Siyatik Sıkışması

Yazar M. Ergun KayıranFizyoterapist • 31 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Siyatik sinir sıkışması, siyatalji veya piriformis sendromu, sıklıkla bel fıtığıyla karışan ama her aman fıtıkla birlikte görülmeyen bir durumdur. Genellikle tek taraflı kalça içine bıçak saplanıyormuş gibi ağrıyla tanımlanır. Uzun süre oturan insanlarda görülme sıklığı daha yüksektir. Siyatik sinir anatomik olarak piriformis kasını delerek bacağa gider. Piriformis kası herhangi bir sebeple sıkıştığı, sapazma girdiği zaman içinden geçen siniri de sıkıştırarak ağrıya sebep olmaktadır. Tedavisinde siniri sıkıştığı yerden kurtarmak için piriformis kasını gevşetmek, siyatik siniri gererek sinir mobilizasyonu yapmak ve rahatlatmak gerekir.

Multiple Sklerozis

Kısaca MS olarak bilinen bu hastalık, beyin dokusunda oluşan plak alanlarla bilinmektedir. Ataklar şeklinde seyreden ve ağırlığına göre birden çok türü olan MS hastalığı, atak sonrası oluşan sekelin düzeldiği hafif tipten, her atak sonrası oluşan sekelin vücutta kalıcı olduğu daha ağır tipe kadar varyasyonlar göstermektedir.


 

Kanal Darlığı Tedavi Edilebilir Mi?

Kanal darlığı, spiral kordun içinden geçtiği kanalın çeşitli sebeplerle daralması sonucu fıtığa benzer semptomlar gösteren bir problemdir. Boyun veya belde oluşan, kollara, bacaklara giden ağrılar ve uyuşukluklar en belirgin semptomlardır. En yakın sağlık kuruluşuna giderek ayırıcı tanı almak birinci önceliktir.  
 

Medulla Spinalis Yaralanması

Çoğunlukla trafik kazaları gibi direkt darbelere bağlı gelişen Medulla Spinalis Yaralanması, uzun bir tedavi sürecini beraberinde getiren zorlu bir durumdur. Yaralanmanın olduğu bölgeye ve yaralanmanın şiddetine göre vücutta farklı sonuçlar ortaya çıkar. Boyun kısmındaki kırıklar baş altı seviyede hareket kaybına yol açarken, sırt kısmındaki kırıklarda kollar hareket edebilirken bacaklar etkilenir. Bel kısmındaki kırıklarda ise birçok zaman oturma yeteneği kaybolmazken ayakta his kaybına mukabil yürüyememe gelişebilir. Her kırık sonrası, omurganın içinde muhafaza ettiği beyinden çıkıp uzuvlara dağılan sinir demeti hasar alır. Eğer yalnızca kırık kemiğin sinire kısa süreli teması olmuş ve kısa sürede cerrahi ile tamir edildiyse fonksiyonun geri dönme olasılığı yüksek, sinirlerde tam kesi olduysa ise sinir tamiri yapılmadan fonksiyon kazanmak olası değildir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ergun Kayıran Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)