Sinüzit ve Tedavisi
Yazar Ali Özbek • Kulak Burun Boğaz Doktoru • 12 Haziran 2017 • Yorumlar:
- Sinüzit ve Tedavisi
Sinüzit burun etrafında yerleşmiş olan sinüs boşluklarının enfeksiyonudur. Sinüs boşlukları; gözlerin altında yanakta yerleşmiş olan maksiler sinüsler, iki göz arasında yerleşmiş olan etmoid sinüsler, alınfda yerleşmiş olan frontal sinüsler ve kafa içine doğru yerleşmiş olan sfenoid sinüslerden oluşur. Sinüsler normalde kafatası içerisinde her biri burun pasajı ile bağlantılı içi hava dolu olan boşluklardır. İşte bu boşlukların enfeksiyonuna sinüzit demekteyiz.
- SİNÜZİT NEDEN OLUR?
Sinüzit genellikle üst solunum yoları enfeksiyonu sonucunda sinüslerin ağzının ödemle tıkanması ve havalanamaması neticesinde oluşur. Burun kemiğindeki eğrilikler, alerji, burun etindeki büyümeler, sinüslerin ağzını tıkayan anatomik bozukluklar ve sigara içimi sinüzit oluşumuna zemin hazırlar. Sinüzitlerin büyük çoğunluğu başlangıçta viraldir. Ancak bir süre sonra sinüz içerisinde uygun ortamın oluşması ile bakterilerde işin içine girerler. Sinüzit 4 haftadan kısa sürdüğünde akut sinüzit olarak adlandırılır. Hastalık 12 haftadan fazla sürerse kronik sinüzit olarak adlandırılır.
- SİNÜZİT BULGULARI NELERDİR?
Akut sinüzitte genellikle baş ağrısı, yüzde ağrı, burunda iltihabi akıntı, geniz akıntısı ve bazen ateş izlenir. Kronik sinüzitlerde ise genellikle baş ve yüz ağrısı, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı izlenir. Sinüzit tedavi edilmediğinde preseptal selülit, göz absesi, menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.