimiz pandemi süreci bizi bazen zorlayıp yorsa da kendimizle tanışmamızda, hedeflerimizi doğru belirlemede birçok katkı sağladı. Her yıl sınava girecek gençlerimiz kaygılı bir süreç yaşar. Pandemi sürecinde sınava girecek gençlerimizin kaygısı elbet her zamankinden birkaç tık fazla olacaktır ve bu çokta anormal bir süreç değildir. Bu süreçte gençlerimizin en büyük destekçisi ailesidir. Genç ailesinin yanında olduğunu, ona inandığını ve destek olduğunu görmek ister.
Ailelerde elbet sınava girecek genç kadar kaygı yaşamaktadır ve ailenin kaygısı bulaşıcıdır. Yine ailenin bu süreçte yaşadığı gerginlikte gence çok kolay bulaşmaktadır. Bu yüzden çocuktan evvel aile; doğru stratejiler ile kaygısını kontrol altına almalıdır, baskı yapmamalı, kıyaslamamalı, genç ile çatışma yaşamamalı, her an gencin ders çalışmasını beklememeli, yüksek beklenti içine girmemeli, gencin yerine üniversite ya da meslek tercihlerini dile getirmemeli, genç ile sağlıklı iletişim kurmalı, gencin güçlü yönlerine odaklanmalıdır. Onu motive edecek “elinden geleni yaptın, yeterince çalıştın” vb. söylemlerde bulunmalıdır. Kaygısını tetikleyen "sana çok güveniyorum, en iyisini yapacaksın biliyorum, yüzümüzü kara çıkarma, emeklerimiz boşa gitmesin.' vb. cümlelerden kaçınmalıdır.
2)Ben de sınava girerken ‘Sınavdan önce ne yapmalıyım?’ tarzında başlıklı birçok video izlemiştim. Elini yüzünü yıka derin nefes al gibi tavsiyeler almıştım. Ama maalesef bu sene bu tarz tavsiyeleri uygulamak pek mümkün olmayacak. Bu dönemde sınava girecek öğrencilere stresten uzaklaşmak için ne gibi tavsiyeler verirsiniz?
-“Sınavdan önce ne yapmalıyım, neler yapmalıyım” içinde yoğun kaygı barındırmıyorsa, karamsarlığa ve ümitsizliğe yol açmıyorsa faydalıdır. Ve hiçbir gencimize stresten uzak kalmayı tavsiye etmeyeceğim ☺ Tavsiye edeceğim tek şey streslerini kontrol altına almaları ve kaygılarını bastırmamaya çalışmaları olacaktır.
Stres düşündüğümüz kadar zararlı değildir. Aksine stres faydalıdır. Stres; hayatta kalmamıza yardımcı olur, motivasyonumuzu canlı tutar, performansımızı arttırır, zamanı yönetebilme becerisi sağlar, hayatın kontrolünü elde tutmamıza yardım eder.
-Gençlerimize şunu da tavsiye etmek isterim: Kendilerine güvenmelerini ve gözlerinin önünde olumlu sahneler canlandırmalarını.
Şöyle ki; “Yapamayacağım, başaramayacağım” şeklindeki olumsuz sahneler yerine “Elimden geleni yaptım ve x… bölümünü kazanacağım” vb.
-Sınavın kişiliğinin şekillendiricisi olmayacağı, bilgilerini ölçecek bir araç olduğunu unutmamalarını tavsiye ederim.
-Uyku ve beslenme alışkınlıklarında rutinden şaşmamak gerekir.
-Stresi kontrol etmede sınav öncesi nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizleri de yapılabilir.
3)Sınavdan bir gece önce saat kaçta uyunmalı, sınav günü saat kaçta kalkılmalı? Sınav günü nelere dikkat edilmeli, beslenme ve uyku düzeninden biraz bahsedebilir misiniz?
-Kişisel gündem sınavdan uzaklaştırılmalıdır. Komik bir film izlenebilir, eğlenceli bir kitap ya da dergi okunabilir.
-Son gün sınava çalışmayı bırakmak faydalı olur.
-Kaygı seviyesini arttırmayan kişilerle sohbet etmek ve sınavdan bahsetmemek gerekir.
-Uyku ve yemek rutininden şaşmamak gerekir.
-Mümkünse sakin ve oksijenli yerlerde yürüyüş yapmak faydalı olabilir.
-Sınavdan önceki akşam ağır yemeklerden uzak durmak gerekir.
-Sınav anında yanımızda olması gereken evrakları akşamdan hazırlamak sabah yaşanabilecek telaşı ortadan kaldırabilir.
-Yatmadan evvel ılık bir duş almak iyi gelebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.