Sinir Kas Hastalıkları
Yazar S. Destan Bünül • Nörolog • 16 Kasım 2018 • Yorumlar:
Sinir kas hastalıkları, oldukça çok yaygın görülen hastalıklar arasında yer alır. Araştırmalara göre çoğu kişilerde görülme ihtimalinin oldukça yüksek olduğu belirtilmiştir. Bu rahatsızlık genellikle merdiven çıkıp inerken, yürürken ve oturur konumdan ayağa kalkmada güçlük çekerken bu gibi sorunlara sebebiyet verdiği düşünülmektedir ve günlük yaşamı olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Sinir kas hastalıkları herkesi etkisi altına alır. Bu hastalık kişinin hareket etmesine yardımcı olan asıl güçlü kasların kendine ait olan en büyük rahatsızlıklarıdır. Kas dokularının normal olarak kendi aralarında olan kas hücrelerinin yapı taşlarını veya özel olarak işleyişini bozmakta ve ayrıca yaşamsal faliyetlerini de çok fazla etkilemektedir. Kişilerde bebeklikten sonraki çocukluk evresine, ergenlik, ilerleyen dönemde erişkinlik ve yaşlılık dönemlerinin tüm evresinde görülebilen çok yaygın olan bir hastalık çeşidi olarak bilinmektedir.
Sinir kas hastalıkları belirtileri
• Kişilerde kalça ve çevresinde bulunan kaslar ortaya çıkacağından dolayı yürüme bozuklukları belirtileri görünmektedir.
• Otururken ve kalkarken zorluk çekme gibi belirtiler.
• Çocuk yaşlarda sinir kas hastalığı meydana gelen çocuklar yürürken, koşarken veya merdiven çıkarken sürekli olarak kucağa hemen alınmak isterler ve bu önemli bir belirtidir.
• Gençlik döneminde kendi yaşıtlarından geri kalma durumu, yürüme şeklinde değişme ve kişinin normal olan hareketlerinde farklılıklar meydana gelmesi.
• Kişilerde el ve ayaklar etkilendiğinde sürekli olarak ayakkabıların çabuk eskimesi, düz yolda bile yürürken takılarak düşmek, çok ince işleri yapamayacak şekilde kötü bir durma gelme halleri bir diğer önemli belirtiler arasında yer alır.
• Çok nadir olsa da kişide göz kapakları yavaş yavaş aşağıya doğru düşer, kişide göz hareketleri oldukça kısıtlanabilmektedir,
• Hasta kişide yutmada ya da solunum kas bölgesinde tutulma olabilmektedir. Çok nadir olarak görülse de bu belirtinin dikkate alınması gerekir.
Sinir kas hastalıkları tedavisi
Hasta kişilerde bağışıklık sistemlerine direk bağlı olarak ortaya doğrudan çıkan bu hastalıkta direk olarak ilaç tedavileri de devreye girmektedir. Hastaya göre bazı durumlarda farklı ilaçların kullanılması gerekebilmektedir. Ya da immün adı verilen diğer sistemi baskılayan çok farklı ilaçlar da kullanılabilmektedir. Bunlara ek olarak hasta kişinin kaslarının dahada kuvvetlendirilmesi ve oldukça düzeltilmesi gibi işlemler gerekir. Sinir kas hastalıklarında hastanın direk olarak kas kuvvetinin doğrudan korunması ve düzeltilmesi için fizik tedavi yöntemleri kolaylıkla doğru şekilde uygulanmaktadır. Hastaların bu tedavi sürecine ayak uydurmaları gerekmektedir. Hasta kişi bu dönemde kendini çok fazla yormadan ve ağır işlerde çalışmayarak tedaviye destek vermiş olacaktır. Bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra farklı tedavi şekilleri bulunmaktadır. İlaç tedavisi ve yapılan fizik tedavisi tamamen olumlu sonuç vermezse cerrahi tedavi yöntemi uygulanır. Tendon olarak bilinen gevşeme ve ayırma yöntemi uygulamasına geçilebilir. Hasta kişiye gece spliti adı verilen işlem uygulanabilir. Bir diğer cerrahi yöntem olarak bilinen skolyoz cerrahi yöntemi ve en son olarak kişilerde eklem kontraktürleri için günlük olan pasif germe egzersiz yöntemleri hastaya önerilen yöntemlerin arasında yer aldığı bilinmektedir.