Sindirella Cerrahisi – Ayak Estetiği Nedir?
Yazar Burak Önvural • Ortopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 19 Ocak 2021 • Yorumlar:
Sindirella Cerrahisi (Cindrella Surgery) ya da ayak estetiği, ayaktaki şekil bozukluğunu gidermek için yapılan işlemlerin tümüne verilen genel bir isimdir.
Sindirella Cerrahisi’nin yada Ayak Estetiği‘nin Amacı
Ayak estetiğinin iki amacı vardır. Birincisi doğuştan gelen yada yıllar içerisinde oluşan ayak parmaklarındaki çeşitli şekil bozukluklarının giderilerek hastanın ideal ve ağrısız bir ayak yapısına kavuşmasını sağlamak, ikincisi ise kozmetik olarak göze hoş gelen bir ayak elde etmektir.
Bu bağlamda ayaktaki şekil bozuklukları ile bize başvuran hastaların mevcut şikayetlerinin yanında en büyük kaygıları tekrar istedikleri ayakkabıyı giyip giyemeyecekleridir. Bu genellikle mümkündür.
Ayaktaki şekil bozuklukları halluks valgus (ayak başparmağının 2.parmağa doğru kayması), bunyon (ayak başparmağında çıkıntı), terzi bunyonu (ayak 5.parmağında çıkıntı), çekiç parmak, uzun 2. parmak, 3. veya 4. tarak kemiklerinde kısalık ve buna bağlı güdük parmak olarak sıralanabilir. Bütün bu problemler ayakta tek başına yada aynı ayakta birden fazlası bir arada bulunabilir.
Ayak estetiği yada Sindirella cerrahisi (Cinderella surgery) ile aynı seansta bütün bu rahatsızlıklara müdahale edilebilmektedir. Yapılan işlem her hasta için ayrı ve hastaya özeldir. Yani her hastanın ameliyatı diğerinden farklıdır. Bu sebeple de her hastanın iyileşme süreci diğerinden farklılık gösterir. Ortalama olarak 10. günde hastalar ağrılarının tamamen geçtiğini ifade ederler.
Hastaların en çok sorduğu soru ameliyat sonrası ayaklarının üzerine basıp basamayacaklarıdır. Her hasta ameliyattan 1 gün sonra özel bir ayakkabı ile ayağının üzerine basabilir. Dikkat edilmesi gereken noktalar hem ameliyattan sonra hem de kontrollerde hastaya anlatılır. İyileşme tamamlandıktan sonra hastalar istedikleri ayakkabıyı giymekte özgürdürler.
Bu işlemlerde özellikle yapılan kesileri gizlemeye, estetik dikiş ile en az iz kalması için maksimum özeni göstermeye dikkat edilir. Yine de sonuçta ayakta kalacak iz miktarı büyük oranda hastanın cildinin yapısına bağlıdır.
Bu yazı tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Ayrıntılı bilgi, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.