Sırt Fıtığı
Yazar Ahmet Yıldızhan • Beyin Ve Sinir Cerrahı • 7 Kasım 2019 • Yorumlar:
Sırt bölgesinde bulunan omurilik kanalı, boyun ve bel bölgesine göre nispeten daha dar olarak seyreder. Bu bölgede spinal kanalın içinden geçen sinirler ile kanalın kemik duvarı arasındaki mesafe daha azdır. Dolayısıyla sırt bölgesinde oluşacak küçük bir fıtık bile hastayı çok daha fazla rahatsız edebilir. Sırt fıtığında belirtiler çok daha kolay ortaya çıkabilir. Bu nedenle sırt fıtığı çok özel bir hastalıktır ve hiç vakit kaybedilmeden tedavi edilmelidir. Çünkü sırt fıtığı tedavisi gecikirse, hasta geri dönüşü olmayan bazı durumlarla karşılaşabilir.
Sırt fıtığı ve sırtta dar kanaltoplumda rastlanan önemli rahatsızlıklardandır. Sırt fıtığı, bel fıtığına göre daha seyrek görünen bir hastalıktır. Bunun nedeni sırt bölgesindeki omurlarda hareketin nispeten daha az olmasıdır. Sırt bölgesi göz önüne alındığında, fıtıklaşma en sık olarak aşağı seviyelerde meydana gelmektedir. Ancak sırt bölgesinde bulunan oniki mesafenin herhangi birisinden de gelişebilir. Sırt fıtığının gelişiminde de dejeneratif değişiklikler önemli yer tuttuğu gibi bir travma da belirti ve bulguları aniden başlatabilir.
Bir kişide bel fıtığı, boyun fıtığı, sırt fıtığı veya bunlarla birlikte ya da tek başına dar kanal varsa, insanın hayat kalitesi bazen çok düşebilmekte; iş, aile ve sosyal yaşantısı adeta altüst olabilmektedir.
Sırt Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
İçinden omurilik ve sinirlerin geçtiği omurilik kanalı üst üste dizilmiş kemiklerden oluşan, ince, uzun, kıvrımlı bir borudur. Belirli bir çapı olan bu kanalın genişliği boyun ve sırt bölgesinde azalırsa, daralmış olan kanal, içinden geçmekte olan omurilik ve sinirleri kolayca sıkıştırmaktadır. Bu neticede aşağıda ki belirtilerin biri veya birkaçı görülebilmektedir.
- Boyun, sırt ve kollarda ağrı,
- Uyuşma,
- Huzursuzluk,
- Karıncalanma,
- Yürüme bozukluğu,
- Yürürken bir süre sonra mecburi oturma,
- İdrar ve büyük abdest kontrolünün bozulması,
- Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük,
- Cinsel fonksiyonların olumsuz etkilenmesi.
Sırt fıtığı teşekkül ettikten sonra ağrı ile birlikte bacaklarda his kaybı ve kuvvet kaybı da görülebilir. Ağrı göğüs bölgesinde yana doğru çok şiddetli bir şekilde vurabilir. Bazı sırt fıtığı hastalarında ise ağrı hiç olmayabilir. O zaman hastalık adeta multipl skleroz gibi seyrettiğinden demyelinizasyon hastalıkları ile ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Ayrıca sırt fıtığında belirti ve bulgular, fıtıklaşan diskin doğrudan omurilik ve sinirler üzerine basması sonucu ortaya çıkabileceği gibi, sinir elemanlarını besleyen damarları sıkıştırması sonucu da oluşabilir.
İleri derecedeki sırt fıtıklarında gövde ve bacaklarda duyu kaybı, her iki bacakta felce kadar gidebilen kuvvet kaybı, idrar ve büyük abdest kontrolünün bozulması gibi çok önemli durumlar ortaya çıkabilir. Zamanla bacak kaslarında incelme ve erimeler görülebilir.
Sırt Fıtığının Teşhisi
Sırt fıtığının ayırıcı tanısında göğüs ve karın bölgesindeki diğer hastalıklar göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle kalp krizi, böbrek ağrısı, tümörler ve diğer iç organ hastalıkları ekarte edilmelidir. Sırt fıtığı teşhisinde manyetik rezonans görüntüleme yöntemi çok önemli yer tutar. Ayrıca görüntüleri değerlendiren doktorun tecrübesi de çok önemlidir.
Sırt Fıtığının Tedavisi
Sırt fıtığının tedavisinde de uygun vak’alarda fizik tedavi ve diğer cerrahi dışı tedavi metotları prensip olarak ilk tercihtir. Ancak cerrahi girişim gerekiyorsa bunu geciktirmemek lazımdır. Deneyimli ellerde usulüne uygun yapılan yeterli bir cerrahi müdahale hastaları rahatlatabilmektedir. Operasyon ne kadar erken yapılırsa elde edilen sonuçlar da o kadar yüz güldürücü olmaktadır. Zamanında müdahale edilmezse hastalık giderek ilerlemekte ve sinir elemanları üzerindeki bası artmaktadır. Çünkü seneler geçtikçe omurilik kanalı doğal olarak daha fazla daralmaktadır.