Şişmanlıkta En Büyük Etken İNSİLÜN Hormonu Ve Yarattığı Hastalık Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü)=Gizli Şeker Hastalığı (Latent Diabet)
Yazar Oya Abalar Akça • 4 Nisan 2023 • Yorumlar:
Şişman bireylerde pankreas denilen organdan salgılanan insülin adı verilen hormonun fazla yada yeterli fakat dengesiz salgılanması sonucu oluşan kan şekerinde düşüklüğe Hipoglisemi hastalığı denir. Bu hastalık çok daha yaygındır. Bu dengesizlik kan testleri ile saptanabilmektedir
Bu testlerin en önemlisi 75 gr glikoz ile 4 saatlik Oral Glikoz Tolerans testidir. Bu testte önce aç iken kan şekeri bakılır. Aynı zamanda insülin hormonuna da bakılmalıdır. Sonra 75 gr Glikoz (şeker) içeren 1 büyük su bardağı şekerli limonlu su içirilir. Bunu içtikten yarım 1.2.3.4 saatlerde kan şekeri değerlerine bakılır. Aynı zamanda insülin hormonu değerlerini de bakılmalıdır. Genellikle kan şekeri 3. saatte çok azalırsa yani 76–110 mg/dl altına düşerse Hipoglisemi hastalığı teşhisi konulur. Bu testi yaptırmak için mutlaka doktorunuzla görüşün.
Kan şekerinde düşüklük olan ve insülin salgısı yüksek veya yeterli olduğu halde dengesiz olan bireyler diyetsel yaklaşımla bu hastalıkları kontrol altına alınabilmektedir. Kontrol altına alınmamış kan şekeri düşüklüğü olan insanlar ilerideki yaşlarda şeker hastası olmaya adaydırlar.
Şişman insanlar genellikle hem ağırlıkları dolayısı ile hareketlerinde ve fiziksel aktivitelerinde azalma olurken hem de en büyük enerji kaynağı olan şekerin insülin tarafından sürekli depolanması dolayısı ile enerjisiz ve hareket yapmada isteksiz olurlar. Çünkü insülin denilen hormonun görevi kandaki şekeri alıp dokulara götürmek ve orada şekerin yağa çevrilip depolanmasını sağlamaktır.
Yani çok yenir enerji alınır fakat enerjinin yüksek salgılanan insülin nedeni ile harcanmasına izin verilmediği ve yağ olarak depolandığı için hareket etmek istemez. Bu durum hem şişmanlığın daha da çok artmasına ve hem de isteksizlik ve tembelliğin artmasına neden olmaktadır. Hareket azaldıkça, şişmanlık daha da artar.
Pankreastan insülin denilen hormonun salgılanmasındaki bozukluk genetik (Ailelerinde şeker hastalığı var ise) olmakla beraber bazı hormonel hastalıklar sonucu da oluşabilir. Çünkü diğer hormonlar insülin hormonu ile etkileşim halindedir. Bazı hormonlar insülin salgısını arttırır iken, bazıları azaltır. Bunun sonucunda da şişmanlık oluşabilir Şişmanlık da tek başına insülin salgısında düzensizliğe neden olabilir.