Sinüzit Tedavisi
Yazar Deniz Yazıcı • Kulak Burun Boğaz Doktoru • 12 Haziran 2018 • Yorumlar:
Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Sinüsler burnun her iki yanında ve 4 ayrı isimde bulunurlar. Burnun hemen yan taraflarında bulunan ve sinüslerin en büyüğü olan sinüs maksiller sinüs’tür. Bunun dışında burnun üst tarafında, alın kemiği içide bulunan sinüse frontal sinüs, burnun arka ve üst tarafında bulunan ve orta hatta tek olan sinüse sfenoid sinüs denir. Ayrıca burnun yan ve üst taraflarında bir çok küçük boşluktan ibaret bölümlere de etmoid sinüs denir. Bütün bu sinüsler bir delik aracılığı ile burun içine açılırlar. Buruna açılan bu delikler sinüslerin havalanmasını da sağlarlar.
Sinüzit Belirtileri
İşte size kendinizi test edebileceğiniz birkaç soru:
1) Yüzünüzde basınç, dolgunluk veya ağırlık hissi var mı?
2) Burnunuzda tıkanıklık var mı?
3) Burnunuzda koyu, sarı veya yeşil akıntı var mı?
4) Geniz akıntınız var mı?
5) Koku duyunuzda azalma var mı?
6) Baş ağrınız var mı?
7) Nefes darlığı hissi ve öksürük var mı?
Yukarıdaki sinüzit belirtilerinin üç veya daha fazlası sizde varsa sinüzit olma ihtimaliniz yüksektir. O halde, ne yapmalısınız? Cevabımız aynı: KBB (kulak-burun-boğaz) doktoruna görünmelisiniz. Gerçek teşhis, böylece belirginleşecektir. Eğer teşhiste zorlanma olursa, doktorunuzun yönlendirmesiyle çekilecek “bilgisayarlı sinüs tomografisi” ile kesin tanı konulur.
Küçük bir not: Eskiden sıklıkla kullanılan düz film (watersgrafisi) artık kullanılmamaktadır. Düz filmlerde hem yüksek doz radyasyon alınmakta hem de yanlış sonuç verme ihtimali bulunmaktadır.
Dikkat Edelim!
Sinüzit genellikle soğuk algınlığı, grip ve alerjik nezle ile karıştırılabilmektedir. Bu bakımdan; ayırıcı tanı / teşhis çok önemlidir. Şöyle ki;
• Sinüzitteki burun tıkanıklığı ve burun akıntısı, alerjide de ön plandadır. Ancak alerjinin akıntısı daha şeffaftır. Sarı-yeşil değildir.
• Alerjide burun akıntısına genellikle gözlerde yaşarma ve burun kaşıntısı eşlik eder. Sinüzitte ise bu yoktur. Çoğu şikâyetler toz, polen ve küf gibi alerjenlerle temastan sonra başlar.
• Soğuk algınlığı ve gribe gelince, bunlar; kışın görülen hapşırık, kırgınlık, burun tıkanıklığı ve akıntısına yol açan enfeksiyonlardır. Sebebi, virüslerdir. Vücut direncini yüksek tutmakla iyileşme gerçekleşir.
Bilgisayarlı Tomografi
Sinüs tomografisinde hasta sinüslerin (solda) ve sağlıklı sinüslerin (sağda) görüntüsü
Bilgisayarlı tomografide röntgen ışınları ile bir dizi görüntü alınır. Sinüsler 1 ila 3 mm’lik aralıklarla taranır. İşlem genellikle 5 ila 10 dakika arasında sürer. Zor değildir. Ağrı hissedilmez. Dar ve kapalı bir alanda çekilen MR’dan farklıdır. Bu sebeple kapalı alan fobisi olanlarda rahatlıkla sinüs tomografisi çektirebilir.
Sinüs tomografisi sinüzit tanısında önemli olmakla birlikte asıl sinüzit takibi ve cerrahisinde altın değerine sahiptir. Sinüs cerrahisinde cerraha kılavuzluk yapar. Bu sayede cerrah, tıkalı ve sorunlu sinüslerdeki sorunları giderir.
Muayenede ne görülür?
Sinüzitli bir hastanın muayenesinde en çok görülen bulgu, burun içinde iltihaplı akıntı, ödem, boğaza doğru akıntı ve yüzde hassasiyettir. Bu gibi bulguların görüldüğü ve sinüzitten şüphelenilen hastalara uygun tetkikler yapılır. Ancak hastanın muayenesinde çok belirgin bir bulgu olmadan da sinüzit olabileceği akılda tutulmalıdır.
Sinüzitten Nasıl Korunabilirim?
Hastaların sinüzit olmamak veya olunursa kolay tedavi edilebilmek için dikkat edebilecekleri birkaç şey vardır. Bunun için soğukta kalmamak, saçların ıslak kalmaması, yaşadıkları ortamın nemi ve ısısının uygun olması, sigaranın dumanında dahi kalınmaması, alerjiye yol açabilecek toz, duman veya diğer irritan maddelerden uzak kalınması gibi önlemler alınabilir
Ameliyatın ne gibi komplikasyonları vardır?
Anestezi komplikasyonları dışında endoskopik ameliyatta en sık görülen problem kanamadır. Bu bazen cerrahın çalışmasını engelleyecek kadar şiddetli olur ve ameliyatta asıl amaç kanamayı durdurmak haline gelir. Bunun dışında burun ve sinüslerin çevresinde önemli organlar bulunduğu için ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Bunlar arasında göz çukuru içine girilerek göz küresi ve sinirinin zedelenmesi, beyin zarının delinerek beyin sıvısının burun içine akması, beyine giden büyük damarların yaralanması, beyin absesi gibi ciddi problemlerin yanı sıra bazı küçük ve daha sonra tedavi edilebilen komplikasyonlar da vardır.
Ameliyattan sonra nelere dikkat etmeliyim?
Endoskopik yöntemle yapılan ameliyattan sonra en önemli konu pansumanların uygun yapılmasıdır. Sinüzit ameliyatında pansuman burun içinin uygun şekilde temizlenmesi anlamına gelir. Bunun için başlangıçta birkaç günde bir daha sonra daha seyrek olarak doktorunuza gitmeniz gerekecektir. Kaç günde bir temizlenmesi gerektiği ameliyatın seyrine ve doktorun tercihine göre değişir. Doktorunuz her pansumandan sonra bir sonraki görüşme zamanını söyleyecektir. Hasta kendisi burun içini serum fizyolojikle yıkayarak yapışma ve birikintileri önlemeye çalışabilir.
Ameliyattan sonra sinüzitim tekrarlar mı?
Endoskopik yöntemle ameliyat yapılmaya başlandıktan sonra sinüzitin tekrarlama oranı son derece düşmüştür. Ancak yine de özellikle alerjinin rol oynadığı sinüzitlerde tekrar problem oluşması görülebilir. Alerji toplumumuzda sanıldığından çok daha sık görülmektedir.